leukste winkelstraten

De leukste winkelstraten in bekende winkelsteden

Ontdek de leukste winkelstraten tijdens een stedentrip in eigen land! Want er zijn natuurlijk heel veel leuke winkelstraten in ons land. Maar weet jij die te vinden? Ik niet. Vaak liggen deze straatjes buiten het geijkte winkelgebied. Dus je wordt er niet automatisch naartoe getrokken als je in een “nieuwe” stad aan het winkelen bent. Vandaar dat Mam is de hort op je helpt in je zoektocht naar de leukste winkelstraten in bekende winkelsteden.

Verkiezing leukste winkelstraat

Tot 2017 organiseerde NLstreets ieder jaar de verkiezing leukste winkelstraat. Hierdoor kon je kennismaken met onbekende winkelstraten. Zoals de Zwanestraat – Kromme Elleboog die in 2016 verkozen zijn tot Leukste Winkelstraat van Nederland! In de Zwanestraat, die overgaat in de Grote Kromme Elleboog (vandaar dat deze straten in één adem genoemd worden) vind je veel bijzondere winkels en horeca. En dat op steenworp afstand van de Martinitoren.

De leukste winkelstraten in bekende winkelsteden

Maar er zijn natuurlijk veel meer leuke winkelstraatjes. In deze blogpost heb ik de leukste winkelstraten in bekende winkelsteden op een rijtje gezet.

Arnhem (Nieuw)

Ook in het oude centrum van Arnhem vind je een aantal pittoreske winkelstraatjes. De zogenaamde De 7 straatjes van het Stegenkwartier bestaan uit de Arke Noachstraat, Bentinckstraat, Eiland, Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en de Zwanenstraat. Je vindt hier niet alleen leuke kleine (kleding) winkeltjes maar je kan hier ook lekker eten en drinken.

Deleukste winkelstraten in Arnhem
Wielakkerstraat in Arnhem

Alkmaar

 • D’oude stad is het leukste winkelgebied van Alkmaar. In de smalle, karakteristieke straatjes van het oude gedeelte van de kaasstad vind je onder andere de Fnidsen. Een straatje waar tegenwoordig een aantal bijzondere en gespecialiseerde winkeltjes is gevestigd.
 • Maar ook de Magdalenastraat moet zeker niet worden vergeten. Een leuk straatje om even doorheen te lopen en bekend vanwege de heerlijke friet van het Friethuys. Die in de AD friettest een dikke 9,5 scoorde.
De Magdalenastraat in Alkmaar, leukste winkelstraten
De Magdalenastraat in Alkmaar

Rotterdam

 • Devi van Firma mama vindt dat De Witte de Withstraat in dit rijtje niet mag ontbreken. Deze straat staat bekend als de artistieke en vernieuwende straat van Rotterdam met leuke boetiekjes en restaurants die net even iets anders zijn.
 • Maar zij tipte ook De Meent, eveneens in hartje Rotterdam. Omdat er nogal wat achterstallig onderhoud is wordt er momenteel hard gewerkt om deze straat dé ontmoetingsplek van Rotterdam te maken.

Als je op zoek bent naar NS uitjes met overnachting voor een stedentrip in eigen land? Kijk dan eens in de NS Spoordeelwinkel.

Leeuwarden

 • In 2010 en in 2012 is de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden de leukste winkelstraat van ons land. En terecht. Deze smalle straat in het oude centrum van de Friese hoofdstad  wordt niet voor niets “het best bewaarde winkelgeheim van Leeuwarden” genoemd. Waarom dat is? Ontdek het zelf.
 • En als je dan toch in Leeuwarden bent loop dan ook even door de Nieuwe Oosterstraat. De oudste winkelstraat van Leeuwarden. Een straatje met prachtige, monumentale panden en klassieke gevels waarin aparte winkeltjes en speciaalzaken zijn gevestigd. Eveneens een aanrader.

Maastricht

 • In de hippe Wijck in Maastricht vind je de Rechtstraat. Volgens de Maastrichtenaren dé leukste straat van het Zuiden. Waarom? Omdat je in deze buurt nog een dorpse sfeer proeft. En in de Rechtstraat vind je vrijwel alleen maar lokale winkeliers.

Groningen

 • De Folkingestraat in Groningen, is mijn persoonlijke favoriet. Als je vanaf het centraal station komt loop je er automatisch doorheen. Ik vind het een perfecte winkelstraat om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen.
Folkingestraat- Groningen, leukste winkelstraten
Folkingestraat- Groningen

De leukste winkelstraten van Amsterdam

 • De Haarlemmerstraat en -dijk in Amsterdam is weer zo’n straat die in ere is hersteld. Ik herinner mij deze buurt vanwege de veelheid aan coffeeshops. Maar tegenwoordig is deze levendige straat, op loopafstand van het Centraal Station een echte slenterstraat. Waar de wietgeur nog een beetje te ruiken is. Maar dat terzijde.
 • In Amsterdam-Oost ligt de Czaar Peterbuurt.  Een echte Amsterdamse winkelbuurt, waar vroeger mijn beste vriendin woonde. Ik fietste er dus geregeld doorheen. In 2015 is de Czaar Peterstraat, uitgeroepen als leukste winkelstraat. Dat verbaasde mij omdat ik het destijds een sombere straat vond. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom in deze straat een aantal shots van de film Ciske de Rat is opgenomen. Tegenwoordig is de Czaar Peterstraat ‘the new place to be’! De straat is namelijk geheel gerenoveerd en je kunt er verrassend leuk winkelen.
 • En vergeet de 9 straatjes niet. Soms zeggen mensen weleens dat als je niet in De 9 Straatjes bent geweest, je niet in Amsterdam bent geweest.

