e-bike winterklaar maken

5 tips om je e-bike winterklaar te maken

Op dit moment zul je waarschijnlijk minder gebruikmaken van je elektrische fiets. Maar voordat je e-bike straks echt aan zijn winterslaap begint kun je die eerst winterklaar maken. Op de website van de ANWB vond ik 5 handige tips die ik vrij heb vertaald.

Zo maak ik mijn e-bike winterklaar

Voordat mijn e-bike op stal gaat maak ik alle bewegende delen goed schoon. De ketting reinig ik met een speciale kettingreiniger, o.a. te koop bij Halfords.  Daarna smeer ik hem in met kettingolie. En maak ik de spaken en velgen goed droog.

Het frame 

Daarna is het frame aan de beurt. Die kun je het beste schoonmaken met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Voor moeilijk bereikbare plaatsen gebruik ik een oude handtandenborstel.

Wil je weten wat je kunt doen om het verbruik van je accu te verlagen? Ik vond 10 tips waarmee je kunt voorkomen dat de accu van je e-bike te veel verbruikt.

De banden

En dan de banden. Als eerste controleer ik het profiel van de banden. Soms blijven daar steentjes in zitten die een lekke band kunnen veroorzaken. Daarna verwijder ik eventuele steentjes uit het profiel en pomp de banden op.

Wist je dat er ook speciale fietswinterbanden te koop zijn?  Die zorgen voor een betere wegligging. Reuze handig als je je fiets wel in de winter gebruikt!

De verlichting

Gebruik je je e-bike wel in de winter? Check dan of de verlichting het nog doet. Bij slecht zicht en in het donker ben je namelijk verplicht dat je voorlicht en je achterlicht het doen. Doen die het niet en je wordt aangehouden dan kun je een boete van 55 euro krijgen. Zonde van het geld en voor die prijs kun je bij de HEMA heel veel losse fietslampjes kopen. Maar dan moet je die natuurlijk wel bij je hebben!

Op de website van de ANWB vind je heel veel verschillende soorten fietsverlichting. Maar ook de HEMAverkoopt veel fietsaccessoires. In de winkel maar ook online.

De accu

Houdt jouw e-bike, net als die van mij een winterslaap? Haal dan wel de accu uit de fiets. Laad hem helemaal op en bewaar de accu op een koele maar droge plek. Als je na de winterslaap de accu weer oplaadt, doe dit dan zolang totdat de lader op groen springt. Je e-bike is dan weer helemaal klaar om hem te gaan gebruiken.

Is jouw e-bike al klaar voor de winter?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.