knooppunt wandelen

Van knooppunt naar knooppunt wandelen. Hoe werkt dat?

Het Fietsknooppunten netwerk is zo ingeburgerd dat iedereen wel weet hoe dat werkt. Van knooppunt naar knooppunt wandelen is minder bekend. Toch kun je met wandelnetwerken ook alle kanten op. Hoe van knooppunt naar knooppunt wandelen werkt leg ik je nu uit.

Hoe werkt knooppunt wandelen?

Een wandelnetwerk van knooppunten vind je in het wandelvriendelijke deel van ons land. Volgens de website van Wandelnetwerk zijn dat alle provincies, behalve de provincie Utrecht, de waddeneilanden én het noordoosten van Drenthe. Maar in de rest van het land is er een breed scala aan gekoppelde wandelpaden, die zijn voorzien van paaltjes met pijlen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je in Drenthe niet heerlijk kan wandelen. Er zijn alleen niet zo veel knooppunten wandelroutes.

Zo kun je zelf een wandelroute samenstellen

Als je zelf een knooppunt-wandelroute wilt samenstellen dan is de website van Wandelnetwerk een handig hulpmiddel. Met de routemaker kun je eenvoudig je eigen route samenstellen.

 • In het groene vlak van de routemaker kun je de plaats waar je wilt starten, intypen. Vervolgens zie je op de overzichtskaart de  wandelknooppunten die in de buurt liggen. Klik je op de knooppunten dan kun je zelf een wandelroute samenstellen en zie je gelijk hoe lang de route is.
 • Klik je op de landkaart? Maak die kaart dan d.m.v. het plusteken (+) lekker groot. Dan kun je veel beter zien in welke omgeving je kunt wandelen.

Van knooppunt naar knooppunt wandelen

Heb je een route gekozen dan kun je bij elk genummerd knooppunt beginnen. Je vindt daar een knooppuntenpaaltje, met het nummer van het knooppunt (donkerbruine deel) en in het wit de nummers die richting dat knooppunt gaan. Daarnaast zijn er kleine bordjes met bruine pijlen die je onderweg tegenkomt. Die pijltjes voeren naar knooppunten (ook wel keuzepunten genoemd), die op kruispunten of splitsingen van paden en wegen staan.

Van knooppunt naar knooppunt wandelen
Bewegwijzering van het wandelnetwerk

Bij sommige knooppunten staan overzichtsborden, waarop je kunt zien waar je je bevindt. De wandelpaden van het wandelnetwerk zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Je kunt dus kiezen welke richting je op wilt gaan.

Aanvulling: De wandelknooppunten zijn in de provincie Drenthe wit-bruin. In de overige provincies worden echter andere kleuren gebruikt voor de markeringen.  Kijk voor meer informatie op:  Wandelknooppunt.nl

Fietsknooppunten netwerk vs wandelnetwerk

Eigenlijk heeft een fietsnetwerk veel raakvlakken met knooppunt wandelen: ze maken namelijk allebei gebruik van knooppunten. Toch zijn er ook verschillen.

Fietsnetwerk

 • Alle knooppunten bestaan uit twee cijfers, die op wit-groene bordjes staan.
 • Deze bordjes kom je tegen langs de fietspaden verspreid door ons land en een stukje over de grens van België.
 • Op de knooppuntenbordjes staat een pijl die aangeeft welke richting je op moet fietsen. Je hoeft dus alleen de bordjes met de juiste cijfers te volgen.
 • Langs de route staan vaak overzichtsborden waarop je kunt zien waar je bent.
 • Op internet zijn veel kant-en-klare knooppuntenroutes te vinden, maar je kunt met fietsknooppunten ook zelf routes maken bijvoorbeeld met fietsnetwerk.nl
Van knooppunt naar knooppunt wandelen
Fiets knooppuntenbordjes

Wandelnetwerk

 • Knooppunten van het wandelnetwerk vind je in alle provincies, behalve in de provincie Utrecht, de waddeneilanden én het noordoosten van Drenthe.
 • Alle knooppunten bestaan uit twee cijfers, die meestal op wit-bruin gekleurde bordjes staan.
 • Daarnaast zijn er ook kleine borden met daarop alleen een pijltje. Deze pijltjes staan vaak langs de onverharde wandelpaden. Als je bijvoorbeeld op een fietspad loopt dan kan het gebeuren dat je een pijltje mist.
 • Kant-en-klare knooppunten wandelroutes vind je o.a. op de websites van de ANWB en Drenthe.nl. Op de website van Wandelnetwerk kun je ook zelf routes samenstellen.

Inspiratie voor dit artikel vond ik op wandel.nl, het wandelnetwerk en op de website van Recreatieschap Drenthe.

Maak jij wel eens een wandeling met behulp van knooppunten?

Gerelateerde berichten

4 gedachten over “Van knooppunt naar knooppunt wandelen. Hoe werkt dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.