uitvaart

Mijn wensen als het om mijn uitvaart gaat

Vind je het gek dat ik nu al weet hoe mijn uitvaart en later uit zal zien? Wat mijn laatste rustplaats wordt, welke muziek er gedraaid wordt en dat ik geen rouwstuk hoef. In de bovenste la van mijn bureau ligt een briefje met mijn uitvaartwensen. Mijn gezinsleden weten dat en ook waar het ligt. En dat vind ik een geruststellende gedachte.

Specifieke uitvaartwensen

Ik heb namelijk nogal wat wensen als het om mijn uitvaart gaat. Zo weet ik precies welke muziek er op welk moment gespeeld moet worden. Maar ook dat ik een rouwstuk zonde van het geld vind – een bos zonnenbloemen is ook prachtig – en dat er na afloop best wijn en bitterballen mogen zijn.

Als ik dit zo schrijf vind ik het eigenlijk jammer dat ik zelf niet bij mijn uitvaart ben. Dat ik niet bewust meemaak welke herinneringen er aan mij worden opgehaald met tussendoor de muziek waar ik zo van hou en die ik met zorg heb uitgekozen.

Tegenwoordig is er veel mogelijk op uitvaartgebied. Zo komen er steeds meer bijzondere locaties die open staan voor een uitvaartplechtigheid en voor het vervoer van de overledene zijn er allerlei alternatieven.

Ook hoef je je niet te beperken tot een standaard kist. Je kunt de kist heel persoonlijk maken, bijvoorbeeld door de kist te (laten) beschilderen of laten bedrukken met persoonlijke foto’s. En de pre-uitvaart waar je zelf bij bent behoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden.

uitvaartwensen kist met persoonlijke foto's

Bereid je uitvaart ook financieel voor

Maar een uitvaart kost geld. Veel geld. Het is daarom verstandig om niet alleen over de invulling, maar ook over de kosten na te denken. Zeker als je speciale wensen hebt zoals ik. Daarnaast kunnen de gemiddelde kosten van een uitvaart nogal uiteen lopen. Zo ben je voor een “gewone” crematie al gauw tussen de 3.000 en 6.000 euro kwijt. Een begrafenis is nog duurder omdat de kosten van het graf er nog bijkomen.

Bereid je uitvaart dus ook financieel voor. Bijvoorbeeld door bij verschillende bedrijven offertes op te vragen. Dan weet je waar je aan toe bent en kun je je wensen bijstellen of naar alternatieven zoeken als het kostenplaatje te hoog is.

Je kunt besparen door een goedkopere kist te kiezen en die zelf te beschilderen. Of door de rouwkaarten digitaal te verzenden i.p.v. met de gewone post. Daarnaast is het ook toegestaan om je dierbare zelf te vervoeren. Natuurlijk moet je wel over een geschikt vervoermiddel beschikken, want een kist is namelijk best groot. Maar ook met een busje kun je de overledene naar een crematorium brengen.

Zo zie je dat het niet raar is om eens over je uitvaart na te denken, de kosten te berekenen en je specifieke wensen op te schrijven of ergens te bewaren.

Dit artikel is een samenwerking met offerte.nl

Gerelateerde berichten

9 gedachten over “Mijn wensen als het om mijn uitvaart gaat

  1. De laatste jaren heb ik veel dierbare mensen verloren waardoor ik meer na ben gaan denken over dit onderwerp. Ik vind het heel mooi als de persoon die overleden is zelf wat wensen kenbaar heeft gemaakt voor het afscheid. Dat maakt het voor de nabestaanden niet alleen een stuk makkelijker, maar de dag ook bijzonder. Juist omdat je iemands laatste wens uit kan laten komen! Slim dat er een brief is met deze wensen, zelf ben ik net 30, maar vind het wel een geruststellend idee dat er in de toekomst iets op papier zal staan.

  2. Eigenlijk ben ik verbaasd dat je een brief met wensen hebt. Dat zijn er vast niet veel. De dood vind ik best een intrigerend onderwerp en daar heb ik wel wat mee. Ik heb ook wel ideeën wat ik zou willen.

  3. Ik heb er vroeger wel met mijn partner over gehad toen mijn opa overleden was. Maar dat ben ik eigenlijk al weer vergeten. Misschien wel handig om alles even op te schrijven.

  4. Wel een goed idee, maar erg luguber om er nu al over na te denken, vind ik. Ik zou het zelf aan mijn familie overlaten, ik denk dat zij perfect weten wie ik ben en wat ik zou willen.

  5. wauw ik heb er nooit zo over nagedacht, =ik vind ook eigenlijk dat de nabestaanden een mooie invulling mogen geven

  6. Wat goed dat je zo’n brief met je wensen hebt! Wel lastig om daar nu over na te denken als je nog leeft, het liefst ben je daar helemaal niet mee bezig maar wel echt heel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.