Peperbus Zwolle

De Peperbus is hét icoon van de stad Zwolle. Als je over de snelweg rijdt en Zwolle passeert zie je de 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwe toren, boven de geluidswal uitsteken. In de volksmond heet hij de Peperbus, waarschijnlijk omdat de toren qua vorm op een  peperstrooier lijkt.  En iedere keer als ik er langs rijd neem ik me voor om die Peperbus eens te beklimmen.

Tegoedbon voor de beklimming van de Peperbus

Onze dochter die in Zwolle woont, vroeg mij wat ik voor Moederdag wilde. Nu weet zij dat ik een gezamenlijke activiteit wel kan waarderen, dus stelde ik voor om samen de Peperbus te beklimmen.

En zo ontving ik met Moederdag een tegoedbon voor de beklimming van de Peperbus. Ze had er ook nog een lunch bijgedaan, dus alle ingrediënten voor een gezellige dagje Zwolle waren aanwezig.

Op een zaterdag toog ik naar Zwolle om de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe basiliek te beklimmen. Voor € 3,– per persoon mochten we omhoog. Dit bedrag moet je wel contant betalen want er is geen pinautomaat aanwezig. Je krijgt een toegangskaart met een aantal spelregels en vervolgens word je door de basiliekwacht, naar de ingang van de toren begeleid.

Peperbus

Op naar de top

Door een smalle deur kom je bij een smalle trap van 263 treden. Via die trap kom je bij verschillende omgangen. De eerste omgang is op 55 meter. Daar vind je een rode deur die toegang geeft tot het koor. Daarna zie je nog een aantal omgangen die allemaal ergens naar leiden.

We klimmen voorzichtig naar boven. Mijn conditie laat het een beetje afweten. Daarnaast heb ik geen flauw idee waar ik mij bevind in de toren. Gelukkig zie je op verschillende plekken in de toren een uitsparing, waardoor je een beetje kan inschatten hoe hoog je zit. Maar verder is het een kwestie van doorgaan. Trede voor trede.

Peperbus uitzicht

Weids uitzicht op de stad

Eindelijk ben ik boven. Als je de deur opent word je gelijk getrakteerd op een weids uitzicht over de stad Zwolle. Op de balustrade staan informatieborden die verwijzen naar de belangrijke gebouwen in en net buiten Zwolle. Zo kun je goed zien welke gebouwen je in de verte ziet.

Peperbus

Peperbus
En zie je hier een klein stukje van het ei op het dak van museum de Fundatie.
Peperbus
Vanaf deze kant zie een klein stukje van de binnenplaats van restaurant Humphreys.
Peperbus
Links zie je de achterkant van de nieuwe Primark en recht voor je de Grote kerk

Toegift van het klokkenspel

Op de Peperbus heb je een prachtig uitzicht over Zwolle. Bij helder weer kun je zelfs Kampen en Hasselt zien liggen. Helaas is dat toen niet het geval, maar het uitzicht valt niet tegen.

Vlak voordat we gaan afdalen worden we getrakteerd op het geluid van het klokkenspel. Op het hele en het halve uur hoor je een melodie die wordt veroorzaakt door de 51 klokken waaruit het klokkenspel bestaat. Een oorverdovend geluid als je bovenop de toren staat.

Beneden ontvang je bij het inleveren van de toegangskaart van de Basiliekwacht een herinneringskaartje met een korte beschrijving van de Peperbustoren. Na afloop kun je ook de kerk bekijken. De bezichtiging van de kerk is gratis en zeker de moeite waard.

Peperbus

Wat kost het?

Een toegangskaart voor de Peperbus kost een paar euro. Actuele prijzen vind je hier. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de basiliekwacht, die je kunt vinden in de kerk.  Als je met meer dan 10 personen bent is het handig om te reserveren. Op aanvraag zijn er groepsgrondleidingen mogelijk.

Wanneer kun je de toren beklimmen?

Wil je weten of je en wanneer je de Peperbus kunt beklimmen? Check dan even de openingstijden van de Peperbus. Het zou  jammer zijn als je voor een vaste deur komt te staan. De Peperbus is zeker een beklimming waard.

Wil je langer in Zwolle verblijven? Bijvoorbeeld om een rondje Zwolle te fietsen? In Zwolle vind je verschillende hotels in alle prijsklassen. Bron: Hotels.nl

Heb jij weleens de Peperbus of een andere toren beklommen?

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “De beklimming van de Peperbus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.