Natuurpark Lelystad

Ontdek de nieuwe wildernis in Natuurpark Lelystad

Denk je bij Lelystad aan een saaie stad zonder charme en historie. In Lelystad en omgeving zijn verschillende activiteiten en bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Zoals Natuurpark Lelystad. Dit natuurpark op steenworp afstand van de stad biedt een mix van bossen, moerassen en een rijke fauna, waar je ook kan kennismaken met verschillende inheemse dieren. Daarnaast is dit natuurgebied gratis te bezoeken. In dit artikel neem ik je mee door de nieuwe wildernis in Natuurpark Lelystad.

De nieuwe wildernis rondom Lelystad

De natuur rondom Lelystad is niet alleen nieuw, maar ook veelzijdig en dat zie je ook in Natuurpark Lelystad. In dit ruim opgezette park vind je naast een rijke biodiversiteit en veel inheemse flora en fauna, ook diverse met uitsterven bedreigde diersoorten zoals wisenten (de Europese bizon), Przewalskipaarden, otters en Pater Davidsherten. Maar je vindt hier ook minder bedreigde diersoorten zoals wilde zwijnen, edelherten en elanden.

Natuurpark Lelystad

Het ontstaan van Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is begin jaren zeventig van de vorige eeuw ontstaan op initiatief van de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in samenwerking met Artis. Deze Amsterdamse dierentuin zocht namelijk naar een buitenverblijf voor zijn grote hoefdieren en zo werd het idee geboren om een waterrijk park te realiseren ten gunste van vogels en grote hoefdieren, maar ook voor de inwoners van Lelystad.

Natuurpark Lelystad

Wat je allemaal kunt doen in Natuurpark Lelystad

Dit dierenpark is de perfecte plek voor een betaalbaar dagje uit.

 • Het park is ruim opgezet, met veel inheemse planten en dieren. Hierdoor is het park een paradijs is voor natuurliefhebbers.
 • Je kunt in dit natuurpark veel informatie krijgen over de lokale ecosystemen, biodiversiteit en het belang van natuurbehoud.
 • In natuurpark Lelystad zijn veel wandel- en fietspaden aangelegd soms dwars door de verblijven van de dieren.
 • Het park huisvest onder andere edelherten, konikpaarden, wisenten en zeearenden, die in hun natuurlijke omgeving te zien zijn.
 • Natuurpark Lelystad heeft een achtergrond die teruggaat tot de Zuiderzee en biedt daarmee een stukje geschiedenis.
 • Het is een gezinsvriendelijk park met veel educatieve activiteiten en een speeltuin voor kinderen.

Big Five route Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad heeft ook zijn eigen big five; de grote grazers. Dit zijn wisenten, Przewalskipaarden, Pater Davidsherten, elanden en edelherten. Om deze dieren goed te kunnen zien kun je het beste de Big Five wandelroute volgen. Het verharde pad van ongeveer 6,5 km brengt je langs de hoogtepunten in dit bijzondere natuurgebied.

wandelroute Natuurpark Lelystad

De wandelroute wordt alleen niet als route aangegeven. Aan het begin van het pad staat een bord met daarop de route die je kunt volgen. Verder staan door het hele park wegwijzerbordjes waarop je kan zien hoever het lopen is naar de dieren.

Daarnaast zijn er ook wandelroutes die dwars door door de dierenverblijven gaan. Als je het Wisentenpad volgt kom je oog in oog te staan met de wisenten en zie je ook de przewalskipaarden. Ook door het verblijf van de moeflons en edelherten en van de Pater-Davidsherten kun je wandelen. Maar er is ook een uitkijkberg vanaf waar je een goed zicht hebt op het leefgebied.

Als je alle dieren wilt zien ben je dus wel even zoet. Zeker omdat je goed je best moet doen om de dieren te spotten. Zeker overdag. Het is dus niet als in een dierentuin waar alle dieren goed zichtbaar zijn. Maar dat en de mooie omgeving maakt een bezoek aan het park extra leuk.

Tips en weetjes

 • Reizen: Natuurpark Lelystad is iedere dag open van zonsopgang tot zonsondergang. Je kunt parkeren op het parkeerterrein aan de Vlotgrasweg 11, 8219 PP Lelystad. Het park is gratis toegankelijk. Alleen voor het parkeren betaal je 3,–. De betaalautomaat staat bij het bezoekerscentrum.
 • Slapen: Je kunt in het natuurpark ook overnachten. Als je op de website van Natuurhuisje Natuurhuisje 57273 intypt kun je alvast een kijkje nemen in deze unieke overnachtingslocatie. Maar ook op Booking.com en vakantieparken in Flevoland vind je leuke overnachtingsadressen.
 • Eten & drinken: Midden in Natuurpark Lelystad vind je Haj√© restaurant Natuurpark. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje.
 • En nog veel meer: In het park zijn honden toegestaan, maar wel aangelijnd. In de delen waar dieren loslopen mogen ze niet komen, dus houd hier rekening mee. Er is echter altijd een alternatieve route die je met hond kan volgen.
 • De dieren lopen rond in grote gebieden, dus neem je verrekijker mee om ze goed te kunnen bekijken.
 • Neem ook een kijkje in het bezoekerscentrum. Hier vind je veel informatie over het park en de dieren. Ook is er een expositie die een goed beeld geeft van wat je tegen kunt komen tijdens je bezoek.
 • Naast ‘wilde’ dieren kun je ook kunst tegenkomen. In Natuurpark Lelystad is tot 1 november a.s. een kunstroute uitgezet. Dit is een jaarlijks gratis evenement waar bezoekers van het Lelystadse park een route kunnen lopen langs kunstwerken van Flevolandse bodem.

Wil je meer natuur zien? Bezoek dan de Marker Wadden. In deze blog kun je lezen wat je allemaal kunt verwachten bij een bezoek aan de Marker Wadden, een redelijk nieuw natuurgebied vlakbij Lelystad.

Kortom in Natuurpark Lelystad kun je je laten verrassen door de natuur en het erfgoed van Flevoland. Geniet van de ruimte, de weidsheid en de bijzondere dieren. Flevoland is namelijk een uniek en onontdekt stukje Nederland dat door mensenhanden is gemaakt, met volop ruimte voor de natuur. Dat je zeker een keer moet bezoeken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.