De beste opruimtips

De beste opruimtips voor als je gaat verhuizen

Als je gaat verhuizen moet je aan heel veel dingen denken. Vandaar dat je in deze blogpost kunt lezen waar ik tegenaan liep toen ik ging verhuizen. Maar ook welke opruimtips heel handig zijn. Doe er je voordeel mee. Misschien heb jij er wat aan als je gaat verhuizen of rigoureus gaat opruimen.

Verhuizen. Waar moet ik aan denken?

Af en toe schieten de raarste gedachten door mijn hoofd. Hebben we al een notaris geregeld en hoe zit dat met de offerte van het verhuisbedrijf? Er zijn zo veel dingen waaraan je moet denken als je gaat verhuizen. Inmiddels zijn de notaris en de financiƫn geregeld, de verhuisdatum gepland, het verhuisbedrijf uitgezocht en de verhuisdozen gebracht. Die dingen kunnen afgevinkt worden.

De planning heb ik alvast geprint en aan de hand daarvan heb ik een checklist gemaakt van instanties die een adreswijziging moeten krijgen, abonnementen die opgezegd moeten worden, maar ook van de dingen die nog geregeld moeten worden. Zoals een nieuwe huisarts, dierenarts en een tandartspraktijk.

Gelukkig is er op internet veel te vinden op verhuisgebied: van slimme inpaklijsten tot handige planningen die ik vond op verhuizen kun je zelf.  Je kunt ook gebruikmaken van verhuisservice van Post.nl. Je post wordt dan automatisch doorgestuurd naar je nieuwe adres. 

De beste opruimtips

Verder ben ik begonnen met opruimen en heb ik spullen weggedaan. Want als je op een boerderij woont dan heb je ook veel oud ijzer. Gelukkig kun je ook als particulier oud ijzer gewoon inleveren. En als je veel hebt dan kan er ook een container geplaatst worden, die ze vervolgens weer ophalen. Dus heb jij oud ijzer in Haarlem en omstreken? Lever het dan in bij Yellow Metals of informeer naar de containerservice.

Maar niet alleen de schuur puilt uit, ook de zolder staat vol. Soms met dingen die van de ene zolder naar de andere zijn verhuisd. Die ik dus 18 jaar niet heb gebruikt. Dus weg ermee. Maar opruimen is niet makkelijk. Het is toch een “tocht door het verleden”. Je komt zo veel tegen: van oude (liefdes)brieven tot schoolschriften uit mijn lagere schooltijd.

Natuurlijk ben je dan geneigd om die brieven allemaal nog eens te lezen. Maar omdat ik eigenlijk wel weet wat er in staat en bij sommige afzenders geen flauw idee heb wie ze zijn, ben ik er snel klaar mee. Weg ermee.

Opruimen is ook loslaten, van oude emoties, ballast van het verleden en weggooien van spullen. Vaak zitten de herinneringen in je hoofd en hart, dus is het eigenlijk niet nodig om alles te bewaren.

Houden, twijfelgeval, weggooien/weggeven

Met in mijn achterhoofd een aantal echte opruimtips begin ik aan mijn opruimslag en gaat er rigoureus de bezem door mijn spullen. Ik begin op zolder (de vergaar en bewaarplek van mijn herinneringen) en verdeel mijn spullen in stapels:

  1. Dit wil ik houden en gaat mee;
  2. Dit weet ik nog niet zeker, want misschien kan ik het nog gebruiken. Oftewel categorie twijfelgeval;
  3. Dit kan weg, Want het is kapot, ik heb er geen plaats voor of ik zal het nooit meer gebruiken.

De categorie Twijfelgeval is tijdens het opruimen het lastigste en kost ook het meeste tijd. Soms is het goed om jezelf bij ieder item de vraag te stellen: “Hoe lang heb ik dit niet gebruikt? En ga ik dit nog gebruiken? “

Als op de eerste vraag het antwoord een aantal maanden misschien wel jaren is, en op vraag 2 het antwoord nee dan kunnen die spullen zonder enige twijfel naar stapel 3: wegdoen.

Gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen

Ben jij net als ik iemand die alle gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen bewaart? En dat je er na verloop van tijd achterkomt dat de garantietermijn reeds is verstreken of het apparaat het allang heeft begeven. Maar dat jij al die papieren wel hebt bewaard. Daar heb ik iets voor gevonden.

  • Gebruiksaanwijzingen zijn vrijwel allemaal als pdf te downloaden. Op de website Gebruikershandleiding.com kun je op categorie en het merk zoeken.
  • Garantiebewijzen scan ik na aankoop thuis gelijk in en sla deze op aankoopdatum en product op in de computer. Heel overzichtelijk dus. Als de garantietermijn is verstreken kun je het desbetreffende bewijs gelijk “in de digitale prullenbak” gooien. Heb je geen scanner? Maak dan een foto van je aankoopbewijs en bewaar deze in een aparte map in je telefoon.

Andere blij maken met jouw spullen

Nu kun je de spullen die je niet meer nodig hebt weggooien. Maar je kunt er ook een ander blij mee maken.

  • Je kunt je spullen te koop aanbieden op Marktplaats, op een Facebookgroep bij jou in de buurt of naar de Kringloop brengen.
  • Kleding die je niet meer draagt kun je inleveren bij een inzamelingspunt van het Leger des Heils. Wil je er zelf nog wat (geld) aan overhouden? Dan kun je je afgedragen kleding ook inleveren bij verschillende kledingwinkels. In ruil voor jouw kleding ontvang je korting op een volgende aankoop.
  • Misschien zijn er spullen die de nieuwe bewoners van je willen overnemen. Het is helemaal niet raar om een bedrag te vragen voor spullen die jij straks niet meer nodig hebt maar die zij nog goed kunnen gebruiken.

Je ziet het, met behulp met wat online informatie is verhuizen best te doen. Als je je tenminste laat leiden door deze opruimtips. Zwijmel je toch een beetje weg bij het lezen van die oude brieven, laat dat dan gewoon gebeuren. Maar na het lezen; weg ermee!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.