zakkenrollers

Geef zakkenrollers geen kans met deze 10 tips

Zakkenrollers zijn een veelvoorkomend probleem in grote steden. En zeker in Barcelona. Dat er in de metro of in de toeristenbus iemand per ongeluk tegen je opbotst, waardoor je even niet oplet en die op hetzelfde moment je portemonnee uit je broekzak haalt. Zeker als het erg druk is kan een zakkenroller vaak ongemerkt zijn slag slaan. Maar hoe kun je voorkomen dat je gerold wordt? Ik geef je tien tips waar je op moet letten zodat je niet beroofd wordt.

Zakkenrollers zijn een probleem in grote steden

Mijn beste vriendin was met haar vriend en een bevriend stel in Barcelona. Ze hadden het heerlijk gehad. Prachtig weer, veel gedaan. Kortom ze hadden genoten.“Ik moest nog aan je denken” zei ze, nadat ze had verteld wat ze allemaal gedaan hadden. “Hoezo?” vraag ik. “Nou over die zakkenrollers in Barcelona. We zijn namelijk gerold”.

De meest voorkomende zakkenrol-technieken

Ik had haar inderdaad verteld dat toen wij in Barcelona waren en uit de toeristenbus stapten wij in een wirwar van mensen terecht kwamen. Die allemaal op zoek waren naar de ingang van Parc Guell. Dat wij opeens werden aangesproken door een Spaanse man, die ons een portemonnee liet zien en vroeg of die van ons was. Het was inderdaad de portemonnee van mijn man. Maar de portemonnee was leeg. Gelukkig hadden wij er niet veel geld in gedaan, want alle pasjes zaten in een tasje dat wij onder onze kleding droegen. Maar toch. Het is heel vervelend als je vakantie wordt bedorven doordat je geld of je waardevolle spullen zijn gestolen.

Een soortgelijk voorval was mijn vriendin dus ook overkomen. In een overvolle metro werd er opeens veel geduwd waardoor zij even niet oplette. Toen zij daarna naar beneden keek zag zij een pinpas, een OV-chipkaart en een rijbewijs op de grond liggen. Die van haar bleken te zijn en in een portemonneetje zaten, dat bij haar vriend in een afgesloten broekzak zat. En die was weg. Jammer want er zaten ook nog een paar tientjes in.

Voorkom dat je gerold wordt met deze 10 tips

Maar hoe kun je voorkomen dat je gerold wordt? Ik geef je tien tips waar je op moet letten zodat je niet beroofd wordt.

1. Neem niet te veel mee

Als je op stap gaat,  laat dan je paspoort, pinpas, creditcard en ander kostbaarheden achter in het hotel. Het liefst in het kluisje van je hotelkamer.

2. Wees je bewust van je omgeving

Het is een open deur maar “Een gewaarschuwd mens telt voor twee”. Zakkenrollers houden toeristen namelijk nauwlettend in de gaten. Doe dus hetzelfde. Bewaak “je persoonlijke ruimte” zoals dat zo mooi heet. Let goed op als iemand te dichtbij komt. Probeer zelf afstand te houden en let extra goed op je persoonlijke eigendommen.

3. Draag je geld en pasjes om je nek

Je hebt natuurlijk altijd contant geld en je pinpas bij je als je de hort op gaat. Stop deze niet in je portemonnee maar draag je geld en je pasjes op een plek waar zakkenrollers niet gemakkelijk bij kunnen. Bijvoorbeeld onder je kleding.

Er zijn handige tasjes te koop bijvoorbeeld bij de Bol.com, die je om je nek kunt dragen. Daarin kun je naast geld ook je pinpas,  ID-kaart of paspoort kwijt.

4. Verdeel je geld

Neem je toch contant geld mee. Verdeel het dan onder je medereizigers of stop het  op verschillende plekken. Dan ben je niet alles kwijt als je wordt beroofd.

5. Wees niet te vriendelijk

In grote steden kan het gebeuren dat je door iemand wordt aangesproken. Hier kun je je best ongemakkelijk bij voelen. Want stel dat? Je hoeft in zo’n geval niet onvriendelijk te reageren maar wees ook niet bang om een beetje afstand te houden of om gewoon door te lopen. Heb je het gevoel dat het niet pluis is luister dan naar je intuïtie en blijf alert.

6. Kleed je niet als toerist

Hoe meer je eruit ziet als een toerist hoe groter de kans is dat je wordt beroofd. Natuurlijk ben je op dat moment een toerist maar probeer je een beetje aan te passen aan de lokale cultuur. Kleed je zoals de lokale bevolking en loop niet rond met een enorme rugzak of met een grote spiegelreflex-camera op je buik.

7. Investeer in een goede tas

Koop een tas die niet gemakkelijk opengesneden kan worden. Liefst een leren tas, met een stevig hengsel en een ritssluiting. Heb je een camera bij je.  Doe deze dan in een camera-rugzak. Zo valt het niet zo op dat je een camera bij je draagt.

