Bourgondische stoofpot

Bourgondische stoofpot met bier: vandaag maken morgen eten

Stoofpotten en ovenschotels zijn bij mij favoriet. Waarom? Omdat je deze eenpansgerechten van te voren klaar kan maken. Dus uitermate geschikt zijn als je een dag laat thuis bent of geen zin hebt om uitgebreid te koken. Ander voordeel is dat een stoofpot de volgende dag nog lekkerder is. Maak deze Bourgondische stoofpot vandaag en eet het gerecht morgen.

Bourgondische stoofpot met bier

Deze Bourgondische stoofpot is een van mijn favorieten. Het recept komt uit een van de receptenboekjes van de Nederlandse zuivelhoeve, die ooit heel populair waren. Je had ze destijds met verschillende thema’s, zoals deze met eenpansgerechten. Helaas zijn deze kleine receptenboekjes niet meer verkrijgbaar. Vandaar dat ik het recept van de Bourgondische stoofpot ga delen.

Bourgondische stoofpot

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • bosje lente-uitjes
  • 3 winter wortelen
  • 250 gram champignons
  • 40 gram boter
  • 100 gram ontbijtspek
  • 700 gram runderpoelet of riblappen
  • zout, peper
  • 1 – 2 eetlepels mosterd
  • Een flesje bier
  • Appel
  • 2 eetlepels maizena
  • 1/8 liter slagroom
  • peterselie
  • laurier
  • kruidnagels

Zo maak je de Bourgondische stoofpot met bier

Je begint met het schoonmaken de groentes. Je snijdt de lente-uitjes in stukjes, de wortel in plakjes en de champignons in vieren. Vervolgens snij je de riblappen in kleine stukken. Heb je poelet dan is het vlees al in stukjes.

Verhit wat boter in een braadpan en bak de spekblokjes ongeveer 1 minuut lichtbruin. Voeg het vlees toe en bak dit rondom bruin. Daarna voeg je de stukjes lente-ui toe, een blaadje laurier, 2 kruidnagels, een derde van de wortelplakjes en een derde van de champignonplakjes en bak alles even mee. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Maar dat kan ook later. Roer vervolgens de mosterd en het bier door het groente- en vleesmengsel.

Waarom bier in je Bourgondische stoofpot

Misschien vraag je je af waarom ik bier in de stoofpot doe i.p.v. wijn, wat ook vaak wordt toegevoegd. Dit komt doordat een gerecht met wijn vaak een zure smaak krijgt. Neem je bier dan wordt het gerecht warm van smaak, wat komt door de suikers. Het bier kan een gewoon pilsje zijn, maar je kunt ook een donker speciaal biertje gebruiken.

Laat de stoofpot niet koken

Breng alles aan de kook en leg een deksel op de pan. Maar zorg ervoor dat het vlees- en groentemengsel ongeveer 2 uur zachtjes gaat stoven. Van koken wordt het vlees taai. Zet je pan dus op de kleinste gaspit en vergeet niet om af en toe alles even door te roeren.

Vervolgens snij je de rest van de groentes klein. Want na ongeveer 2 uur mag het restant van de wortel en de champignons erbij. Voeg tevens 3 dl warm water toe. Laat het vlees-groentemengsel nog eens 45 minuten zachtjes gaar worden.

Als ik weinig tijd heb om te koken? Dan koop ik zo’n samengesteld maaltijdpakket uit de supermarkt en geef er mijn eigen draai aan. Want met een beetje creativiteit kun je zelf een “HalloVers” maaltijd op tafel zetten.

Voeg de laatste ingrediënten bij de stoofpot

Schil ondertussen een appel en snij deze in stukjes. Roer de appel door de stoofpot en stoof de appel ongeveer 10 minuten mee. Roer de maizena glad met wat slagroom (of melk als je geen slagroom in huis hebt) en schenk dit mengsel bij de stoofpot zodat het stoofvocht begint te binden.

Haal de kruidnagels en het laurierblaadje uit de pan en breng het gerecht op smaak met wat zout, peper en een handje peterselie. Je kunt de Bourgondische stoofpot met brood serveren. Maar zelf vind ik aardappelpuree er lekker bij.

Vandaag maken morgen eten

Heb je de stoofpot gemaakt om een dag later te eten? Laat het stoofpotje dan afkoelen en warm het de volgende dag weer op. Zo kunnen alle smaken goed in het vlees dringen en wordt de stoofpot nóg lekkerder.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.