Monumentendag plekken van plezier

Bezoek gratis een monument tijdens Open Monumentendag

Ieder jaar neem ik me voor om de Open Monumentendag te bezoeken. Dat ik in het tweede weekend van september eens rond ga kijken in een gebouw met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde, zoals een monument officieel heet. Want dat heb ik nog nooit gedaan. Dit jaar gaat daar dus verandering in komen. Vandaar dat ik me nu alvast oriënteer op het programma.

Wat is er te beleven op Open Monumentendag?

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het hele weekend zijn meer dan vierduizend unieke monumenten gratis toegankelijk en worden er speciale rondleidingen en activiteiten georganiseerd. De monumenten die meedoen zijn herkenbaar aan de Open Monumentendag-vlag.

In Nederland zijn vier soorten monumenten

Wanneer spreek je van een monument? Volgens de website van is een monument een gebouw met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. En in Nederland zijn dat:

  • Rijksmonumenten;
  • Provinciale monumenten;
  • Gemeentelijke monumenten;
  • Beschermde stadsgezichten of dorpsgezichten.

Wist je dat er in ons land 62.000 monumenten zijn? Waarvan 33.111 woonhuizen, 6.491 boerderijen, 3.686 kerkgebouwen, 1.237 molens, 965 kastelen en landhuizen, 1.440 openbare gebouwen en 804 verdedigingswerken en 1400 archeologische monumenten. Daarnaast zijn ongeveer 40.000 provinciale en gemeentelijke monumenten. Verspreid over het hele land.

Plekken van plezier

In 2019 is het thema van de Open Monumentendag: Plekken van plezier. En dat zijn er nogal wat. In elke stad en dorp vind je zulke plekken. Wat dacht je van monumentale cafés, hotels en (studenten)sociëteiten. Die zetten aankomend weekend hun deuren voor je open.

Daarnaast kun je ook naar muziek luisteren, een voorstelling bij wonen of in de buitenlucht wat monumentaal groen opsnuiven. Want ook Natuurmonumenten doet mee. Een groot aantal landhuizen, forten, boerderijen en eendenkooien is toegankelijk voor het publiek.

Wil je zien welke (monumentale) activiteiten er in jouw omgeving worden georganiseerd? Kijk dan snel op de website van Open Monumentendag of op de website van Natuurmonumenten. Vul de naam in van de plaats die je wilt bezoeken en je ziet gelijk het programma.

Zo is er in mijn woonplaats Meppel een wandeling van 3,8 kilometer uitgezet die je langs verschillende historische panden en musea leidt, maar ook langs het water. Een prima gelegenheid om mijn nieuwe woonplaats te ontdekken.

Monumentendag kaart Meppel
Ik ga dit weekend een monument bezoeken. Jij ook?

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Bezoek gratis een monument tijdens Open Monumentendag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.