Van Gogh in Drenthe

Ontdek Drenthe door de ogen van Van Gogh

Dit najaar is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Drenthe verbleef. Vandaar dat op verschillende plekken in de provincie Drenthe extra aandacht wordt besteed aan het Drentse verhaal van de bekende kunstschilder. Wil jij Drenthe ook ontdekken door de ogen van Van Gogh? In het Drents museum in Assen, maar ook in de elders in de stad wordt nog tot het eind van dit jaar veel aandacht besteed aan de Drentse periode van de bekende kunstschilder.

Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe 

Op 11 september 1883 arriveert Vincent van Gogh in Drenthe. Waar hij drie maanden verblijft in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord met een daguitstap naar Zweeloo. Deze korte tijd in Drenthe is van groot belang voor zijn ontwikkeling als kunstenaar. Ook legt hij een belangrijke basis voor de vele meesterwerken die hem tot een van de meest geliefde kunstenaars ooit maken. 

Als je een beeld wilt krijgen van het werk uit zijn Drentse periode maakte, bezoek dan de tentoonstelling Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe, in het Drents museum. Waar misschien wel het minst bekende werk van deze wereldberoemde schilder te zien is. Van 11 september 2023 tot en met 7 januari 2024 zijn schilderijen, tekeningen en aquarellen te zien die hij maakte tijdens zijn verblijf in Drenthe.

Van Gogh city experience in Assen

Niet alleen het Drents museum staat in het teken van Van Gogh. Ook in de binnenstad van Assen is veel te beleven en te bekijken. Tijdens de Van Gogh City Experience, ontdek je bijzondere kunstwerken die geïnspireerd zijn door het werk van de bekende kunstschilder. Tijdens een wandelroute van ruim 2 km door de binnenstad van Assen zie levensgrote muurschilderingen, etalagetekeningen en kunstobjecten.

Drenthe door de ogen van Van Gogh

Zo zie op de Brink een opvallend kunstwerk van zijn handschrift, gemaakt door leerlingen van CS Vincent van Gogh. En even verder wordt de magie van Vincent van Gogh door ontwerper/illustrator Tim de Leeuw samengebracht met hedendaags design. Ook zie je in etalages tekeningen van kunstenaars die hun eigen draai aan het werk van de Van Gogh hebben gegeven. Al met al een leuke manier om te zien hoe hedendaagse kunstenaars door zijn werk zijn geïnspireerd.

De wandelroute die start op het stationsplein bestaat uit 16 items. Maar je kunt bij ieder punt beginnen.

Drenthe door de ogen van Van Gogh

Volg het spoor van Vincent op de fiets

Natuurlijk zijn er ook een aantal fiets- en wandelroutes in Drenthe uitgestippeld. Zodat je het spoor van Vincent van Gogh kunt volgen. Zo zijn er 3 bewegwijzerde fietsroutes van 50 km door het landschap waardoor hij geïnspireerd werd. Tijdens de fietsroutes fiets je langs de locaties waar hij verbleef en schilderde tijdens zijn Drentse periode. Onderweg kon je kijkpanelen tegen zodat je door de ogen van de schilder het Drentse landschap kan bekijken. Informatie over deze fietsroutes vind je hier.

Ook in Zundert, de omgeving waar Van Gogh opgroeide zijn verschillende fietsroutes uitgezet.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.