Bed & Breakfast

Waarom kiezen mensen voor een Bed & Breakfast?

Ik kijk graag naar het programma Bed & Breakfast dat wordt uitgezonden op NPO 1. Ik vind het reuze vermakelijk om te zien hoe (echt) paren elkaars B&B’s mogen beoordelen, maar ook enorm kunnen zeuren over allerlei pietluttigheden. Dus als het even kan zit ik klaar om me te verkneuteren bij het zien van alle verschillende etablissementen en over de eigenaars kan ik boekdelen schrijven.

Waarom beginnen mensen een Bed & Breakfast?

Ik denk dat veel mensen ervan dromen ooit een Bed & Breakfast te beginnen. Daar zijn allerlei redenen voor. Sommigen willen een nieuwe start maken, bezig blijven of wat bijverdienen. Anderen hebben een huis op een prachtige locatie dat veel te groot is en dan kan een B&B dé oplossing zijn voor hun overschot aan ruimte. Of het levert een welkome bijdrage in de kosten. Zeker op het platteland lijkt het mensen geweldig om leuke gasten te ontvangen, hen persoonlijke aandacht te geven, hen te verwennen met een lekker ontbijt, hen te voorzien van toeristische informatie over de omgeving en het bieden van een goed bed. Want dát zijn de uitgangspunten van een B&B.

Een Bed & Breakfast is namelijk niet meer dan een kleinschalige overnachtingsaccommodatie gericht op het bieden van de mogelijkheid tot een toeristisch en veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt.

Maar waarom kiezen mensen voor een B&B in plaats van voor een hotel?

De prijs

Ik denk dat mensen kiezen voor een B&B vanwege de prijs. Veel mensen denken dat je bij een particulier goedkoper overnacht dan in een hotel. Maar bij het zien van het programma kom ik er steeds meer achter dat de prijs van een B&B overnachting niet veel lager ligt dan een kamer in een 3 – 4 sterren hotel als je dit een beetje slim aanpakt.

Ik ben op zoek gegaan alternatieve overnachtingsmogelijkheden voor een B&B. Ik heb 6 betaalbare overnachtingsmogelijkheden gevonden waar je voordeliger uit bent dan in een Bed & Breakfast.

De persoonlijke aandacht

Persoonlijke aandacht voor de gasten is een van de belangrijkste elementen bij een B&B. De gastheer cq gastvrouw staat je al op te wachten als je de straat inrijdt, geeft je een uitgebreide rondleiding door hun huis en serveert koffie of thee bij aankomst. En voordat je vertrekt serveert hij of zij een uitgebreid ontbijt. Waarbij ze soms zelf ook aanwezig zijn. En daar moet je van houden.

Zelf kies ik daarom niet voor een B&B als ik een weekendje weg ga. Dan heb ik namelijk geen zin in social talk met de vrouw des huizes en richt ik mij het liefst op mijn eigen gezelschap. Maar ik kan me voorstellen dat ouderen daarom juist kiezen voor een B&B.

De locatie

Vaak liggen B & B’s op bijzondere locaties of zijn ze in een bijzonder pand gevestigd. Dat is een pré vind ik. Zo kun je slapen in molen, een woonboot, een voormalig vliegtuig, een boomhut of in een pipowagen. Dat is toch wat anders dan in een onpersoonlijk hotel met 300 identieke kamers.

De kamer

Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat de Bed & Breakfast gewoon in een woonhuis of in het huisje achterin de tuin is gevestigd. Of dat je slaapt in de logeerkamer van de eigenaar of in de voormalige tienerkamer van de dochter, die doordeweeks op kamers woont.

Dat je via een piepende trap de zolderverdieping moet zien te bereiken. O dat er meerdere kamers zijn en je de badkamer en wc moet delen omdat de ruimte “op” is. Of de indeling van het monumentale gebouw zich niet leent voor een ingrijpende verbouwing. Dat komt ook voor.