Amersfoort (Nieuw)

Volgens de ANWB moet je als je in Amersfoort bent de Krommestraat niet vergeten. Was het vroeger een straat vol brouwerijen, tegenwoordig is dit kromme straatje de leukste winkelstraat van de stad met veel onafhankelijke winkels.

Haarlem

De kleine Houtstraat in Haarlem is in 2009 verkozen tot leukste winkelstraat van het land. Maar er is nog een straat in Haarlem die je beslist moet ontdekken. Namelijk de Warmoesstraat, een van de mooiste én oudste straten van Haarlem. De Warmoesstraat wordt ook wel het modestraatje genoemd vanwege de mooie boetieks die je er vindt, maar ook voor keukenspullen en andere bijzondere waar kun je hier terecht.

Utrecht

Wist je dat Utrecht maar één echte gracht heeft? Ik niet. Ik lees in een artikel van de ANWB dat de Oude gracht de enige echte gracht is in de Domstad. Daarnaast is deze gracht ook nog eens bezaaid met allerlei leuke winkels en horecagelegenheden. Dus deze “straat” en zeker de kades met haar terrassen horen zeker in dit rijtje thuis.

De Utrechtse Oude gracht, leukste winkelstraten
De Utrechtse Oude gracht

Dordrecht

Zelf ken ik Dordrecht niet maar volgens mijn nicht Aniet mag je de Voorstraat niet overslaan. Vooral aan de Westzijde vind je mooie zelfstandige winkels. Maar er is in Dordt meer te beleven. Zo vind je in de Vriesestraat kleine hippe winkels. Maar zijn ook het Bagijnhof, Achterom, Sarisgang, Lange en Korte Breestraat en de Kolfstraat ook de moeite van een bezoekje waard.

Nijmegen

In het hart van Nijmegen vind je de Marikenstraat, een hypermoderne straat waar de winkels verdeeld zijn over 2 verdiepingen die met elkaar zijn verbonden door middel van een lift en roltrappen.

In de Marikenstraat vindt ook jaarlijks een herdenking plaats: op 22 februari wordt bij de schommel het bombardement op Nijmegen van 22-02-1944 herdacht. Door dit  bombardement kwamen bijna 800 mensen om en raakten talloze mensen gewond. De stad stond in brand en de binnenstad werd verwoest.

de hypermoderne Marikenstraat in Nijmegen, leukste winkelstraten
de hypermoderne Marikenstraat in Nijmegen

Een leuke aanvulling kreeg ik van Saskia Keizers  van Taaltut die in Nijmegen woont. “Vergeet vooral  de Lange Hezelstraat en de Stikkke Hezelstraat niet. Hier vind geen ketens maar wel van die kneuterige winkeltjes.”

Zutphen (Nieuw)

Ik ken Zutphen alleen van de Fokkersdag voor Friese Stabijhoun (honden) die ieder jaar in Zutphen wordt gehouden. En dan kom je niet verder dan de sporthal. Een gemiste kans volgens Pascale Drent want deze Hanzestad heeft heel leuke winkelstraten. Bijvoorbeeld de Lange én de Korte Hofstraat, Korte Beukerstraat en de markten moet je niet vergeten. Kortom een kleine, fijne en prachtige stad om eens naartoe te gaan.

Dit zijn de leukste winkelstraten volgens Mam is de hort op. Maar er zijn er vast veel meer die ontdekt kunnen worden. Wil je daarbij helpen? Weet jij een winkelstraatje dat beslist een plaats in dit rijtje verdient? Laat dan even hieronder een reactie achter of reageer op Facebook.

Gerelateerde berichten

20 gedachten over “De leukste winkelstraten in bekende winkelsteden

 1. Wat leuk zo`n city shop lijstje. De laatste lijkt mij bekend (net als Papendrecht centrum maar blijkbaar Nijmegen). Oh..Dordrecht staat ook in de lijstje

 2. De kleine houtstraat in Haarlem is inderdaad leuk! Ik kom uit Haarlem en ga daar regelmatig naartoe om bij cafe Klein parijs koffie te drinken. Er zitten daar meer unieke winkels dan in de grote Houtstraat. Verder ben ik niet zo bekend met de namen van andere winkelstraten helaas. Dus ik kan je geen nieuwe suggesties geven ?

 3. Ik kom bijna maandelijks in Maastricht en vind dit zo’n gezellige stad! Ook de Witte de Withstraat vond ik geweldig, zeker alle kleine hoppe winkeltjes en restaurantjes

 4. Hahaha, Utrecht! Mijn geboortestad. Daar kan ik niet een straat noemen maar eigenlijk de hele binnenstad. Zo gezellig, divers en leuk. Misschien het Wed voor alle leuke cafeetjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.