rondje pontje

Rondje met een pontje door Nationaal Park De Alde Feanen

Een rondje met een pontje moet je zeker een keer doen als je in Friesland bent. In de unieke omgeving van Nationaal Park De Alde Feanen, op zo’n 10 kilometer van Drachten kun je een deel van de pontjesroute fietsen. Je fietst langs het water, langs weilanden en door dorpen. Je hoort vogels fluiten en ziet bootjes voorbij varen. Onderweg kun je neerstrijken op een terras of aan de waterkant, maar je kan je ook een paar keer met een pontje over laten zetten naar de overkant van het water.

Rondje met een pontje door Nationaal Park De Alde Feanen

Een van die fietsroutes in de Alde Feanen is de Fryske Gea route, een knooppuntenroute van 26 kilometer lang. Met 5 keer een oversteek met een veerpontje. Wij beginnen onze fietsroute bij Camperplaats Brêgeham aan de Headammen en fietsen naar knooppunt 14. Dit is in de buurt van restaurant Ie Sicht, de eerste pleisterplaats aan het water. Vanaf dat punt kun je 2 kanten op. Je kunt richting Eernewoude fietsen, maar ook richting Grou. Dat is het voordeel van een knooppuntenroute, die kun je aan beide kanten beginnen.

Wij kiezen voor knooppunt 06 richting Grou, dat we bereiken via 3 pontjes. De eerste is een korte oversteek met een elektrisch pontje. De tweede: Veerpont De Burd is van een heel ander kaliber (qua formaat en tarief) want hier kan je ook met de auto op. De Burd is namelijk een eiland en er is geen doorgaand verkeer mogelijk. Vandaar dat deze pot ook auto’s overbrengt.

De derde pont die ons naar het centrum brengt heeft toepasselijke naam Gastvrij Grou. Het is een gezellige oversteek zoals je ook verwacht bij zo’n naam.

rondje meteen pontje

De route tussen Grou en Warten

Vanaf de pont kun je gelijk de route vervolgen, maar een rondje door het centrum van Grou is ook leuk. Je vindt er een oude kerk, pittoreske straatjes en het Theehuis aan het water (Pikmeer?) is een prima plek om te pauzeren.

Het stuk naar Warten is een beetje saai, maar biedt naast een paar mooie Friese vergezichten, 2 afstapplekken. Even buiten Grou staat een grote schuur bij een oude boerderij die is omgebouwd tot het Mineralogisch Museum. Waar verschillende mineralen tentoongesteld zijn. Maar ook in het plaatsje Warten kun je een bezoek brengen aan het vroegere Earmhûs (armenhuis) en Rijksmonument de Oud Friese Greidboerderij. En kun je je laten informeren over het leven tussen water, riet en veen.

Het laatste deel van ons fietsrondje met een pontje

Wij laten het museum voor wat het is en fietsen door naar de volgende veerpont. Dit is zonnepont de Oerhaal. Bij deze pont moet je een beetje geluk hebben. Als de pont vol is of net weg is, moet je 20 minuten wachten. En dat kan zomaar gebeuren want er kunnen maar 12 personen mee. 

Het eerste overkwam ons op zondag toen we de route andersom wilden fietsen. Nu een dag later is het bootje net vertrokken en moeten we 20 minuten wachten en ervoor zorgen dat als de pont terug is, je wel mee kan. Gelukkig is dat zo. Met 9 andere fietsers worden we keurig naar de overkant gebracht.

Vanaf de Oerhaal is het nog maar een klein stukje fietsen naar Eernewoude. Hier pakken we de laatste pont de Hin en Wer bij camping It Wiid. Via een schelpenpaadje rijden we langs de camping en door de waterrijke natuur van de Alde Feanen. Je passeert een uitkijktoren Romsicht (die je echt even moet beklimmen) en eindigt bij het punt waar je je fietstocht bent begonnen. Vanaf daar is het nog een paar minuten fietsen naar de camperplaats. 

Tips en wetenswaardigheden

  • Wij begonnen onze fietstocht aan Headammen 2, 9216 XP Oudega. Vanaf daar fietsten wij naar restaurant Ie Sicht waar je gelijk het eerste knooppunt vindt. Daarna volgden we de knooppunten 06 – 30 – 31 – 32 – 33 – 35 – 36 – 38 – 16 – 06 – 14.
  • De route die wij reden is 26 kilometer, waar je gebruikmaakt van 5 pontjes. 
  • Voor een overtocht betaal je tussen de 1,– en 2,– per persoon. Voor een hond in een hondenkar hoef je niet extra te betalen. Op de meeste pontjes kun je tegenwoordig zowel met pin als contant betalen. Op de veerpont van Eernewoude de Hin en wer alleen contant. 
  • Onderweg kom je voldoende horeca tegen. Vaak aan het water vind je leuke terrasjes. 
  • Tijdens deze fietstocht fiets je veelal langs het water en door de prachtige natuur van de Alde Feanen en je kunt de route bij ieder knooppunt beginnen.
  • Wil je langer in de Alde Feanen blijven? Bij Brêgeham recreatie in Oudega zijn 10 mooie camperplaatsen en de 5 tiny houses zijn zeker een aanrader. Maar ook camping it Wiid in Eernewoude of in een van de vakantiehuisjes op dit park is een prima uitgangspunt om dit gebied te ontdekken. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.