IJlst

IJlst is wat ik dacht dat het was

IJlst, ligt maar 5 kilometer van Sneek maar krijgt een afzonderlijk bezoekje. Tijdens een dagje varen met de familie neem ik dit stadje mee in mijn Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief. In IJlst kun je prima je boot aanleggen in de haven, die direct achter het centrum van de stad ligt. We zijn dan ook niet de enigen als wij via de Geeuw de stad binnenvaren.

IJlst is wat ik dacht dat het was

We leggen onze boot aan wal en maken een wandelingetje langs de historische gebouwen in deze Friese elfsteden stad. We lopen door het centrum en kijken even bij het oude stadhuis dat is gebruikt in de film De Kameleon. Toch kom ik snel tot de conclusie dat IJlst is wat ik dacht dat het was. Namelijk een oud stadhuis, de Houtzaagmolen De Rat en de Terpensmole. Plus nog wat restanten van de bekende schaatsfabriek Nooitgedacht. That’s it. Verder is er niet zoveel. Of vergis ik me?

Wil je een nachtje in IJlst doorbrengen? Stadsherberg Het Wapen van IJlst ligt midden in het centrum vlakbij de schaatsfabriek Nooitgedacht. De stadsherberg ligt aan het water, dus in de zomer kun je hier zelfs met de boot aanmeren.

Het paradepaardje van IJlst

Wat wel opvalt tijdens onze wandeling en ook tijdens onze vaartocht door IJlst zijn de leilinden die dienen als zonwering. Maar ook de bijzondere tuinen: de zogenaamde ‘overtuinen’ waar IJlst bekend om staat. Dit zijn tuinen die door een weg of water van de woning worden gescheiden. Vroeger werden deze tuinen gebruikt voor de bleek. Maar omdat ‘bleken’ uit de tijd is raakten de overtuinen in verval. Maar gelukkig heeft de gemeente samen met de bewoners ze weer in ere hersteld. Nu zijn de leilinden met grasveldjes en haagjes het paradepaardje van IJlst.

Overtuinen in IJlst
Overtuinen in IJlst

Terug in de tijd

In de maand juni wordt ieder jaar in het centrum van IJlst de OVERTUINEN FAIR gehouden. In verschillende overtuinen staan kraampjes met curiosa, brocante, antiek en heiligenbeelden, bloemen, planten en kleding. Verder zijn er lekkernijen, woonaccessoires, tuinmeubelen en er is aandacht voor handvaardigheid en ambachten.

Wil je nog meer terug in de tijd? Ga dan naar Doe- en Kijkcentrum Nooitgedagt. In de oude fabriek van Jan Jarigs Nooitgedacht werden vroeger schaatshouten en -schaven gemaakt, maar ook speelgoed en gereedschappen. Nu zijn er verschillende exposities te zien over het werken in de fabriek en het speelgoed van vroeger.

Hou je meer van wat eigentijdser vermaak dan is Sneek vlakbij, daar kun je ook heerlijk winkelen. Vanuit IJlst ben je er zo.

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “IJlst is wat ik dacht dat het was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.