fietsen in Parijs

Fietsen in Parijs? Doen of niet doen?

In een buitenlandse stad huur ik graag een fiets. Maar durf ik ook te fietsen in Parijs? Ik weet namelijk niet of Parijs ingesteld is op fietsers. Of er fietspaden zijn. En dan dat drukke verkeer. Maar ik durfde ook door Rome te fietsen. Waar ik met gevaar voor eigen leven, tussen de claxonnerende auto’s en behendige scooters door, mijn weg probeerde te vinden. Dus waarom dan niet fietsen in Parijs?

Fietsen in Parijs. Doen of niet?

Op internet kwam ik Parijs mijn stad tegen, een artikel over fietsen in Parijs. Hierin las ik dat de fietscultuur in Parijs de laatste jaren aanzienlijk is verbeterd. Zo zijn er kilometers fietspaden aangelegd en zal het fietspadennetwerk de komende jaren worden uitgebreid. Dat klinkt veelbelovend. Dus we gaan het doen; we gaan fietsen in Parijs.

Fietstocht met gids

Omdat het toch wel een beetje spannend is, kiezen we voor een ‘verzorgde’ fietstocht met een gids van Bajabikes. Een organisatie van Nederlanders die sinds 2005 in verschillende buitenlandse steden begeleide fietstochten aanbiedt. Dus ook in Parijs. Onder begeleiding van een Nederlands sprekende gids kun je in 3 uur tijd verschillende routes fietsen.

Je kunt langs de bekendste bezienswaardigheden van Parijs fietsen. Maar een fietsroute door het niet-toeristische deel van de stad staat ook op het programma. Daarnaast kun je aan het eind van het jaar ook de Kerst special tour fietsen.

Tip: Ben je van plan om een fietstour te maken. Boek deze dan aan het begin van je stedentrip. Zo heb je direct een goed beeld waar je moet zijn tijdens de rest van je verblijf.

Fietstocht boeken

Omdat wij al een wandeling langs de bekende gebouwen hebben gemaakt kiezen we voor de geheimen van Parijs fietstour. Een route van 3 uur langs  onder andere: Jardin du Luxembourg, Église Saint-Germain-des-Près en Église Saint-Sulpice.

We boeken deze fietstocht online. Wat heel makkelijk gaat door de datum en het gewenste tijdstip aan te klikken. Vervolgens krijg je een bevestigingsmailtje met daarin wat handige informatie. Een fietstocht boeken kan gewoon met je smartphone, dus ook als je al in Parijs bent.

Tegen 15.00 uur melden wij ons bij het kantoor van Holland bikes in de buurt van de Notre Dame. Hier maken wij kennis met onze Belgische gids, die ons op sleeptouw gaat nemen. We halen de fietsen op, krijgen uitleg over hoe je je het beste als fietser kunt gedragen en daar gaan we.

Fietsen in Parijs

Fietsen in Parijs tijdens de avondspits

Het eerste stuk dat langs de Seine gaat, fietsen we over een speciale fietsstrook en rijden we achter elkaar. Toch lukt dat niet overal. Er zijn namelijk stukken waar geen fietsstroken zijn en je geregeld op de busbaan moet fietsen. We rijden zelfs een aantal keer tegen het verkeer in. En dat in de avondspits. Het is af en toe best spannend. Maar als je gewend bent in de stad te fietsen, prima te doen.

Regelmatig wordt een pauze ingelast en vertelt onze gids leuke anekdotes en achtergrondverhalen over de plekken waar wij langs komen. Zoals over Église Saint-Sulpice, de een na de grootste kerk van Parijs. Een kerk die een rol speelt het bekende boek de Da Vinci Code geschreven door Dan Brown.

Volgens het boek de Da Vinci Code ligt de heilige graal verborgen onder een roodkoperen lijn in de vloer van de kerk. Dan Brown refereert naar deze lijn als de ‘Rose Line’. Deze koperen lijn bestaat echt maar heeft niets met de Da Vinci Code te maken. Het is onderdeel van de gnomon van de Saint-Sulpice (een zonnewijzer). Hiermee kan aan de stand van de zon precies uitgerekend worden wanneer Pasen valt. Bron: Wegwijs naar Parijs

Ondanks de vallende duister en de beginnende avondspits genieten we volop van deze, voor ons nieuwe kant van de Franse hoofdstad. Waar we toch redelijk ontspannen doorheen fietsen.

Als je op zoek bent naar tips voor een paar dagen Parijs dan kom je snel uit op betaalde activiteiten. Toch zijn er veel alternatieven die weinig kosten of zelfs helemaal gratis zijn. Je moet ze alleen weten te vinden. In deze blogpost 6 Budgettips voor een paar dagen Parijs.

Fietsen in Parijs. Een aanrader!

Fietsen in Parijs is echt leuk en kan ik iedereen aanraden. Dus wil je net als wij in groepsverband de stad doorkruisen? Kijk dan eens op de website naar de mogelijkheden en wat de kosten zijn. Wil je op eigen gelegenheid Parijs verkennen? Bij Bajabikes kun je ook voor een paar uur een fiets huren.


Ik promoot Bajabikes omdat ik er zelf heel enthousiast over ben. Maar ook omdat, als je een fietstour reserveert via de link van Bajabikes ik er een heel klein beetje geld mee verdien. Daarvan bekostig ik mijn website. Dat geld komt trouwens van Bajabikes. Dus niet van jou. Als jij via deze link  een fietstour reserveert betaal je niets extra’s.

Fietsen in Parijs. Durf jij het aan?

Gerelateerde berichten