wandelen in Frederiksoord

Buiten de gebaande paden wandelen in Frederiksoord

Rondom Frederiksoord: onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid kun je heerlijk wandelen en fietsen. Er zijn diverse routes uitgezet die je langs de vele monumenten leiden. Maar als je in Frederiksoord buiten de gebaande paden gaat wandelen zie je weer andere interessante overblijfselen uit de koloniën van Weldadigheid.

Wandelen door de koloniën van Weldadigheid

De wandelroutes rond Frederiksoord weten veel mensen te vinden. Zeker nu de Koloniën op de Werelderfgoedlijst staan, is het vooral in het weekend erg druk. En daar moet je van houden. Gelukkig vind je buiten de gebaande paden ook mooie wandelroutes. Bijvoorbeeld deze knooppuntenroute die je zelf samen kan stellen.

Mijn startpunt was net voorbij Nijensleek, een dorpje vlakbij Frederiksoord. Je kunt de auto parkeren voor camping De Moesberg en als je de weg oversteekt zie je gelijk een bruin-wit knooppuntenbordje van het wandelnetwerk Drenthe. Vanaf daar hoef je alleen maar onderstaande knooppunten te volgen.

Deze 7 kilometer lange wandelroute begint bij knooppunt 84. Daarna volg je de pijl naar 76, 78, 83, 07, 09, 08, 02, 85, 84.

Wandelen in Frederiksoord

Als je bij knooppunt 84 de pijl naar 76 volgt wandel je gelijk de rustige Drentse natuur in. Onderweg kom je ooievaars tegen die druk bezig zijn met het maken van een nest. Vervolg je de wandelroute dan loop je over rechte paden vaak met aan weerszijden oude bomen. Wat typerend is voor deze omgeving.


wandelen in Frederiksoord

Koloniewoningen

Je passeert een rij koloniewoningen (weliswaar aangepast aan de huidige tijd) waar de contouren van de kleine akkers, die de kolonisten destijds voor eigen gebruik mochten bewerken, nog steeds zichtbaar zijn. Vervolgens wandel je door het kolonielandschap richting van Wilhelminaoord.

wandelen in Frederiksoord

Het Sterrebos

De wandeling gaat over het voormalige landgoed Westerbeeksloot en door het Sterrebos. Een bos dat haar naam heeft te danken aan het stervormige patroon van de paden die gecentreerd samenkomen op één open plaats: de ‘droge kom’. Dit parkachtige bos is in 1770 in ‘Franse stijl’ aangelegd door de familie van Heloma, eigenaar van het landgoed Westerbeek. Tot 2018 werd het Sterrebos gebruikt voor de houtproductie. Tegenwoordig is het een parkbos waar verschillende wandelingen zijn uitgezet.

Huis Westerbeek

Aan het eind van een oprijlaan zie je Huis Westerbeek liggen. Een wit landhuis dat sinds 1818 in het bezit is van de Maatschappij van Weldadigheid: de organisatie die de zeven Koloniën van Weldadigheid oprichtte. Het landhuis werd tot 1821 bewoond door Generaal Johannes van den Bosch en zijn gezin. Tegenwoordig is het huis het kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid.

Wil je een keer overnachten in een historisch koloniehotel? Op de website van Booking.com kun je een overnachting in hotel Frederiksoord boeken. Dit hotel was begin negentiende eeuw een tijdlang de dienstwoning van Johannes van den Bosch, maar is nu een hotel in de sfeer van de kolonietijd.

Een van de andere wandelroutes die in Frederiksoord beginnen is de Monumentenroute. Een wandeling van 11 km langs verschillende rijksmonumenten in Frederiksoord en Wilhelminaoord. De route wordt aangegeven met gele bordjes met de vermelding ‘Monumentenroute’.

We laten het Sterrebos achter ons en komen uit waar we zijn begonnen. Maar je kan ook via de hoofdstraat naar het dorp Frederiksoord wandelen. Hier vind je namelijk heel veel monumenten uit de tijd dat Frederiksoord onderdeel was van Koloniën van Weldadigheid.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.