veelzijdig Lelystad

Op naar veelzijdig Lelystad! 6 Activiteiten die je niet mag missen

Denk je bij Lelystad aan een stad met een saai imago? Niks is minder waar. Met een mix van moderne architectuur, weidse groene ruimtes en een schat aan activiteiten is deze stad aan het Markermeer een veelzijdige stad die wacht om ontdekt te worden. Dus op naar Lelystad, waar avontuur en ontdekking op je wachten.

Lelystad: een stad met een saai imago

Vaak wordt het imago van een stad bepaald door verschillende factoren, zoals de ligging of een mooi oud centrum. Het kan daarom zijn dat Lelystad om diverse redenen als ‘saai’ wordt beschouwd. Bijvoorbeeld door de ontstaansgeschiedenis. Lelystad werd namelijk pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkeld. En heeft hierdoor niet de charme en architectuur die oude steden wel hebben.

Natuurlijk is Lelystad lang niet zo bekend als sommige andere steden in Nederland. Hierdoor is Lelystad minder aantrekkelijk voor bezoekers die de bekende trekpleisters willen zien. Kortom, een ‘saai’ imago heeft meestal te maken met persoonlijke voorkeuren en ervaringen. Vandaar dat ik daar door deze blog verandering in ga brengen.

Ontdek het veelzijdige Lelystad.

Lelystad heeft namelijk best wat te bieden, zoals de prachtige omringende natuur, het Markermeer, het Batavia Stad Fashion Outlet en nog veel meer. In dit artikel neem ik je mee door deze veelzijdige stad en laat zien wat de meest boeiende activiteiten zijn die Lelystad te bieden heeft.

1. Natuurpark Lelystad

De natuur rondom Lelystad is niet alleen nieuw, maar ook veelzijdig. In Natuurpark Lelystad, op een steenworp afstand van Lelystad, dat je gratis kan bezoeken, vind je het allemaal. Want naast een rijke biodiversiteit en veel inheemse flora en fauna, verblijven hier diverse met uitsterven bedreigde diersoorten. Maar ook wilde zwijnen, edelherten en elanden. In Ontdek de nieuwe wildernis in Natuurpark Lelystad lees je er meer over.

2. Batavialand

Batavialand is niet alleen een museum, maar ook een historische scheepswerf uit de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, waar een reconstructie van het VOC-schip de Batavia is gebouwd. De Batavia was oorspronkelijk een schip uit de 17e eeuw dat toebehoorde aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

In het interactieve museum kun je niet alleen zien hoe schepen in de Gouden Eeuw werden gebouwd. Je kunt ook historische schepen bezichtigen en er worden ambachtelijke technieken gedemonstreerd.

3. Aviodrome

Voor luchtvaartliefhebbers is luchtvaartmuseum Aviodrome een must-see, met een uitgebreide collectie vliegtuigen en interactieve tentoonstellingen. Dit interactieve museum heeft een indrukwekkende collectie historische vliegtuigen en luchtvaartgerelateerde tentoonstellingen. Bezoekers kunnen verschillende vliegtuigen verkennen, variërend van oude propellervliegtuigen tot moderne straaljagers. Aviodrome biedt ook interactieve ervaringen en activiteiten, waaronder een vluchtsimulator en educatieve programma’s. Het is een boeiende bestemming voor zowel luchtvaartliefhebbers als gezinnen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de luchtvaart.

Heb je een Museumjaarkaart? Dan kun je Batavialand en Aviodrome gratis bezoeken.

4. Oostvaardersplassen

Hou je meer van natuur? Ga dan eens wandelen door de Oostvaardersplassen. Een uniek moerasgebied dat ontstaan is na de inpoldering van de Flevopolder in de jaren 60. Het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte moerassen, rietvlaktes, bossen en open water. Wat de Oostvaardersplassen bijzonder maakt, is de variëteit aan flora en fauna. Het is een belangrijk broedgebied voor verschillende vogelsoorten, waaronder de zeearend. Ook huisvest het gebied grote populaties edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Deze grote grazers spelen een belangrijke rol in het natuurlijke ecosysteem van het gebied. De Oostvaardersplassen zijn een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers, vogelaars en wandelaars die genieten van de rust en het unieke landschap van de Oostvaardersplassen. Het startpunt voor je wandeling door de Oostvaardersplassen is Buitencentrum Oostvaardersplassen.

Wist je dat je in het Buitencentrum prachtige geweien kan kopen? Tussen februari en april verliezen mannelijke edelherten hun gewei die door boswachters worden verzameld. En vanaf juli worden verkocht in het Buitencentrum.

Lelystad Oostvaardersplassen

5. Marker Wadden

En dan heb je de Marker Wadden ook wel het nieuwste stukje Nederland genoemd. Dit is een groep kunstmatige eilanden die zijn aangelegd in het Markermeer met als doel om het ecologisch evenwicht te herstellen, de waterkwaliteit te verbeteren en vogels en andere dieren een geschikte leefomgeving te bieden. Wil je meer weten over een bezoek aan de Marker Wadden? In deze gastblog kun je er alles over lezen.

6. Winkelen in Lelystad

Natuurlijk heeft de hoofdstad van de provincie Flevoland ook een aantal leuke winkelgelegenheden. De belangrijkste winkelgebieden in zijn het Stadshart, Batavia Stad Fashion Outlet en het Lelycentre.

  • Stadshart Lelystad ligt in het midden van de stad. Hier vind je een mix van bekende winkelketens en lokale boetieks. Het winkelcentrum is overdekt, wat het aantrekkelijk maakt bij minder goed weer.
  • En dan heb je natuurlijk Bataviastad. Het eerste outlet winkelcentrum in Nederland, met een breed scala aan winkels die producten van gerenommeerde merken aanbieden tegen aanzienlijk lagere prijzen. Het outlet centrum is geïnspireerd op de naastgelegen Bataviahaven, waardoor Bataviastad een maritieme uitstraling heeft.
  • Lelycentre is een ander winkelgebied in Lelystad. Het Lelycentre herbergt een diversiteit aan winkels, van kledingwinkels tot supermarkten en speciaalzaken. Het is een plek waar zowel inwoners als bezoekers graag komen om te winkelen.

Zo zie je maar dat Lelystad heel veelzijdig is en zeker een bezoek waard is.

Ben jij weleens in Lelystad geweest?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.