camperplaats Meppel

Overnachten op een camperplaats? Zo ga je te werk

Met een camper kun je alle kanten op. Je kan een plekje boeken op een camping, maar je kunt ook overnachten op een camperplaats. In sommige landen mag je zelfs op parkeerplaatsen overnachten of in het wild kamperen. Helaas is dat laatste in Nederland niet toegestaan. Overnachten op een camperplaats kan dan een goed alternatief zijn. In deze blog lees je hoe je te werk gaat als je wilt overnachten op een camperplaats in eigen land.

Wat is een camperplaats? 

Een camperplaats is een plek waar je met een camper kunt overnachten. Er zijn veel verschillende soorten camperplaatsen, zoals speciale camperparken, stads- en gemeentelijke parkeerplaatsen en camperplekken bij jachthavens. Op sommige plaatsen sta je gewoon in de rijrichting naast elkaar. Maar er zijn er ook bij, die op een kleine camping lijken. De meeste plaatsen bieden een aantal basisvoorzieningen zoals water, elektriciteit en afvalverwerking. Soms zijn er ook allerlei extra’s zoals wifi, douches en toiletten. 

Er zijn ook campings die speciale plekken hebben voor campers. Dan sta je vaak op een verharde ondergrond en kun je de camper zo neerzetten dat je de volgende dag weer snel kan verrekken. Ideaal voor als je op doorreis bent.

Wil je een keer een camper uitproberen? Bij Goboony kun je kiezen uit heel veel verschillende huurcampers. De meeste campers worden verhuurd door particulieren bij jou in de buurt.

Wist je dat je met de camper ook op een boerencamping kan kamperen? In Kamperen op een boerencamping. Ook met de camper lees je waarom zo’n minicamping zo leuk is.

Hou hier rekening mee als je gaat overnachten op een camperplek

Als je op een stads- of gemeentelijke camperplaats gaat slapen moet je wel met bepaalde dingen rekening houden. 

  • Je moet je camper vaak in de lengte (rijrichting) parkeren, niet te ruim staan en ook ruimte overlaten voor camperaars die later aankomen.
  • Op sommige camperlocaties is campinggedrag niet toegestaan. Dat betekent dat je de luifel niet mag uitzetten, geen was mag ophangen, maar ook dat je je campingtafel en -stoelen niet buiten mag zetten. Soms wordt het plaatsen op blokken om de camper waterpas te zetten ook als campinggedrag gezien.
  • Soms ontbreken er vuilnisbakken. Zijn die er niet dan moet je je afval mee naar huis nemen. 
  • Hetzelfde geldt voor het legen van je vuilwatertank en chemisch toilet.
  • Er zijn camperplaatsen waar er met de parkeermeter betaald moet worden. Je gooit de benodigde munten in de parkeermeter en je krijgt er een betaalbewijs uit die je in de camper moet leggen bij het voorraam als bewijs voor het betalen. Of er is een slagboom, net als op een gewone parkeerplaats. Bij sommige camperplekken komt de beheerder het geld innen. Maar soms betaal je met een QR-code.

De voordelen t.o.v. een camping

Los van dit alles heeft overnachten op een speciale camperplek ook veel voordelen. Camperplaatsen zijn namelijk een budgetvriendelijk alternatief voor een camping. Hoewel je voor de meeste camperplaatsen een vergoeding moet betalen voor ’s nachts parkeren, ben je veel minder geld kwijt dan op traditionele camping. Zeker in het hoogseizoen. Daarnaast zijn sommige camperplaatsen het hele jaar geopend. 

Een ander voordeel van overnachten op een camperparkeerplaats is dat je veel gelijkgestemden treft. Contact is snel gelegd. 

In Nederland zijn ook een aantal gratis camperplaatsen. Dan sta je met je camper bij iemand in de achtertuin, in de buurt van een restaurant of bij een boothelling. Kijk voor meer informatie bij gratis camperplaatsen. Soms vragen de beheerders een kleine donatie. Daarom is het raadzaam om altijd wat klein geld bij je te hebben.

Hoe vind je een camperplaats?

Maar hoe vind je een betaalbare slaapplek voor jou en je camper? Je kunt natuurlijk het internet afstruinen op zoek naar doorreiscampings. Maar ook op Acsi-eurocampings kun je campings met camperplaatsen vinden. Daarnaast is een locatie waar camperaars samenkomen natuurlijk dé plek om leuke plekken uit te wisselen.

Ook met de app van Campercontact kun je heel makkelijk een locatie vinden waar je met je camper kan overnachten. Op Campercontact staan campings, camperplaatsen en serviceplaatsen, verzameld voor en door camperaars. Bovendien kun je ook reviews lezen. 

Dus als je het een beetje uitkient en niet gebonden bent aan dure vakantieperiodes zijn er best veel betaalbare overnachtingsmogelijkheden voor camperaars.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.