huis klaar voor verkoop

Maak je huis in 7 stappen klaar voor de verkoop

Als je je huis gaat verkopen dan is je huis verkoop klaar maken best een opgave. Want hoe maak je je huis klaar voor de verkoop als je niet beschikt over opruim skills, op het platteland woont, huisdieren hebt en ook gewoon wilt leven? Adem in, adem uit en volg deze 7 tips.

Hoe maak je je huis klaar voor de verkoop?

Ik weet niet of je wel eens op Funda, die huizensite van de NVM-makelaar kijkt. Daar zie je dat huizen die te koop staan, eruit zien alsof er niemand woont – zo leeg én opgeruimd. Daar zul je dus ook aan moeten geloven als jij je huis gaat verkopen. Want niet alleen op het moment dat er foto’s worden gemaakt moet de woning er tip top uitzien. Ook als de makelaar met potentiële gegadigden langs wil komen moet je huis toonbaar zijn.

Dat betekent dat je iedere keer als er kijkers komen moet stofzuigen. Want zeker op het platteland, als je huisdieren of kleine kinderen hebt kun je dat blijven doen. En dan wil je niet dat je stofzuiger erg veel herrie maakt, als je vlak voor een bezichtiging nog even moet stofzuigen. Een stille stofzuiger is daarom ideaal. Maar, wat is de beste stille stofzuiger en welke zijn er allemaal?

1. Kijk met een kritische blik naar je inrichting

Ook is het verstandig om je huis met een kritische blik te bekijken. Want natuurlijk is jouw huis een plaatje, van alle gemakken voorzien, heeft het leuke kamers en is de inrichting helemaal volgens de laatste trends. Maar vindt een eventuele koper dat ook?  Kijk eens met de ogen van een ander naar  de indeling van de ruimtes, de kleur op de muren, de lichtinval. Misschien dat je wat moet veranderen, een muurtje moet sausen in een lichte kleur of iets aan de zonwering moet doen.

2. Gooi spullen weg

Ga opruimen! Gooi oude spullen weg, breng je winterspullen naar zolder. Maak ruimte in je kasten, maar ook in je hoofd!

Vind je opruimen moeilijk? Stel jezelf dan bij ieder item waarover je twijfelt de vraag: ga ik dit ooit nog gebruiken? Is het antwoord “Nee”, dan kun je dát met een gerust gevoel wegdoen. Bron: blog Leuke geit

3. Herstel dingen

Hoe langer je in je huis woont, hoe meer je aan dingen gewend raakt. Dat het je eigenlijk niet opvalt dat op sommige plekken in het huis de plinten los zitten, dat er helemaal geen plinten zijn, dat je de deurklink los zit of de voegen in de douche een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Kortom maak je huis klaar voor de verkoop, loop je huis systematisch door, bekijk elke ruimte met een neutrale blik. En herstel dingen!

4. Haal persoonlijke items weg

Ze zeggen wel eens dat een huis “een thuis” wordt door persoonlijke dingen. Medailles van de hardloopwedstrijden die je hebt gelopen, een skateboard dat speciaal voor jou beschilderd is, vakantiesouvenirs. Ze maken een huis persoonlijk maar zorgen ook voor onrust. Verwijder dus alle persoonlijke spullen en je zult zien dat de ruimte veel rustiger overkomt.

5. Pak de tuin aan

Zorg niet alleen voor een opgeruimd huis. Pak ook de tuin aan. Verwijder het onkruid en plant op open plekken nieuwe planten. Vul plantenbakken met eenjarigen of groenblijvers en zet deze op strategische plekken in de tuin. Snoei hagen en verwijder overhangende takken. Heb je tegels in de tuin of een vlonder terras? Spuit deze schoon met een hogedrukreiniger.

6. Vergeet de voordeur niet

Op het platteland gaat de voordeur eigenlijk alleen voor collectanten open. Anderen komen gewoon achterom. Toch zullen potentiële kopers misschien wel bij de voordeur aanbellen. En voordat je dát in de gaten hebt, en de sleutel hebt gevonden, hebben zij alle tijd om jouw entree grondig te inspecteren. Verwijder dus de spinnenwebben en de stickers van de kinderpostzegels. Repareer een kapotte deurbel, zorg dat het slot goed werkt en weet waar je de sleutel kunt vinden. Besteed aandacht aan je entree, de voortuin en aan het pad naar de (voor)deur.

