Friese wouden

Hollandse kijk op de Friese Wouden

Een paar jaar geleden reisde een groep Bloggers af naar de Friese Wouden, om dit nog “onbekende stukje” Fryslân te ontdekken. Ik had er graag bij willen zijn, om als toerist mijn eigen omgeving te verkennen. Om te horen hoe mensen “van buiten”, dit deel van Fryslân ervaren. Op welke manier zij hun Hollandse blik werpen op een regio met keuterboertjes, houtwallen en mensen met een wel heel eigen karakter. Maar niet getreurd. Ook op eigen gelegenheid is het leuk om mijn omgeving te ontdekken vanuit het oogpunt van een toerist. Of als Hollander in de Friese Wouden.

Waar liggen de Friese Wouden?

De Fryske Wâlden of kortweg Wâlden is een streek in Noordoost Friesland met een geheel een eigen karakter. En dan niet alleen op landschappelijk gebied. Cultureel, maar zeker taalkundig is deze regio niet onder een noemer te vangen. De Friese Wouden liggen grofweg tussen Drachten en Dokkum. Maar ook een klein gedeelte van de provincie Groningen voldoet aan het karakter van de Friese Wouden. De bewoners van de Friese Wouden worden wâldpiken, wâldsjers of heidepiken genoemd. Bron: Wikipedia

Hoe kom je in de Friese Wouden terecht

Eigenlijk zijn wij heel toevallig in de Friese Wouden terecht gekomen. We woonden in het Midden van het land, waren toe aan iets nieuws en wilden buiten wonen. En wij hadden wel “iets” met Friesland. Maar niets met water. Althans wij hoefden niet perse aan het water te wonen. Liever op het platteland, zodat ik mijn paard aan huis kon houden en de kinderen volop ruimte hadden om te spelen. Uiteindelijk vonden wij een prachtige woonboerderij in de Surhuizumermieden, een buurtschap in de Friese Wouden. Het is dus puur toeval dat ik hier verzeild ben geraakt.

Friese Wouden, Surhuizumermieden
Wegwijzer in de Surhuizumermieden, in de buurt van de vogelkijkhut

Hollander in Fryslân

Inmiddels weet ik aardig mijn weg te vinden in deze regio. Maar thuis zal ik mij nooit voelen. Net zo min als ik “ingeburgerd” zal raken. Ik ben namelijk niet van “hier”. Ik spreek geen Fries al versta ik het wel. Maar ik blijf een Hollander.

Dat geeft niet want dat wist ik voordat ik hier ging wonen. Toch kijk ik nog steeds op van de aparte gebruiken hier in de omgeving. Van de omtrekkende beweging die wordt gemaakt in het Frysk, om zo het woord U of jij te omzeilen; het voortdurend switchen tussen het Frysk en het Nederlands en het Woudfries dat zij hier spreken kan ik nog steeds niet goed verstaan. Toch heeft het leven hier veel voordelen. De omgeving heeft namelijk veel moois te bieden.

Wil je langer in de Friese Wouden verblijven? In een vakantiehuisje in de Noordelijke Friese Wouden word je omringd door karakteristieke landschappen waar strokenverkaveling en elzensingels elkaar afwisselen.

Favoriete to do’s

In de Friese Wouden zijn een aantal natuurgebieden waar veel te beleven is. Zo kun je in de ‘Mieden” vogels kijken, in de Gemeente Achtkarspelen en in het Groninger Westerkwartier een laarzenpad lopen en er is zelfs een blote voetenpad.

Geen van deze activiteiten zijn volgens mij tijdens de persreis van #defriesewouden17 aan bod gekomen. Dus bij deze: Een toegift van deze Hollander uit de Friese Wouden.

Vogels kijken in de Mieden

Ik woon in de Surhuizumermieden: een buurtschap dat hoort bij Surhuizum, maar eigenlijk veel dichter bij Stroobos ligt. De “Mieden” is een weidegebied, dat wordt gekenmerkt door elzenhagen, pingoruïnes, petgaten en hooilanden en je vindt er veel weidevogels die elders niet veel voorkomen.

Friese Wouden, vogels kijken, Surhuizumermieden
Vogelkijkhut aan de Heawei met prachtig uitzicht over de “Mieden”.

