Volg het turfvaartje, een wandel beleefpad in Drenthe

Volg het turfvaartje, een wandel beleefpad in Drenthe

‘Volg het turfvaartje’, is een wandel beleefpad dat door de drooggevallen waterloop het Turfvaartje loopt. In 2009 heeft men de loop van het vaartje hersteld en er een wandel beleefpad van gemaakt. Dat als een smal lijntje door het veengebied loopt en door middel van paaltjes wordt aangegeven.

Wandelpad door een drooggevallen waterloop

Ten noorden van het plaatsje Uffelte werd in 1787 tussen het Uffelterveen en de Drentse Hoofdvaart een vaart gegraven. Zodat men met een praam de turf uit het veen kon vervoeren. Ook zijn er verschillende zijtakken gegraven, waaronder de zijtak naar het Brandeveen en het Turfvaartje.

Het Turfvaartje had twee functies: het moeras werd ontwaterd waardoor makkelijker turf gestoken kon worden. En men kon over de vaart turf afvoeren naar de Uffelter Boervaart en vervolgens naar de Drentse Hoofdvaart en Meppel.

Toen rond 1850 is gestopt met de vervening werd het Turfvaartje niet meer gebruikt. Met het gevolg dat het werd overstoven door stuifzand. Rond 1900 werden er bossen aangelegd om het stuifzand vast te leggen.

Hoe het Turfvaartje een wandel beleefpad wordt

Ruim een eeuw later, in 2009 welteverstaan heeft men de loop van het kleine vaartje weer zichtbaar gemaakt. En sinds 2010 is wandel beleefpad ‘Volg het turfvaartje’ een feit. Het pad door de uitsparing van een drooggevallen waterloop wordt d.m.v. paaltjes aangegeven. Het beleefpad loopt van camping de Blauwe Haan tot aan het Brandeveen. Maar je kunt het pad ook andersom lopen.

het Turfvaartje

Het verhaal van het Turfvaartje

Als je door de bedding van het oude turfvaartje loopt, met aan weerskanten zandheuvels, krijg je een indruk hoe de turfstekers en de landarbeiders met schep en kruiwagen het vaartje hebben gegraven. Daarnaast vind je informatie over de historie van het gebied en hoe de mensen in vroeger tijden hun turf vervoerden.

Kunstschilder Vincent van Gogh heeft hier zelfs een schilderij van gemaakt dat je op het informatiebord kunt zien. Maar je leest ook hoe het Brandeveen en de veenplas zijn ontstaan. het Turfvaartjehet Turfvaartje

Als je de knooppunten 01 – 02 – 11 – 14 – 90 – 01 volgt, loop je niet alleen over het wandel beleefpad ‘Volg het turfvaartje’, maar ook een groot stuk langs de veenplas het Brandeveen. Dit is een leuke wandelroute van 5 kilometer door het gebied van turfwinning in de provincie Drenthe.

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.