MeMeppeler toren beklimmen (1)

Wil je ook de Meppeler toren beklimmen? Dat kan. Tijdens de Meppeldagen in augustus is de toren van Meppel open voor publiek. En kun je via een middeleeuwse wenteltrap, 147 treden tot op de eerste trans van het prachtige uitzicht genieten. Sta je na de beklimming weer met beide benen op de rond dan ontvang je een certificaat van de torenmeester van Meppel als bewijs van de beklimming van de Meppeler toren.

De Meppeler toren beklimmen

Een van de vaste programma-onderdelen tijdens de Donderdag Meppeldag is de beklimming van de de 45 meter hoge Meppeler toren: de trots van Meppel. Tussen 10.00 en 17.00 uur kun je via een uitgesleten wenteltrap helemaal naar boven klimmen. En dat ga ik doen.

Als ik de hal van de grote kerk in stap zie ik aan de linkerkant een smalle deur naar de oude, zeer smalle trap van 147 treden. En kan ik aan de beklimming beginnen. Ik ga voorzichtig naar boven. De trap is zo smal dat ik hoop dat ik geen tegenliggers tegenkom. Maar ik hoop ook dat ik op de been blijf. Want in deze middeleeuwse trapschacht heb ik vast geen bereik.

Hoewel ik boven en beneden mij stemmen hoor, kom ik onderweg gelukkig niemand tegen. Maar verder is het een kwestie van doorgaan. Treetje voor treetje.

Op naar de top van de toren van Maria kerk

Als ik ongeveer een derde van de hele klim heb gehad, beland ik op een van de omgangen. Op deze eerste omgang zie ik oud gereedschap en een krantenknipsel over de geschiedenis van de toren. Op de tweede staat een oud weefgetouw, als herinnering aan het grote aantal wevers dat in Meppel woonde en werkte.

Als ik bijna op de top ben vang ik een glimp op van het carillon. Dat volgens de website van grote Maria kerk (zoals de kerk officieel heet) uit 47 grote en kleinere klokken bestaat. Het carillon is een geschenk van de Meppeler bevolking en een aantal Meppeler bedrijven als dank voor de bevrijding op 13 april 1945 en werd op 13 april 1949 in gebruik genomen. Iedere donderdag wordt het carillon bespeeld door stadsbeiaardier Mannes Hofsink.

Geniet van het uitzicht over Meppel

Als ik eindelijk boven ben word ik verwelkomd door een van de vrijwilligers van de Meppeler toren. Die houdt de deur voor mij open en waarschuwt voor de lage doorgang. En als ik op de bovenste rondgang sta, word ik niet alleen getrakteerd op een geweldig uitzicht, maar ook op het geluid van het carillon. Dat even van zich laat horen.

Beneden zie ik de terrassen op de markt langzaam volstromen en de bedrijvigheid in de winkelstraten. Maar ik ontdek ook de watertoren van Meppel en het pannenkoekenschip aan de Stoombootkade. Kijk je verder dan zie je zelfs de toren van Steenwijk en de bossen rondom de Wijk liggen. Met helder weer kun je kilometers ver kijken.

Om je te oriënteren vind je bovenop de toren vier plattegronden met informatie over welke gebouwen je in de verte ziet.

Meppeler toren beklimmen

Bewijs van beklimming der Meppeler Toren

Nadat ik heel voorzichtig om de toren ben gelopen en een aantal foto’s heb gemaakt is het tijd om weer naar beneden te gaan. Ook nu hoop ik dat ik geen tegenliggers tegenkom. Gelukkig is dat ook zo. De mensen die omhoog gaan, wachten keurig op de omgang zodat je gemakkelijk kunt passeren.

Als ik weer beneden ben krijg ik van de torenmeester een handgeschreven certificaat. Namelijk een “Geautoriseerd Bewijs van beklimming der Meppeler Toren”, met op de achterkant een aantal leuke weetjes over de toren van Meppel.

Wil je meer van Meppel zien? Maak dan eens een stadswandeling. Bijvoorbeeld de Van Weversdoek tot Everdoek route van het Recreatieschap Drenthe. Tijdens deze wandeling van 2,5 kilometer, maak je kennis met de historische binnenstad van Meppel, de grachten, oude pakhuizen en de Meppeler toren.

Tips & weetjes over het beklimmen van de Meppeler toren

Tijdens de Meppeler donderdagen kun je de kerktoren van de Grote of Mariakerk beklimmen. Voor € 1,50 per persoon mag je omhoog. Je kunt zowel contant als per pin betalen. Als je vragen hebt over het bezoeken van de kerk, het orgel of over het beklimmen van de kerktoren dan kun je een mailtje sturen naar kerkelijkbureau@pgmeppel.nl

Heb jij weleens de toren van Meppel of een andere toren beklommen?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.