De camera rugzak van Lovnix vind ik een ideale rugzak om je fototoestel en lenzen in op te bergen. Met meer dan 7 verstelbare vakken kun je je camera en lenzen er makkelijk in kwijt. Hij is in verschillende kleuren verkrijgbaar en heel voordelig geprijsd. Te koop bij Bol.com.

8. Pas op voor mee-kijkers tijdens het pinnen

Ga je geld pinnen? Let bij de pinautomaat op, dat er niet iemand achter je staat die met je meekijkt als je je pincode intoetst. Scherm het toetsenbord van het pinapparaat af en haal het geld na het pinnen er in een beweging uit. En ga het aantal briefjes dat je hebt gepind ook niet ter plekke controleren. Zeker niet als er mensen achter je staan.

Ga je vakantie naar Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Spanje. Denk er dan aan dat pinnen niet meer gratis is. Hoewel er overal pinautomaten zijn, kun je vaak niet aan de buitenkant zien of er extra kosten in rekening worden gebracht. Dat zie je pas als je akkoord geeft op de transactie. Ben je te laat met het afbreken van de transactie, dan betaal je zomaar 3,80 servicekosten. En dat is heel veel geld. Lees meer over pinnen in het buitenland in deze blog.

9. Zet je tas niet op de grond

Zit je op een gezellig terras of in een restaurant te eten. Zet je tas dan niet op een stoel of naast je op de grond. Zet je tas het liefst tussen je benen in en steek de stoelpoot door het handvat! En als je je jas uittrekt en die over een stoel hangt. Zorg er dan voor de zakken leeg zijn.

10. Bewaar je kassabon niet bij je aankoop

Ben je lekker wezen shoppen. En vraagt de verkoopster nadat je hebt afgerekend of zij de kassabon bij je aankoop zal doen. Niet doen? Stop het aankoopbewijs in je portemonnee en laat het niet bij je aankoop zitten. Want stel dat je tasje wordt gerold. Dieven kunnen jouw aankoop dan heel gemakkelijk naar de winkel terugbrengen en het aankoopbedrag innen.

Natuurlijk loop je altijd het risico om beroofd te worden, maar met deze tips blijf je zakkenrollers altijd  een stapje voor. Wil je meer tips voor simpel weg voor niet te veel? Volg mij dan op Facebook en op Twitter

Gerelateerde berichten

15 gedachten over “Geef zakkenrollers geen kans met deze 10 tips

 1. Goeie tips. Vooral die van verdeel je geld. Het zal je maar overkomen dat je alles in één keer kwijt bent en zonder geld zit. Ik verdeel altijd mijn geld en mijn pasjes en vaak heb ik een extra zakje bij mijn bh waar ik mijn geld in bewaar op vakantie.

 2. Ahh zo naar! Ik heb mijn portemonnee altijd onderin een diepe schoudertas die tussen mijn arm en middel geklemd zit, dus ze moeten goed graaien willen ze die vinden. Maar toch sta ik er steeds versteld van met hoeveel gemak de rollers te werk gaan.

  Voor mijn eerstvolgende reis heb ik zo’n anti diefstal rugzak aangeschaft waarbij de rits verstopt zit ?

 3. Zakkenrollen begint idd steeds erger te worden ik hou mijn tas altijd erg goed bij mij en zo onder mijn arm je er niet zo snel tussen kan. wel ben ik een keer gescimd maar was door de bank goed opgelost

 4. Hele goede tips. Het komt zeker vaak voor en het is een goed idee om je geld te verdelen en niet alles op 1 plek te plaatsen.

 5. Het is mij 2x overkomen, 1x hier in Den Haag, overvallen bij een pinautomaat, en inderdaad 1x in Barcelona, gerold. In 1990-1991 was dat, toen ik er op m’n 18e voor de eerste keer woonde, als aupair; tóen was zakkenrollen daar al een groot probleem.

  Komende zomer ga ik in m’n eentje met de kinderen rondreizen in Spanje, en ja, ook in Barcelona, en dat is wel iets waar ik nu na jouw blog weer even van schrik. Maar wel goed om er weer extra op te letten.

  1. Ik denk dat je, door er bewust van te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen je al een heel eind komt.

 6. Ik heb n tijdje in Barcelona gezeten en daar was het echt heel erg! Niet prettig. Je moest echt ZO goed op je spullen letten. Het is mij gelukkig nooit overkomen, maar heb wel t een en ander gezien helaas!!

 7. Mijn leven hier is zo veilig. Ik heb ooit mijn portemonnee een hele dag op de auto laten liggen in een drukke wijk. Niemand die eraan gezeten had. Tijdens mijn reizen ben ik wel alert. Maar als ik in Nederland ben, moet ik altijd heel goed opletten dat ik mijn tas niet in het karretje laat liggen om een pad verderop de macaroni uit de rekken te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.