fiets verzekeren

Waarom zou je je fiets verzekeren? 10 Tips om fietsendiefstal te voorkomen

Je fiets verzekeren waarom zou je dat doen? Toch blijkt dat een fietsverzekering niet alleen fijn is voor je gemoedsrust maar ook om financiële gevolgen te waarborgen. Fietsen zijn duur en worden vaak gestolen of beschadigd. Je fiets verzekeren is dus een verstandige investering om de waarde en het gebruiksgemak van je fiets te beschermen.

Waarom zou je je fiets verzekeren?

Ik kan me nog goed herinneren dat onze zoon belde met de mededeling dat zijn fiets niet meer voor zijn studentenhuis stond. Gestolen. Ondanks dat de fiets met een extra slot aan een paal vaststond, hadden fietsendieven toch kans gezien om het slot open te knippen en de fiets mee te nemen. Dag fiets! En de fiets was niet verzekerd. Want waarom zou je je fiets verzekeren?

fiets verzekeren

Hoe groot is de kans dat je fiets wordt gestolen?

In de grote ­steden is de kans veel groter dat een fiets wordt gestolen dan elders in het land. In studentensteden zoals Groningen (waar onze zoon woont) en Nijmegen worden relatief veel fietsen gestolen. Per 1000 inwoners worden in deze steden 17,2 en 16,2 procent fietsen gestolen. En dat is veel, heel veel. Dus denk je dat je met de goede fietssloten van tegenwoordig ook een heel eind komt, dan kom je toch bedrogen uit. Ook jouw fiets kan gestolen worden. Dus bij zijn volgende fiets krapte ik mij toch even achter de oren. Misschien dat hij deze fiets toch maar moet verzekeren.

Ook leuk om te lezen: Een stevig fietsslot is op vakantie geen overbodige luxe. Investeer dus niet alleen in een goede fietsendrager, ook koop ook een stevig fietsslot.

Hoe kies je een fietsverzekering?

Maar hoe vind je een fietsverzekering die bij jouw wensen past. Bijvoorbeeld die diefstal dekt in grote steden? En hoe kun je alle opties (en dat zijn er nogal wat) vergelijken. Dus niet alleen de verzekeraar, ook de premievoorwaarden. Want vaak kun je niet alleen kiezen voor diefstaldekking, ook schade, pechhulp en rechtsbijstand kun je verzekeren. Daar betaal je natuurlijk wel (meer) voor en heb je dat ook nodig? Vandaar dat je jezelf onderstaande vragen moet stellen:

  • Binnen welke periode krijg je het aankoopbedrag van de fiets terug?
  • Zijn alle onderdelen van de fiets (bijvoorbeeld de accu van een e-bike) meeverzekerd?
  • Betaal je een eigen risico en hoeveel is dat?
  • Is slijtage verzekerd?
  • Wat moet je doen bij diefstal?

Bij de aankoop van een nieuwe fiets krijg je vaak een verzekering aangeboden. Toch is het beter om eerst zelf de beste opties te vergelijken. Een verzekering via een fietsenzaak is vaak niet het goedkoopst.

Welke fietsverzekering koos ik?

Als ik uitga van de situatie van mijn zoon, dan is het belangrijk dat de fiets verzekerd is tegen diefstal. Daarnaast vind ik het ook prettig om het verzekeringsbedrag per maand te betalen, dus niet een groot bedrag per jaar. En zo kwam ik uit bij de fietsverzekering van de HEMA. De verzekering is betaalbaar en je kunt de premie per maand betalen. Daarnaast krijg je bij diefstal of wanneer je fiets door de diefstal zwaar beschadigd is, het aankoopbedrag plus accessoires terug. En wel tot 3 jaar nadat je de fiets hebt gekocht. En dat vind ik een geruststellende gedachte.

10 Tips om fietsendiefstal te voorkomen

Ondanks dat de fiets nu verzekerd is wil je natuurlijk niet dat die wordt gestolen. Vandaar dat ik ook nog even heb gegoogeld op tips om fietsendiefstal te voorkomen. Bron: Slotenspeciaalzaak

  1. Maak het de fietsendief niet gemakkelijk en gebruik daarom een ringslot en een kettingslot;
  2. Maak je fiets vast aan een brug of aan een fietsenrek. De dief kan je fiets dan niet inladen in een bestelwagen om elders de sloten te openen.
  3. Maak een fiets met een goed kettingslot strak en hoog vast. Voor de dief met een betonschaar is knippen tweemaal zo makkelijk wanneer de tang met een poot op de grond gezet kan worden.
  4. Heb je je fiets alleen aan het voorwiel vastgelegd? Fietsendieven kunnen dan gemakkelijk de rest van de fiets stelen.
  5. Kun je kiezen uit verschillende plaatsen om je fiets te stallen? Zet je fiets dan op een plek waar een mogelijke dief wordt bekeken door voorbijgangers.
  6. Woon je in een grote stad kies dan een simpele fiets.
  7. Maak je fiets herkenbaar. Gebruik anti-diefstalmerken of stickers. Deze kunnen potentiële dieven afschrikken.
  8. Noteer het framenummer van je fiets en maak een aantal goede foto’s van je fiets en meld bij de politie dat je fiets gestolen is.
  9. Wees voorzichtig met openbare fietsenstallingen. Let op wie er in en uit gaat en zorg dat de stalling goed is afgesloten
  10. Het kan ook zijn dat de gemeente je fiets heeft verwijderd. Dus dat hij niet gestolen is. Neem dus eerst contact op met het fietsdepot van je gemeente voordat je aangifte doet.

Is je fiets werkelijk gestolen? Kijk dan in het Gestolen Objecten Register. Dit is een privaat, openbaar platform dat sinds 2009 informatie verzamelt over gestolen goederen in Nederland. Zowel fietsen, auto’s, boten als gestolen werkmateriaal vind je hier terug. Particulieren, bedrijven, onderzoeksbureaus en verzekeraars kunnen hier de gestolen objecten registreren en raadplegen. Het platform vormt zo een groot nationaal en internationaal netwerk.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.