Bed & Breakfast in een tuinhuisje

Desondanks ik het leuk dat het kan: Slapen in een Bed & Breakfast of er (ooit) zelf een beginnen. Een overzicht van alle Nederlandse B&B’s vind je hier. En wil je na het zien van al deze prachtige plaatjes er zelf een beginnen? Een handig stappenplan vind je hier.

Slaap jij weleens in een Bed & Breakfast?

Gerelateerde berichten

14 gedachten over “Waarom kiezen mensen voor een Bed & Breakfast?

  1. Ik denk dat je gelijk hebt, een B&B is niet noodzakelijk goedkoper dan een hotel. En persoonlijk… heb ik die persoonlijke aandacht liever niet wanneer ik op vakantie ben.

  2. Ik ben nog nooit bij een B&B geweest en dat is eigenlijk juist door die persoonlijke aandacht. Ik zit er inderdaad ook niet echt op te wachten om dan ‘gezellig’ met die mensen te eten, terwijl ik net lekker weg ben 🙂

  3. Ik heb de markt in de loop der jaren enorm zien veranderen. Zo was B&B ooit wel van een oud vrouwtje in GBR die wat bij wilde verdienen en 6 pond vroeg voor een nacht. Hotels in GBR waren en zijn nog altijd veel te duur en vies. Daar betaalde je destijds het 5-voudige voor. In NL had je Zimmerfrei aan de kust, wat hetzelfde was. Maar alles is geupgrade en zeker als alleengaande voor 1 nacht ben ik minstens hetzelfde kwijt als in een hotel die wel 1-persoonskamers heeft en 2 tot 3 sterren. Komt door bijvoorbeeld een 1-persoons- en een 1-nachtstoeslag. Tegenwoordig zit Vrienden op de Fiets op het oude idee van B&B. Die duwen aan de onderkant en zorgen er mede voor dat de B&B’s nog luxer en duurder worden en ook dat de 2 sterren hotels zijn verdwenen, terwijl ik als zwerffietser meer dan voldoende heb aan 1 of 2 sterren. Ik vind het niet erg om een douche en wc op de gang te gebruiken met een paar anderen. Omgekeerd zit ik ook niet te wachten op de ‘persoonlijke’ aandacht van de B&B’ert of Vrienden-op-de-fietsert. In het algemeen ga ik ook niet op vakantie om daar TV te kijken en het viel me op dat de kamerprijzen in euro’s tegenwoordig gelijk opgaan met de TV-diameter in cm. Zit je daar in Vlaanderen in een matige kamer met een TV van een meter voor 100 euro per nacht, waar ik liever een rondje door het dorp loop. B&B’s in NL vallen overigens ook vaak af omdat ik in het centrum van kleine stadjes wil overnachten en dat aanbod is minimaal.

  4. In Engeland hebben we vaak bij bed&breakfasts gelogeeerd. En dat was niet altijd een denderend succes. Nu we wat meer te besteden hebben, doen we dit ook nooit meer. Ik wíl juist een iets professionelere en minder ‘wat gaan jullie vandaag doen?’ benadering. Sommige B&B eigenaren zien het ook als een sociaal contactmomentje voor henzelf.
    Ik heb nog NOOIT in een B&B gelogeerd waarbij ik een badkamer moest delen. Al onze kamers hadden een bescheiden badkamer en-suite. Daar zou ik echt niet hetzelfde voor neerleggen als een hotelprijs…
    De beste B&B ervaring hadden we in Blackpool. Nou was dat ook niet echt een B&B, maar een self-catering apartment. Maar wel gerund door een echtpaar. Dat was een woonkamertje met keukentje, een aparte slaapkamer en een kleine doucheruimte. Heel gezellig, omdat deze mensen ons de ruimte gaven, maar wel altijd klaar stonden als we vragen hadden. Precies goed, dus.
    Dit jaar gaan we naar een self catering apartment in Berlijn, wat dan wel weer een professioneel hotel is. Ik verwacht dat we daar ook kundig en persoonlijk worden ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.