Appingedam Venetie van het Noorden

Stadswandeling Appingedam: het Venetië van het Noorden

Er zijn van die steden die je alleen kent van naam, maar waar je zelf nog nooit bent geweest. Appingedam is ook zo’n stad die nog  ontdekt moet worden. Een stadswandeling is dan een goede manier om deze ooit zo bloeiende handels- en vestingsstad nader te onderzoeken. En ook om te zien of Appingedam de titel ‘Het Venetië van het Noorden’ eer aan doet, of dat dát toch te hoog gegrepen is!

Stadswandeling door Appingedam

Op internet zijn veel stadswandelingen te vinden. Zoals deze van de ANWB die je gewoon uit kunt printen. Nu heb je misschien bij de ANWB beelden van bejaarden in authentieke outfits die, gewapend met een uitdraai van de route door de stad slenteren. Niets is minder waar. Er zijn ook verschillende apps die je digitaal door een stad loodsen, zoals die van IZI-travel.nl

Wij kiezen voor de stadswandeling van de ANWB, niet digitaal maar met een duidelijk kaartje en routebeschrijving moet het ook lukken.

Appingedam Stadswandeling

Start van de wandelroute

We zetten onze auto in de buurt van het station, waar de wandelroute start en waar je gratis kunt parkeren. Vanaf daar is het kwestie van de route starten en te beginnen. Helaas is dat moeilijker dan gedacht. En dat heeft niets met de beschrijving van de wandeling te maken. Nee, in Appingedam zijn ze niet zo scheutig met straatnaambordjes. Waardoor het even duurt voordat wij de juiste route hebben gevonden.

Zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Appingedam

Uiteindelijk komen wij via de Stationsweg in het historische hart van Appingedam. Waar in de Broerstraat gelijk het Joods monument opvalt. Dit monument staat symbool voor een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Appingedam.

Appingedam stadswandeling Joods monument
Synagoge achter het monument

In de Tweede Wereldoorlog werden vrijwel alle Joodse inwoners van het stadje gedeporteerd. Vijf personen konden onderduiken en van de gedeporteerden keerde er slechts één terug. Het Joods monument kreeg na de oorlog een functie als kerkgebouw.

Appingedam stadswandeling synagoge
Tekst op het Joods monument

Hangende keukens

We vervolgen onze wandeling richting de oude begraafplaats. Dit is een van de oudste delen van de stad waar nog een paar grafsteden herinneren aan de tijd dat in 1838 op deze plek oude algemene begraafplaats is aangelegd, op de plek waar eerst een klooster stond.

Hoewel Appingedam ook weleens Het Venetië van het Noorden genoemd wordt is er nog weinig water te zien. Daarvoor moeten wij eerst de Dijkstraat door. Achter de enige echte winkelstraat in het stadje, stroomt het Damsterdiep waarvan de oevers worden verboden met verschillende, smalle bruggetjes.

Daar vind je ook de karakteristieke “hangende keukens” die typerend voor Appingedam zijn. De oude pandjes waaraan deze hangende keukens zijn bevestigd, stammen uit de tijd dat de stad een belangrijke zeehaven was. Later werden de pakhuizen verbouwd tot woonhuizen. Voor de keuken was geen andere plek dan boven het water.

Appingedam stadswandeling hangende keukens

Het Venetië van het Noorden vs Hollands Venetië.

Dat Giethoorn ook Hollands Venetië wordt genoemd kan ik begrijpen. In dit waterstreekdorp in de Kop van Overijssel wemelt het van de nauwe wateren,  die worden verbonden met talloze bruggetjes en het vervoer speelt zich daar voornamelijk af op het water.

Maar of Appingedam de titel ‘Venetië van het Noorden’ ook verdient betwijfel ik. Qua bouw lijkt de stad een beetje op Venetië. Maar je moet wel over heel wat fantasie beschikken om een overeenkomst met het Italiaanse Venetië te ontdekken.

