Peperbus

De beklimming van de Peperbus

De Peperbus is hét icoon van de stad Zwolle. Als je over de snelweg rijdt en Zwolle passeert zie je de 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwe toren, zoals de toren eigenlijk heet, boven de geluidswal uitsteken.

In de volksmond heet hij de Peperbus, waarschijnlijk omdat de toren qua vorm op een  peperstrooier lijkt.  En iedere keer als ik  er langs rijd neem ik me voor om die Peperbus eens te beklimmen.

Tegoedbon voor de beklimming van de Peperbus

Onze dochter die in Zwolle woont vroeg mij wat ik voor Moederdag wilde. Nu weet zij dat ik niet meer zit te wachten op fysieke cadeaus, maar dat ik een gezamenlijke activiteit wel kan waarderen. Dus stelde ik voor om samen met haar de Peperbus te beklimmen.

Een goed idee, vond ook zij. En met Moederdag ontving ik een tegoedbon voor de beklimming van de Peperbus in mijn mailbox. Ze had er ook nog een lunch bijgedaan dus alle ingrediënten voor een gezellige dagje Zwolle waren aanwezig.

Op een zaterdag toog ik naar Zwolle om de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe basiliek te beklimmen. Voor € 3,– per persoon mochten we omhoog. Dit bedrag moet je wel contant betalen want in de kerk is geen pinautomaat aanwezig. Je krijgt een toegangskaart met een aantal regels en vervolgens word je  door de basiliekwacht, die in de kerk aanwezig is  naar de ingang van de toren begeleid.

Peperbus

Op naar de top

Door een smalle deur kom je bij een smalle trap van 263 treden. Via die trap kom je  bij verschillende omgangen. De eerste omgang is op 55 meter. Daar vind je een rode deur die toegang geeft tot het koor.  Daarna zie je er nog een aantal die allemaal ergens toe leiden.

We hijsen ons naar boven. Mijn conditie laat het een beetje afweten. Daarnaast heb ik geen flauw idee waar ik mij bevind in de toren. Gelukkig zie ik op verschillende plekken in de toren een uitsparing waardoor ik een beetje kan inschatten hoe hoog we zitten. Maar verder is het een kwestie van doorgaan. Trede voor trede.

Onderweg passeren we een paar ouders met kleine kinderen die op de terugweg zijn. Dat gaat wel wat sneller dan de weg omhoog.

Peperbus uitzicht

Weids uitzicht op de stad

Eindelijk ben ik boven. Als ik de deur open word ik gelijk getrakteerd op een weids uitzicht over de stad Zwolle. Op de balustrade staan informatieborden die verwijzen naar de belangrijke gebouwen in en even buiten Zwolle. Zo is duidelijk te zien welke gebouwen je in de verte ziet.

Peperbus
Zo kijk je vanaf hier richting het Stadhuis

 

Peperbus
En zie je hier een klein stukje van het ei op het dak van museum de Fundatie.
Peperbus
Vanaf deze kant zie een klein stukje van de binnenplaats van restaurant Humphreys.
Peperbus
Links zie je de achterkant van de nieuwe Primark en recht voor je de Grote kerk

Toegift van het klokkenspel

Op de Peperbus heb je een goed zicht op de stad in al haar facetten. Ook als het een beetje bewolkt is zoals vandaag. Bij helder weer kun je zelfs Kampen en Hasselt zien liggen.  Helaas is dat vandaag niet het geval, maar het uitzicht valt niet tegen. Vlak voordat we gaan afdalen worden we getrakteerd op het geluid van het klokkenspel. Op het hele en het halve uur hoor je een melodie die wordt veroorzaakt door de 51 klokken waaruit het klokkenspel bestaat. Een oorverdovend geluid als je boven op de toren staat.

Beneden ontvang je bij het inleveren van de toegangskaart van de Basiliekwacht een herinneringskaartje met een korte beschrijving van de Peperbustoren. Na afloop kun je ook de kerk bekijken. De bezichtiging van de kerk is gratis en zeker de moeite waard.

Peperbus

Wat kost het?

Een toegangskaart voor de Peperbus kost € 3,00. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding  betalen € 1,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de basiliekwacht, die je kunt vinden in de kerk.  Als je met meer dan 10 personen bent is het handig om te reserveren. Op aanvraag zijn er groepsgrondleidingen mogelijk.

Wanneer kun je de toren beklimmen?

Wil je weten wanneer je de Peperbus kunt beklimmen? En of er ook corona maatregelen zijn? Check dan even de openingstijden van de Peperbus. Het zou  jammer zijn als je voor een vaste deur komt te staan. De Peperbus is zeker een beklimming waard.

Wil je langer in Zwolle verblijven? Bijvoorbeeld om een rondje Zwolle te fietsen? In Zwolle vind je verschillende hotels in alle prijsklassen. Bron: Hotels.nl

Heb jij weleens de Peperbus of een andere toren beklommen?

Related Posts

5 thoughts on “De beklimming van de Peperbus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.