Als je deze stappen hebt gedaan zul je zien dat je huis een stuk leger en frisser oogt. En misschien niet meer voelt als “jouw huis”. Als je dat gevoel hebt dan zit je goed en is je huis klaar voor de verkoop. Potentiële kopers komen namelijk niet voor je spullen, maar voor je huis.

7. Zorg voor een fris huis

Was vroeger “de geur van versgebakken appeltaart” dé manier om kopers over de streep te trekken. Tegenwoordig willen mensen een fris ruikend huis. Etensluchtjes, rooklucht en de geur van huisdieren zijn not done bij de bezichtiging van een huis.

Lucht alles van tevoren goed door, zeker als je rookt of huisdieren hebt. Gebruik eventueel geurverspreiders, in het toilet en de badkamer.

Dat mensen eerder hun portemonnee trekken door de geur van appeltaart blijkt een  ‘een uit de hand gelopen grap’ lees ik in een artikel in De Volkskrant. En kan per situatie verschillen. Maar de geur van een vers gebakken appeltaart past wel bij sfeer van onze woonboerderij.

Snelle opruimtips voor de dag van de bezichtiging

Maar hoe zorg je dat je huis opgeruimd blijft of snel is opgeruimd als er een bezichtiging is gepland? Tijdens mijn eigen opruimsessie ontdekte ik hoe je huis op een snelle manier een opgeruimde indruk maakt.

  • Zorg dat je een afzetgebied hebt. Niets is erger dan dat je je spullen nergens kwijt kunt. Maak op zolder of in de garage ruimte vrij zodat je daar tijdelijk kratten met spullen kunt neerzetten.
  • Tijdens het opruimen en schoonmaken van de badkamer heb ik alle toiletartikelen gelijk in bakjes gedaan. Ieder familielid kreeg zijn eigen bakje. Op de dag dat er foto’s werden gemaakt of er een bezichtiging gepland was hoefde ik deze bakjes alleen maar in een boodschappenkrat te doen en ze in de schuur of op zolder te zetten.
  • Misschien heb je net als wij een plek of een gang met fotolijstjes. Je kunt die lijstjes natuurlijk weghalen. Maar dan heb je allemaal spijkertjes die uitsteken of een muur met  gaatjes. Niet doen dus. Daarnaast ga ik er een beetje vanuit dat een aspirant koper voor mijn huis komt en niet uitgebreid mijn foto’s gaat bestuderen.
  • Staat jouw schoenenrek ook zo vol? En weet je niet waar je alle schoenen moet laten? Vlak voor een bezichtiging gooide ik alle schoenen in een boodschappenkrat en parkeerde deze krat in de schuur.
  • Laat in iedere kast een plank of lade leeg zodat je op het laatste moment daar spullen in kunt doen. Potentiële kopers mogen namelijk niet in jouw kasten kijken. Alleen de kasten die bij het huis horen, zoals keukenkastjes en inbouwkasten.
  • Hangt de kapstok vol met (winter)jassen? Haal zoveel mogelijk jassen weg. Sorteer ze op seizoen en hang alleen die jassen terug die je werkelijk gaat dragen. Heb je meer tijd? Sorteer je kleding dan eerst, berg de kleding die je niet draagt op en lever nog bruikbare kleding in zodat deze gerecycled kan worden.
  • Doe de deksel van de WC dicht. Staat de WC-deksel bij jou ook altijd omhoog? Door de deksel dicht te doen ga je niet alleen stank tegen, je voorkomt ook dat tijdens het doorspoelen het water opspat en bacteriën zich verspreiden. Daarnaast staat een dichte deksel veel netter.

Met deze 7 stappen maak je ook jouw huis Funda proof en voorkom je veel opruimstress als de makelaar “opeens” met een potentiële koper op de stoep staat.

Heb jij nog andere tips om je huis klaar voor de verkoop te maken?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.