Van april t/m september kun je in georganiseerd verband de historische binnenstad vanaf het water bekijken. Met een klassieke houten punter, ook wel Damsterveer genoemd vaar je door Appingedam en kun je de steegjes, gangen en bruggetjes vanaf een andere kant bekijken. De rondvaart vertrekt vanaf Paviljoen Overdiep en duurt ongeveer een uur.

Hou je niet van dit massale gebeuren (er kunnen namelijk 46 personen in de rondvaartboot) de VVV heeft ook een korte kanoroute door de grachten van Appingedam uitgezet. Je kanoot onder de hangende keukens en de vele bruggetjes door en vanaf het water heb je toch een andere kijk op de oude gevels.

Wat is er verder te doen in Appingedam?

  • Eten. Qua horeca kom je wel aan je trekken als je een dagje in Appingedam bent. Onze lunch gebruikten we  bij Paviljoen Overdiep, een modern restaurant in de jachthaven met  schitterend uitzicht op de oude kerk van Appingedam!
Appingedam paviljoen Overdiep
  • Slapen: Wil je wat langer in Appingedam blijven? Er zijn overnachtingsmogelijkheden genoeg. Midden is het centrum vind je het Wapen van Leiden. En op  5 minuten rijden is Hotel Landgoed Ekenstein, gevestigd in een oud landhuis. Daarnaast zijn er nog enkele bed & breakfasts, die ik vond in de bed and breakfastgids. Wil je liever je tent opzetten? Aan het riviertje het Damsterdiep, vlakbij  landgoed Ekenstein vind je camping Ekenstein.
  • Eten & drinken: Onze koffie dronken wij in lunchroom  Aan Tafel, waar je naast koffie ook kunt genieten van diverse warme en koude broodjes, pannenkoeken, soepen en alles wordt vers bereid.
  • En nog veel meer: Winkelen doe je in de Dijkstraat. Waar je naast veel leegstand, winkels van bekende ketens vindt, maar ook leuke kledingzaakjes en winkeltjes met snuisterijen. Naast de Nicolaikerk zijn er diverse musea en galeries die je kunt bezoeken. In het laatste weekend van juni zijn de Damsterstadsfeesten.  Met muziek, kermis, stadsloop en standhouders en veel  activiteiten voor de kinderen. In december vindt een Dickens evenement plaats waarbij je wordt meegenomen in een verhaal van Charles Dickens tegen de achtergrond van de sfeervolle bebouwing en nostalgische verlichting van Appingedam.

Kortom een dagje Appingedam is best de moeite waard. Zeker als je van kleinschaligheid houdt en oog hebt voor historie dan moet je zeker een keer afreizen naar in Oost Groningen.

Ben jij weleens in Appingedam geweest?

Gerelateerde berichten

9 gedachten over “Stadswandeling Appingedam: het Venetië van het Noorden

  1. Die keukens, dat vind ik echt grappig om te zien! Dat valt direct op als leuk detail. Zelf ben ik nog nooit in Appingedam geweest, maar wie weet gebeurt dat nog 😉

  2. Nog nooit geweest (of van gehoord…) maar ik vind het altijd zo tof om dit soort bijzondere plekken op zo’n korte afstand te ontdekken. Thanks voor de tip!

  3. De foto links boven in de eerste collage lijkt wel in Dordrecht genomen te zijn. Het stadje heeft veel overeenkomsten! Zelf ben ik eerder geneigd om het midden en zuiden vab Nederland te verkennen, en dat is eigenlijk heel gek. Het noorden heeft zo te zien echt veel moois te bieden!

  4. Wat een leuke en mooie stadswandeling is dit! En wat een goede tip om hier eens heen te gaan. Ik heb een vriendin die hier vandaan komt, maar het is nooit in mijn gedachte gekomen om eens heen te gaan. Maar ik zie nu hoe leuk en mooi het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.