Rondje Zwolle op de fiets

Ben je op zoek naar een leuke fietstocht? Een rondje Zwolle fietsen is dan zeker aan te raden. Het is een fietsroute van zo’n 39 kilometer die ik vond op Route.nl. “Rondje Zwolle” bestaat al een tijdje maar is in 2015  “nieuw leven in geblazen”. Dat wil zeggen dat er nieuwe bewegwijzering is aangelegd en dat er zelfs een fietsapp is ontwikkeld. Kortom moderne techniek voor veel fietsplezier.

Rondje Zwolle op de fiets

Ik begin ons “rondje Zwolle” aan de voorzijde van het station. Waar mijn vriendin klaar staat met 2 OV-fietsen. “Ik heb ze gelijk maar gehaald”, zei ze. “Want volgens de “app” waren er nog maar 8 beschikbaar”.  Wat overigens niet helemaal waar was. Want toen zij bij de fietsverhuur aankwam waren er nog voldoende fietsen aanwezig. Maar toch wel handig een app waarop je kunt zien hoeveel OV-fietsen er beschikbaar zijn. En of de fietsverhuur ook open is.

Overal heb je een app voor

Naast de “app” van het Routenet heb ik voor de zekerheid onze fietsroute ook nog even geprint. Soms is het wel fijn om iets “in je hand te hebben” in plaats van steeds je telefoon te moeten raadplegen om te kijken waar je bent.

Maar eigenlijk heb ik de kaart niet echt nodig. Als je vanaf de voorkant van het station linksaf gaat, kom je snel op de fietsroute terecht. Daarnaast zie je op de hele route, rechthoekige bordjes met de tekst “rondje Zwolle”.  Die kaart heb je dus eigenlijk niet nodig.

Je kunt trouwens kiezen of je het rondje linksom of rechtsom wilt fietsen. Als je kiest voor linksom dan volg je de rechthoekige bordjes: Rondje Zwolle met de groene letters. Voor de route rechtsom volg je de bordjes Rondje Zwolle met de rode letters.

Rondje Zwolle, buurtschap IJsselzone Zwolle
buurtschap IJsselzone Zwolle

Het Engelse Werk

Wij gaan linksom en volgen de “groene bordjes” richting het buurtschap IJsselzone Zwolle. We fietsen over kronkelige paadjes en doorkruisen “Het Engelse Werk”. Een park in Engelse landschapsstijl dat rond 1830 is aangelegd. Daarnaast is er een uitspanning met dezelfde naam.

Hoewel uitspanning Het Engelse Werk op een historisch interessante plek staat, is in het restaurant weinig historie terug te vinden. Vanaf het terras heb je wel een mooi uitzicht op de IJssel en de IJsselbrug.

De Katerveersluizen

We  vervolgen we de route langs de Katerveersluizen en de IJsselcentrale. Bij deze Katerveersluizen moet je echt even stoppen –  omdat ik net op gang was heb ik dat niet gedaan. Achteraf jammer want deze twee oude sluizen bij de monding van de Willemsvaart in de IJssel waren wel een foto waard geweest.

Waar ik wel voor ben gestopt is dit prachtige veld met bloemen. De natuur op zijn mooist. Waarvan je zo een veldboeket zou willen plukken. Maar dat is (begrijpelijk) niet toegestaan: alleen kijken, niet plukken.

Rondje Zwolle, kijkweide
Kijken, kijken maar niet plukken

De Agnietenberg

Ruim over de helft van de fietsroute tref je weer een horecagelegenheid aan.  Restaurant de Agnietenberg, ligt pal aan de fietsroute. Vanaf daar is het ongeveer een half uur fietsen naar het centrum van Zwolle, waar je natuurlijk heel veel leuke horecatentjes kunt vinden. Ook ben je snel weer bij het station waar je de geel-blauwe OV-fietsen weer kunt inleveren.

Wil je langer in Zwolle verblijven? Het Hanze Hotel ligt midden in het centrum, dus alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Een aanrader is een bezoek aan de wekelijkse markt die op vrijdagochtend en zaterdag plaatsvindt en natuurlijk de beklimming van de Peperbus

Wil je meer tips om simpel weg te gaan voor niet te veel? Kijk dan even op Facebook. Meer foto’s van Rondje Zwolle vind je op mijn Instagram pagina.

Gerelateerde berichten

10 gedachten over “Rondje Zwolle op de fiets

  1. Leuk! Zwolle lijkt me superleuk om een keer omheen en door te fietsen. Agnietenberg ziet er inderdaad chique uit, maar valt op zich mee. Ik heb er een keer ge-high-tea’t en dat was super!

    1. Misschien dat Agnietenberg niet zo chique was als we dachten. Maar wij zagen er op dat moment zo verregend uit dat we maar zijn uitgeweken naar een laagdrempelig restaurant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.