Marktplaats is óf hebbes óf dikke pech.

Een tijdje terug las ik op het blog van Team Confetti een artikel over hun haat-liefde verhouding met Marktplaats.  Ik moest er vreselijk om lachen. De manier waarop zij het omschrijven is zo leuk en zo herkenbaar. Wie heeft nou niet iets via deze website gekocht of van de hand gedaan. Ik wel. Ik ben fan van Marktplaats en bied daar graag mijn overbodige spullen te koop aan. Zo verkocht ik vorige week nog een oud maar nog goed te gebruiken Shetland ponyzadel. Maar ook de oude Chesterfield bank voor de studentenkamer van onze dochter, scoorde ik op Marktplaats. 

Hebbes of dikke pech

Die Chesterfield kwam bij hele vriendelijke mensen vandaan. Ik hoefde maar 2 euro boven het laatste bod te bieden en de bank was van mij. En toen we uiteindelijk het gevaarte in Almere gingen ophalen en contant het afgesproken bedrag wilden overhandigen, wilde de verkoopster die extra euro’s nog aan mij teruggeven. Terwijl DIE 2 euro juist het verschil maakten tussen hebbes of dikke pech. Want van die hebbes-momenten moet je het toch hebben op Marktplaats. En laat ik die nou meestal hebben.

Grootste Marktplaats ergernissen

Maar er bestaan ook Marktplaats ergernissen. Geïnspireerd door een artikel over Marktplaats-moeheid van de Good girls company ga ik dáár eens induiken.

Je krijgt geen antwoord op je e-mail

Dit zal je bekend voorkomen. Je ziet iets op Marktplaats dat je graag wilt hebben maar je hebt wel een paar vragen. Je stelt ze per mail, want dat gaat heel gemakkelijk. Zelfs de aanhef is al voor je ingevuld, je hoeft alleen nog je vraag te stellen. En als het antwoord je bevalt zul je zeker gaan bieden.

Maar dan. Er komt niks. Geen antwoord op je mail, dus ook geen antwoord op je vragen. Nog maar eens een mail. En weer niks. Dat schiet niet op. Dus zie je nu al van de koop af.
Voor de verkoper een gemiste kans en voor mij (dikke) pech.

De koper komt niet opdagen

Maar het kan ook anders. Je hebt het bod geaccepteerd. Je hebt je adres gegeven want de koper komt het artikel ophalen. Er is zelfs een tijd afgesproken. En het te verkopen product ligt klaar voor de nieuwe eigenaar. En dan komt er niemand opdagen. Je probeert nog even het 06-nummer van de koper te bellen en als dat niet wordt opgenomen dan weet je het al: Dit wordt niets. Kortom: (weer) dikke pech.

Ze hebben geen gepast geld bij zich

Maar het gebeurt natuurlijk ook dat de koper wel komt opdagen, misschien een half uur te laat maar hij of zij komt. Het product wordt bekeken, nog eens bekeken, maar tenslotte goedgekeurd en als de betaling moet plaatsvinden komt hij of zij met een briefje van 50 aanzetten. Terwijl de afgesproken prijs 40 is.

“Heb je het niet gepast?” vraag je nog. “Nee” is het antwoord dat volgt.  Er zit nu niets anders op dan je (altijd lege) portemonnee om te keren en uiteindelijk uit te wijken naar de spaarpot van je kind voor wat wisselgeld. Gelukkig gaat de koop wel door: Hebbes dus.

Ver onder de prijs bieden

Als ik iets op Marktplaats zet, dan vraag ik een redelijke prijs. Ik vraag nooit teveel. En opeens krijg je een bod dat veel lager ligt en willen ze het ook nog gelijk ophalen. Dus als je niet meteen hapt gaat de hele deal niet door. Voor zo’n bieder heb ik tien anderen (die er natuurlijk niet komen) en neem ik dikke pech op de koop toe.

Voor die prijs kun je het net zo goed nieuw kopen

Omdat je de advertentie op Marktplaats ook kunt delen op Facebook zie ik nogal eens wat koopwaar voorbij komen. Vaak van jonge ouders die, nadat zij hun laatste kind hebben gekregen de hele babykamer van de hand willen doen. En voor een behoorlijk hoog bedrag ook.

Verhuisde in ons geval het “familieledikantje” waar alle neefjes en nichtjes in hebben gelegen naar het volgende zwangere familielid omdat dát zo de traditie is. Tegenwoordig wordt de hele inrichting in één keer en ook nog eens nieuw gekocht. Om dan een beetje uit de kosten te komen wordt de babyinrichting voor een behoorlijk bedrag aangeboden op Marktplaats. Of de spullen ook daadwerkelijk voor die prijs verkocht worden weet ik natuurlijk niet. Maar als ik sommige prijzen zie dan kun je het net zo goed nieuw kopen.

