Marktplaats

Marktplaats ergernissen, hoe ga je daar mee om?

Marktplaats; is dé plek voor koopjeszoekers en verkopers. En ik hou er van. Toch wordt mijn enthousiasme de laatste tijd behoorlijk getemperd. Want hoewel Marktplaats veel mogelijkheden biedt is deze verkoopsite niet zonder ergernissen en frustraties. Van onbeantwoorde berichten tot veel te lage biedingen. Mijn oude blogpost uit 2017 met de bekendste Marktplaats ergernissen, heb ik aangevuld met tips hoe je daar mee om kan gaan.

De grootste Marktplaats ergernissen op een rijtje

Het is alweer even geleden dat ik een artikel las van Team Confetti over hun haat-liefde verhouding met Marktplaats, waar ik vreselijk om moest lachen. De manier waarop zij het omschrijven is zo leuk, maar ook zo herkenbaar. Want wie heeft nou niet iets via deze website gekocht of van de hand gedaan. Ik wel. Ik ben fan van Marktplaats en bied daar graag mijn overbodige spullen te koop aan. Toch heb de laatste tijd ook last van Marktplaats ergernissen. Welke dat zijn lees je in deze blog. 

1. Je krijgt geen antwoord op je e-mail met vragen

Dit zal je bekend voorkomen. Je ziet iets op Marktplaats dat je graag wilt kopen maar je hebt wel een paar vragen. Je stelt ze per mail, want dat gaat heel gemakkelijk. Zelfs de aanhef is al voor je ingevuld, je hoeft alleen nog je vraag te stellen. En als het antwoord je bevalt zul je zeker gaan bieden. Maar dan. Er komt niks. Geen antwoord op je mail, dus ook geen antwoord op je vragen. Dus nog maar een mail. En weer niks. Dat schiet niet op. Dus zie je nu al van de koop af. Voor de verkoper een gemiste kans en voor mij dikke pech.

2. Er komt iets tussen

Je hebt een bod geaccepteerd en je bevindt je in het stadium ‘afspraken maken’. Maar dan is er ‘opeens’ een flinke rekening die betaald moet worden of een ziek kind waarop gepast moet worden. Waardoor de koper ‘helaas’ van de koop af moet zien. 

3. De koper komt niet opdagen

Ook verder in het verkoopproces liggen de frustraties op de loer. Je hebt je adres gegeven want de koper komt het artikel ophalen. En er is een tijd afgesproken. En het te verkopen product ligt klaar voor de nieuwe eigenaar. En dan komt er niemand opdagen. Je probeert nog even het 06-nummer van de koper te bellen en als dat niet wordt opgenomen dan weet je het al: Dit wordt niets. 

4. Ze hebben geen gepast geld bij zich

Natuurlijk gebeurt het dat de koper wel komt opdagen. Misschien een half uur te laat maar hij of zij komt. Het product wordt bekeken, nog eens bekeken, maar tenslotte goedgekeurd en als de betaling moet plaatsvinden komt hij of zij met een briefje van 50 aanzetten. Terwijl de afgesproken prijs 40 is.

“Heb je het niet gepast?” vraag je nog. “Nee” is het antwoord dat volgt. Er zit dus niets anders op dan je (altijd lege) portemonnee om te keren en uiteindelijk uit te wijken naar de spaarpot van je kind voor wat wisselgeld. Gelukkig gaat de koop wel door.

Tegenwoordig hoef je je Marktplaatsaankoop niet meer contant te betalen. Je kunt ook ter plekke via internet laten betalen. Daarnaast is er nu ook Kopersbescherming zodat je als koper zorgeloos en veilig kunt handelen. Voor 5% van het afgesproken aankoopbedrag sluit je de Kopersbescherming af. De verkoper krijgt pas betaald als je het afgesproken product hebt ontvangen.

5. Dubbele verzendkosten 

Dat Marktplaats met zijn tijd mee gaat en het de koper en de verkoper makkelijk wilt maken, blijkt uit het feit dat ze een nieuw verzendsysteem hebben bedacht. Hoe  dat werkt kun je hier lezen. Toch is dit ‘nieuwe’ verzendsysteem niet voor iedereen duidelijk. Zo betaalde ik een keer voor mijn aankoop een bedrag plus verzendkosten. Terwijl de verkoper alleen het verkoopbedrag ontving. Die stuurde mij vervolgens een Tikkie voor de verzendkosten (die ik braaf betaalde). Helaas bleek later dat ik niet alleen aan haar, maar ook aan Marktplaats verzendkosten had betaald. 

6. Ver onder de prijs bieden

Als ik iets verkoop, dan vraag ik een redelijke prijs. Ik vraag nooit teveel. En dan krijg je soms een bod dat veel lager ligt dan de vraagprijs en dan willen ze het ook nog gelijk ophalen. Voor zo’n bod heb ik tien andere biedingen (die er natuurlijk niet komen) dus neem ik deze Marktplaats ergernis op de koop toe.

7. Opsturen terwijl er duidelijk afhalen staat 

Als je op Marktplaats iets koopt of verkoopt dan zijn er 3 opties: ophalen, verzenden en ophalen én verzenden. Heel duidelijk allemaal.

