Als je op fietsroute rondom Dalfsen zoekt, kom je een groot aantal fietsroutes tegen. Van een rondje Salland tot een fietsroute langs de Vecht. In het hart van de provincie Overijssel kun je alle kanten op. Natuurlijk kun je ook zelf een knooppuntenroute samenstellen, waarin je de ingrediënten van alle routes verwerkt en die je zo lang (of zo kort ) kan maken als je zelf wilt. In de fietsroute in de buurt van Dalfsen vind je het allemaal
Wat is er zo mooi aan Dalfsen?
Dalfsen, aan de oever van de Overijsselse Vecht, is een dorp met veel landhuizen en kastelen. In de buurt van Dalfsen liggen bijzondere landgoederen zoals Den Berg, Recheteren, Den Aalshorst en Leemcule.
Als je deze mooie plekjes wilt bekijken, dan kun je het beste op de fiets stappen. Er zijn namelijk verschillende fietsroutes langs schitterende landschappen, historische bezienswaardigheden en door gezellige dorpjes. In deze blog vind je een fietsroute in de buurt van Dalfsen waarin al dit moois is opgenomen.
Fietsroute in de buurt van Dalfsen
In de buurt van Dalfsen zijn een aantal fietsroutes die via bewegwijzerde bordjes heel eenvoudig te fietsen zijn. De routes kun je op internet gratis downloaden en printen. Maar je kunt ook een fietsroute samenstellen met het knooppuntensysteem. Met de website Fietsknoop kun je dat heel makkelijk zelf. Ik maakte een fietsroute in de buurt van Dalfsen die ongeveer 40 kilometer is en alle ingrediënten van de bewegwijzerde routes in zich heeft. Dus je fietst een stuk langs de Vecht, steekt met een pontje 2 keer de rivier over, rijdt door een paar mooie landgoederen en je komt ook bij een oude sluis waar heel veel te zien is. Kortom een afwisselende route die je zeker een keer moet fietsen.
Ik startte mijn fietstocht bij de P & R van Dalfsen. Op het parkeerterrein bij het station is altijd wel een plekje vrij en kun je gratis parkeren. Bovendien zit je gelijk op de knooppuntenroute. Je fietst over de brug naar het centrum van het dorp, waar je gelijk het eerste knooppunt van de route ziet. En kun je heel makkelijk van knooppunt naar knooppunt kan fietsen.
Fietsen door het Vechtdal
Als je het dorp verlaat zit je midden in de natuur en fiets je langs weiden en sloten met knotwilgen. Uiteraard fiets je ook een stuk langs de Vecht, want dit is ook een etappe van de Vechtdalroute. Onderweg kom je koeien tegen waar je gewoon tussendoor fietst.
Bij Knooppunt 90 steek je met de gratis zelfbedieningspont de Vecht over. Dit is een pontje dat elektrisch wordt aangedreven. Met één druk op de knop brengt dit kleine pontje je naar de overkant. Er passen 10 fietsen op, dus als de pont vol is moet je wel even wachten. En in de winter vaart de pont niet, dus dan kun je deze fietsroute niet helemaal rijden.
We vervolgen de route en komen al snel bij het volgende afstap-punt. Namelijk de stuw Plaggemars bij Vilsteren. Vooral de oude sluis is een drukbezochte locatie, want hier is een hoop te zien. Zeker in de zomer als er veel bootjes in de sluis liggen en de sluiswachters druk in de weer zijn met het bedienen van de sluis om de waterhoogte te regelen.
Naast de stuw ligt een vistrap die tijdens de paaitijd voor een spektakel zorgt: paailustige vissen kunnen 1,5 meter hoogteverschil overbruggen dankzij de vistrap.
Omgeving met veel historie
Via de stuw en de vispassage steken we de Vecht over en fietsen over knisperende bospaden richting het tweede pontje. Bij knooppunt Dunnewind steek je voor de tweede keer de Vecht over. Op dit punt komen verschillende fietsroutes bij elkaar, namelijk rondje Ommen-Lemele en de Reggedalroute.
Onze route loopt gelijk aan het rondje Ommen-Lemele en gaat een stukje door natuurgebied de Archemer- en Lemelerberg. Dit gedeelte is nogal heuvelachtig, maar wij fietsen onderlangs dus hoeven geen heuvels te beklimmen.
Via de landgoederen Vilsteren en Rechteren fietsen we verder. En zie je in de verte een paar kastelen en huizen uit vroegere tijden liggen. Onderweg kom je ook Huize Den Berg tegen. Een oude havezate, die sinds 1483 in bezit is geweest van verschillende adellijke families. Sinds 1703 behoren het huis en het landgoed toe aan de familie Van Dedem. In dat jaar werd het huis afgebroken en het huidige huis Den Berg gebouwd.
Vanaf dit punt is het nog maar een klein stukje naar knooppunt 59. Dat eigenlijk het begin is van deze knooppuntenroute.
Tips en weetjes als je deze route gaat fietsen
- Reizen: De route die ik fietste is een knooppuntenroute van net geen 40 kilometer. Het startpunt is knooppunt 59. Daarna volg je de punten 90 – 85 – 89 – 63 – 61 – 66 – 67 – 48 – 72 – 74 – 35 – 96 – 97 – 94 – 84 – 82 – 83 – 59.
- Parkeren doe je bij de P & R (station Dalfsen). Vanaf daar fiets je over de brug richting het dorp waar je het eerste knooppunt ziet.
- Slapen: Wil je langer in deze omgeving blijven? Boek dan een korte vakantie, een natuurhuisje of ga kamperen in de omgeving.
- Eten & drinken: Onderweg en in het plaatsje Dalfsen kom je genoeg horecagelegenheden tegen.
- En nog veel meer: Leuk aan deze fietsroute is dat je 2 keer een oversteek maakt met een (gratis) pontje, maar ook de sluis in de buurt van Vilsteren is zeker het afstappen waard. Daarnaast kun je de route zo lang (of zo kort) maken als je zelf wilt.
Heb jij weleens in de buurt van Dalfsen gefietst?