IJsheiligen

Ik kan me erover opwinden. Over die plantjesmarkten die begin april al worden gehouden. Alsof ze een wedstrijd houden van wie er het eerst mee begint. Vooral supermarkten en bouwmarkten hebben er een handje van. Ik vind het niks en zal je vertellen waarom. Ik geloof namelijk in de IJsheiligen.

Wat zijn dat voor Heiligen?

De IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het (voor)jaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Bron: Wikipedia

Schoenmaker blijf bij je leest, is een oud spreekwoord waarmee wordt bedoeld dat als je er geen verstand van hebt, je je er niet mee moet bemoeien. En dat gaat helemaal op bij de verkoop van zomerbloeiers door grootgrutters en bouwmarkten.
Het is namelijk algemeen bekend dat begin april nog veel te vroeg in het jaar is om je plantjes in de volle grond of in een pot te zetten. Dat je dát veel beter pas na de IJsheiligen kunt doen.

Maartse buien en de wil van april

Het zit er namelijk nog steeds in dat het gaat vriezen en een verlate “maartse” bui of het “willetje”van april kunnen zomaar om de hoek kijken.
En heb jij zin om bij iedere code geel, rood of welke kleur de melding heeft je potten naar binnen te slepen of je plantjes af te dekken. Ik niet.

Wacht tot de IJsheiligen voorbij zijn

Geloof me: Wacht tot de IJsheiligen voorbij zijn en weersta de commerciële oproep van de tuincentra en supermarkten om nu al je slag te slaan. En ga pas na 14 mei los met het planten van je eenjarige perkgoed.

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Kun jij de verleiding weerstaan als je zomerbloeiers in de supermarkt ziet staan?

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “IJsheiligen. Geloof jij erin?

  1. Grappig inderdaad, ik wist wel dat je eigenlijk moet wachten, maar toch kan ik de verleiding niet weerstaan. Ze spelen natuurlijk ook gewoon in op het lentegevoel en bij mij werkt dat wel moet ik zeggen. Ik heb niet heel m’n tuin vol staan hoor en echte zomerbloeiers staan er nog niet in, maar een beetje groen vind ik nu wel heel leuk staan.

  2. leuk artikel, kon er wel om lachen omdat mijn schoonmoeder wel iedere dag met de plantjes bezig is in de zomer. Breng ze ook naar binnen en ja ik moet eerlijk bekennen ik heb daar ook nooit zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.