Vooral in het voorjaar is het dan ook een drukte van belang is de altijd zo rustige “Mieden”. En dan bedoel ik niet de kwetterende vogels maar meer de met verrekijkers bewapende “vogelaars” die speciaal hier naartoe komen om de baltsende grutto’s en morrende slobeenden te observeren. Vanuit de vogelkijkhut aan de Heawei heb je een schitterend uitzicht over het hele gebied.

Laarzenpaden lopen

Op een paar kilometer bij mij vandaan vind je een aantal natuurroutes; ook wel laarzenpaden genoemd.  Van die sompige paden die dwars door de landerijen lopen en waar je spontaan heel veel moois kunt tegenkomen. Zoals een ree met jong, die ik op een doordeweekse dag in mei spotte toen ik het Pettenpad liep.

Friese Wouden, laarzenpad, Pettenpad
Ree met jong, die ik spotte tijdens mijn wandeling over het Pettenpad

Friese laarzenpaden

In het Noorden van de Friese Wouden zijn een groot aantal van deze laarzenpaden aangelegd.  Zo vind je in de Gemeente Achtkarspelen Bootsma’s Poel en het Mem Wedmanpaed. 

Bootsma’s Poel is een pad van ongeveer 5 kilometer lang dat begint aan De Wedze in Twijzel. Dit nieuwe pad komt uit bij een pingo, een klein water midden in de natuur en al wandelend kun je genieten van mooie doorkijkjes in het coulissenlandschap. Wat zo kenmerkend is voor deze streek.

In de Polder Rohel vlak bij Buitenpost vind je het Mem Wedmanpaed. Een 2,5 kilometer lang pad dat je door het moerassige en veenachtige deel van de Noardlike Fryske Wâlden voert. De route begint aan de Rohelsterweg naast nummer 6 in Buitenpost.

En de Groningse

In de Doezumermieden gelegen in het Groningse Westerkwartier, dat vanwege het landschap ook behoort tot de Friese Wouden, vind je nog eens 4 mooie wandelpaden. Namelijk: Melle’s pad, het Pettenpad, Pebespad en de Olde Syelroepadde. 

Het Olde Syelroepad is 2,5 kilometer lang en loopt door een natuurgebied met veel weidevogels. Terwijl het Pettenpad je meeneemt door het veen en vochtige hooilanden. Daar kan het dus drassig en glibberig zijn en is het wel handig om rubber laarzen aan te trekken. Je kunt ieder pad afzonderlijk lopen maar ook aaneengesloten. Bij het startpunt (Peebos 7) liggen informatiefolders met wetenswaardigheden over de omgeving en de routes.

Friese Wouden, laarzenpad
Wandelroutes door de Doezumermieden
Friese Wouden, laarzenpad
Een van de vele klaphekjes op het Pettenpad

Het blôde Fuottenpaed

Vlakbij de laarzenpaden in de Doezumermieden vind je het blôde Fuottenpaed. Het blote voetenpad is niet meer weg te denken in deze omgeving. In de zomermaanden is het een drukte van belang. Begrijpelijk want het is natuurlijk heel leuk om op je blote voeten door de natuur te lopen. Want zo varieert de ondergrond van zacht gras, tot super droge paden, modderige stukken en verkoelende poelen. Kortom een heerlijke massage voor je onderdanen, wat na afloop heerlijk zachte voeten oplevert.

Maar er is veel meer te beleven. Het blôde Fuottenpaed is de laatste jaren uitgebreid met modderbaden, loopplanken, touwbruggen en diverse poelen waarin de jeugd heerlijk kan spetteren. Dus voor elk wat wils. De start van het blôde Fuottenpaed is aan de Kaleweg, 9865 TC Opende.

Friese Wouden, blote voetenpad, Opende
In diverse poelen kan de jeugd heerlijk spetteren
Friese Wouden, blote voetenpad, Opende
Nieuw zijn de touwbruggen

Stukje Italië in de Friese Wouden

Wat heel bijzonder is, is dat in deze regio door een Groningse boerenzoon en een Italiaanse kaasmaker buffelmozzarella wordt gemaakt. Iets wat je hier niet verwacht.

Kortom in de Friese Wouden is veel te ontdekken en het is goed dat deze regio door het blogevenement van 25 – 27 augustus op de kaart is gezet.

Wil je meer weten over de Friese Wouden en alle blogs en artikelen lezen die (binnenkort) over deze regio verschijnen. Volg dan #defriesewouden17 op Erop uit in Friesland. 

Mam is de hort op volgen kan natuurlijk ook op FacebookTwitter en op Instagram

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Hollandse kijk op de Friese Wouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.