 1. Bij ophalen wordt verwacht dat je het pakket bij de verkoper ophaalt.
 2. Bij verzenden kun je kiezen uit verschillende bezorgers (post NL en DHL) die je aankoop thuis bezorgen of bij een afhaalpunt afleveren.
 3. Deze optie een combinatie van 1 en 2.

Bovendien worden deze opties heel duidelijk genoemd is de advertentie. Het is dan ook heel raar wanneer je ophalen vermeldt (bijvoorbeeld bij een fiets die je aanbiedt) de koper vraagt of je de fiets wilt opsturen. 

8. Voor die prijs kun je het net zo goed nieuw kopen

Omdat je de advertentie op Marktplaats ook kunt delen op Facebook, zie ik nogal eens wat koopwaar voorbij komen. Vaak van jonge ouders die, nadat zij hun laatste kind hebben gekregen de hele babykamer van de hand willen doen. En voor een behoorlijk hoog bedrag ook. Of de spullen ook daadwerkelijk voor die prijs verkocht worden weet ik natuurlijk niet. Maar als ik sommige prijzen zie dan kun je het net zo goed nieuw kopen.

Wist je trouwens dat je op de website van 2dekansje.com geretourneerde en geopende artikelen uit de BeNeLux kunt kopen tegen een veel lagere prijs.

9. Ze hebben niet genoeg geld bij zich

Ik heb ooit meegemaakt dat de koper niet genoeg geld bij zich had en vroeg of ze het bedrag mocht overmaken. Nu kan dat tegenwoordig door ter plekke een Tikkie te sturen, maar vroeger moesten de rekeningen bij dezelfde bank zijn, anders duurde het een dag langer voordat je geld was overgemaakt. En dan wist je ook niet zeker of je je geld wel kreeg. Contant betalen dus en ook de afgesproken prijs. Ter plekke afdingen is eveneens not done!

10. De boel oplichten

De meeste (ver)kopers op Marktplaats  hebben goede bedoelingen en zijn betrouwbaar lees ik op het Marktplaats veiligheidscentrum.  Maar er zijn altijd mensen die jouw geld ontvangen maar nooit het product opsturen. Denk je in zo’n geval naar je spullen te kunnen fluiten. Gelukkig is dat verleden tijd sinds de invoering van Kopersbescherming. Hoe dat werkt kun je hier lezen.

Wil je weten hoe oplichters precies te werk gaan en hoe je oplichting via Marktplaats kunt herkennen en voorkomen? Dit zijn de meest veelvoorkomende oplichtingstrucs die gebruikt worden op Marktplaats. 

Tips om veilig te handelen

Heb je ondanks deze ergernissen toch nog zin om te handelen? Lees dan onderstaande tips om dat veilig te doen.  

 1. Laat je gezonde verstand spreken: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
 2. Bekijk hoe lang de verkoper actief is op Marktplaats, check zijn andere advertenties en maak persoonlijk contact.
 3. Controleer de verkoper: Google zijn gegevens, check fora zoals Opgeletopinternet.nl en check telefoon en bankrekeningnummer via het Meldpunt Internetoplichting.
 4. Maak gebruik van kopersbescherming.
 5. Wees alert bij kopers en verkopers uit het buitenland en gebruik geen (anonieme) betaalmethoden als Western Union.

Ik ben fan van Marktplaats en jij? Wat (ver)koop jij zoal op Marktplaats?

Gerelateerde berichten

9 gedachten over “Marktplaats ergernissen, hoe ga je daar mee om?

 1. Ik had ook een keer dat iemand iets kwam ophalen en te weinig had. En ook heel brutaal zei: voor €20 neem ik het mee (i.p.v. de afgesproken €25). Natuurlijk is dat expres. Want iemand weet dondersgoed wat we hebben afgesproken. En ik ben dan erg makkelijk. Tot ziens en bedankt en het product blijft hier. Jammer voor je (not). Ik geef iets dan liever gratis weg aan een ander, dan dat ik het nu weg doe voor €20. Uit principe.

  Maar de grootste ergernis had ik toen iemand hondsbrutaal en grof op een mailtje van mij reageerde!

  Voor de rest eigenlijk prima ervaringen. Ik koop veel via marktplaats en verkoop om de zoveel tijd ook wat.

 2. Vlak voor mijn emigratie heb ik bijna alles via marktplaats verkocht en eigenlijk nooit problemen gehad. Nu ik weer terug ben heb ik al een aantal dingen van marktplaats gekocht. Meestal zoek ik wel iets wat uit de buurt komt, wel zo handig. Tot nu toe is alles prima verlopen, hoop dat het zo blijft!

 3. Ik verkoop wat dingen maar en wat aantal verkocht. Ook heb ik de meubel via MK gekocht. Alleen proberen wij niet zo ver weg zodat makkelijk kan ophalen.
  Het moet geluk hebben en regelmatig kijken. Last heb ik MALM ladenkast gekocht en en voor kleine prijs en de kast is ook nog super mooi. Heel blij mee

 4. Ja ik verkoop en koop ook weleens via MP. Kopers die niet opkomen dagen heb ik ook een hekel. Of ze bieden en wanneer je akkoord gaat krijg je eerst nog tig vragen en hoeft het toch niet meer, want zijn ze zogenaamd al voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.