Een frisse kijk op Hanzestad Hattem frisse blik op Hattem

Een frisse kijk op: Hanzestad Hattem

Hoewel Hattem net in Gelderland ligt, dus eigenlijk niet meer tot ‘het Noorden” behoort, ga ik toch mijn frisse kijk geven op dit pittoreske stadje aan de IJssel. Want Hattem is niet alleen een Hanzestad. In de omgeving vind je ook prachtige natuurgebieden.

Hanzestad Hattem

Een Hanzestad is een stad die tot de Hanze behoorde. Dit is een verbond tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door samen te werken in een verbond probeerden deze steden hun handel te beschermen en uit te breiden. Er waren ongeveer 200 steden lid van de Hanze, waarvan 22 Nederlandse Hanzesteden. Hiervan  liggen er 9 langs de rivier de IJssel. En daar is Hattem er een van.

Dat Hattem niet alleen een Hanze- maar ook vestingstad is, is nog op veel plekken te zien. Delen van de oorspronkelijke stadsmuur zijn bewaard gebleven, net als de Dijkpoort die stamt uit de 14-de eeuw. Daarnaast zie je in de oude binnenstad  nog een aantal mooie oude koopmanshuizen staan.

Vroeger was het belangrijk om niet alleen je handel maar ook de stad goed te beschermen. In die tijd zorgden hoge muren, een stadsgracht en bewaakte poorten daarvoor.

Hanzestad Hattem

De oude binnenstad

Hattem heeft een historische binnenstad met een beschermd stadsgezicht.  In het centrum zijn nog veel monumentale panden, maar ook drie musea: het Voerman museum Hattem, het Anton Pieck museum en het Nederlands Bakkerijmuseum. Daarnaast is er een gevarieerd winkelaanbod.

Wil je Hattem ontdekken maak dan eens een stadswandeling. Op Route.nl vind je een wandelroute langs historische panden zoals het oude stadhuis en langs molen De Fortuin: een stellingmolen uit 1816.

In het artikel Hattem, inspiratiebron voor kunstschilders lees je waarom Hattem een geliefd onderwerp is voor kunstenaars.

Het (polder)landschap

Maar Hattem is niet alleen geliefd bij kunstenaars. Ook als je van natuur houdt is er van alles te beleven.

  • In de zomermaanden vaart er een fiets- en voetveer over de IJssel en vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht op de uiterwaarden.
  • Ten oosten van Hattem vind je 3 kleine natuurgebieden: het Algemene Veen, Hoenwaard en Wiesenbergse Kolk. Door de Wiessenbergse Kolk loopt klompenpad het Hoenwaardsepad.
  • Aan de westkant is een groot bosgebied met Landgoed Molecaten, Flip Hul en de bossen van het Gelders Landschap.
  • Ook het Maarten van Rossumpad, een Lange Afstands Wandelroute van 358 km lang, dat is vernoemd naar de gelijknamige krijgsheer,  loopt door Hattem.

Hanzestad Hattem

Tips en weetjes

  • Kom je met de auto naar Hattem? Aan de rand van de historische stad parkeer je gratis je auto. Aan de jachthaven aan de Geldersedijk en ook op parkeerplaats de Bleek. In een paar minuten sta je in het hartje van de stad.
  • Wil je de Hattemse musea bezoeken? Je kunt ook een combikaart kopen, waarmee je toegang hebt tot het Voerman museum, het Anton Pieck museum en het bakkerijmuseum.
  • Als je in Hattem wilt overnachten dan zijn er talloze logeeradresjes in verschillende prijsklassen. Kijk eens op de website van Molencaten de LeemkuleBooking.com  of Natuurhuisje.nl voor als je langer in Hattem wilt verblijven.
  • Wil je alvast een kijkje nemen in Hattem? De Van Rossums bezochten een paar jaar geleden Hattem en daarvan is dit YouTube fragment te zien.

Ben jij weleens in Hattem geweest?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.