Rondleidingen voor mensen met een visuele beperking in het Groninger museum

Sinds november 2023 organiseert het Groninger museum speciale rondleidingen voor mensen met een visuele beperking. Op donderdag 16 november konden mensen die (bijna) niet meer kunnen zien deze bijzondere rondleiding ervaren. Tijdens de rondleiding zijn informatieve voelobjecten aanwezig, waardoor mensen zonder zicht de tentoonstellingen in het Groninger museum optimaal kunnen beleven.

Het Groninger museum geeft rondleidingen voor mensen met een visuele beperking

Ik zag in mijn mailbox een persbericht van het Groninger museum waarin stond dat dit Groningse museum toegankelijk wil zijn voor iedereen. En daarom organiseert dit museum speciale rondleidingen voor blinden en slechtzienden, zodat iedereen de kunst in het Groninger Museum kan beleven. In de vaste collectie van het museum komen verschillende ‘voelobjecten’. Waardoor het voor bezoekers mogelijk is de kunst op een andere manier te ervaren. Omdat ik dit project een leuk initiatief vind geef ik graag wat extra aandacht aan deze rondleidingen voor mensen met een visuele beperking.

Het project is georganiseerd voor de Oogvereniging en is mogelijk gemaakt door de Rabobank.

Kunst ‘zien’ door tast. Hoe werkt dat?

De rondleidingen die in november en december worden georganiseerd voeren de bezoekers niet alleen door de vaste collectie maar ook door de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped, met een indrukwekkende collectie instrumenten en stage designs van deze legendarische band. Maar waar ook zeldzame audiofragmenten, videomateriaal, persoonlijke dagboeken, iconische kostuums, postermateriaal, albumcovers te zien (en te voelen) zijn. Zelfs hun studio, het bescheiden verblijf in Edith Grove in Londen en de spectaculaire Dolby surround experience van hun concert uit 2016 in Cuba is nagebouwd.

De rondleiding start bij een maquette van het Groninger Museum, ontworpen door Pan Vanitcharoenthum. Met behulp van deze maquette kunnen de deelnemers voelen hoe het museum in elkaar zit en waar de collecties zich bevinden.

Daarna worden de deelnemers rondgeleid door het verblijf van The Rolling Stones in Edith Grove, waar alle details worden uitgelegd zodat de verbeelding gaat spreken. Vervolgens komen de iconische outfits voorbij, waarbij gevoeld wordt aan nagebootste texturen en stoffen. Ook maken de bezoekers zelf mee hoe het is om in de schoenen van Mick Jagger te staan, door zijn kenmerkende danspassen uit te voeren. De tour eindigt met de beleving van het concert uit 2016 in Cuba. 

Ervaringen van mensen met een visuele beperking

De eerste rondleiding voor mensen met een visuele beperking blijkt een groot succes. Vooral de gezamenlijke dans, met de Mick Jagger move, vonden de deelnemers erg leuk. Het gaf hen een beter beeld van hoe het eraan toe gaat bij de Stones. Ook over de rondleidster die de details uitlegde was men lovend. Details zijn namelijk heel belangrijk als je niet kan zien. En als er dan iemand is die alles tot in het detail kan beschrijven dan is dat top. Bovendien was het geen moment saai. Kortom de deelnemers zijn zeer te spreken over dit initiatief van het Groninger museum.

Ook leuk om te lezen: Gratis straatkunst in Groningen

Speciale rondleidingen door het Groninger Museum

De speciale rondleidingen door het Groninger Museum zijn dus een groot succes en verdienen dus wel wat extra aandacht. Dus ben je zelf slechtziend of ken je iemand met een visuele beperking, hou dan de website van het Groninger Museum in de gaten. De volgende rondleiding staat namelijk gepland op donderdag 14 december om 10.30 uur. Je kan je aanmelden door te mailen naar boekingen@groningermuseum.nl, maar je kan ook bellen naar 050 3666 514. Er mag een begeleider (gratis) of hulphond mee. Begeleiders moeten wel worden aangemeld.

Wil je meer informatie over het museum, de toegankelijkheid en wil je weten of er vaker rondleidingen zijn? Kijk dan op de website of vraag iemand dat voor jou te doen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.