Wist je trouwens dat je op de website van 2dekansje.com geretourneerde en geopende artikelen uit de BNeLux kunt kopen tegen een veel lagere prijs.

De boel oplichten

De meeste (ver)kopers op Marktplaats  hebben goede bedoelingen en zijn betrouwbaar lees ik op Marktplaats.  Maar er zijn er bij die jouw geld ontvangen maar nooit het product opsturen. In zo’n geval kun je naar je spullen fluiten. Op de website van Marktplaats staan 5 tips om veilig te handelen:

 1. Laat je gezonde verstand spreken: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
 2. Bekijk hoe lang de verkoper actief is op Marktplaats, check zijn andere advertenties en maak persoonlijk contact.
 3. Controleer de verkoper: Google zijn gegevens, check fora zoals Opgeletopinternet.nl en check telefoon en bankrekeningnummer via het Meldpunt Internetoplichting.
 4. Betaal het product via PayPal en je aankopen zijn in veel gevallen onbeperkt beschermd.
 5. Wees alert bij kopers en verkopers uit het buitenland en gebruik geen (anonieme) betaalmethoden als Western Union.

Gelukkig heb ik zelf nooit meemaakt dat ik mijn aankoop niet kreeg nadat ik betaald had. Daarnaast probeer ik ook altijd contact te houden met de verkoper. Zodat ik een weet wanneer ik het pakket kan verwachten. Maar ik ben altijd blij als mijn aankoop is geleverd.

Ze hebben niet genoeg geld bij zich

Ik heb nooit meegemaakt dat de koper niet genoeg geld bij zich had. Of toch wel. En dan vragen ze of ze het bedrag mogen overmaken. Nu kan dat tegenwoordig ter plaatse, maar dan moeten de rekeningen bij dezelfde bank zijn. Anders zit er zo een paar dagen tussen de storting en de ontvangst. En dan weet je niet zeker of je je geld wel krijgt. Contant betalen dus en ook de afgesproken prijs. Om ter plekke nog te gaan afdingen is eveneens not done.

Marktplaats kopers heb je in alle soorten en maten

Marktplaats kopers vind je in alle geledingen; je hebt ze in alle soorten en maten. Ik heb types aan de deur gehad in hele dure auto’s, maar ook ouders die blij waren met de skeelers die zij voor hun kinderen kwamen ophalen. Of schaatsten, omdat die overal waren uitverkocht.

Maar ook een stel die ons oude fornuis wilde overnemen maar ons het sjouwwerk lieten doen en er zelf bij stond te kijken. Maar of het nou om kopen of verkopen gaat; ik vind het altijd leuk als ik een klant blij kan maken of als ik zelf na een lange zoektocht iets scoor voor een leuke prijs, zoals die Chesterfield bank.

Ik blijf dus fan van Marktplaats en jij? Wat (ver)koop jij zoal op Marktplaats?

 

Gerelateerde berichten

9 gedachten over “Marktplaats is óf hebbes óf dikke pech.

 1. Ik had ook een keer dat iemand iets kwam ophalen en te weinig had. En ook heel brutaal zei: voor €20 neem ik het mee (i.p.v. de afgesproken €25). Natuurlijk is dat expres. Want iemand weet dondersgoed wat we hebben afgesproken. En ik ben dan erg makkelijk. Tot ziens en bedankt en het product blijft hier. Jammer voor je (not). Ik geef iets dan liever gratis weg aan een ander, dan dat ik het nu weg doe voor €20. Uit principe.

  Maar de grootste ergernis had ik toen iemand hondsbrutaal en grof op een mailtje van mij reageerde!

  Voor de rest eigenlijk prima ervaringen. Ik koop veel via marktplaats en verkoop om de zoveel tijd ook wat.

 2. Vlak voor mijn emigratie heb ik bijna alles via marktplaats verkocht en eigenlijk nooit problemen gehad. Nu ik weer terug ben heb ik al een aantal dingen van marktplaats gekocht. Meestal zoek ik wel iets wat uit de buurt komt, wel zo handig. Tot nu toe is alles prima verlopen, hoop dat het zo blijft!

 3. Ik verkoop wat dingen maar en wat aantal verkocht. Ook heb ik de meubel via MK gekocht. Alleen proberen wij niet zo ver weg zodat makkelijk kan ophalen.
  Het moet geluk hebben en regelmatig kijken. Last heb ik MALM ladenkast gekocht en en voor kleine prijs en de kast is ook nog super mooi. Heel blij mee

 4. Ja ik verkoop en koop ook weleens via MP. Kopers die niet opkomen dagen heb ik ook een hekel. Of ze bieden en wanneer je akkoord gaat krijg je eerst nog tig vragen en hoeft het toch niet meer, want zijn ze zogenaamd al voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.