hardlopen op de waddeneilanden

Het Waddengebied is in 2016 gekozen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Niet verwonderlijk want het waddengebied is zo uniek dat het sinds 2009 een plek heeft op de wereld erfgoedlijst UNESCO. Jaarlijks trekken “de Wadden” dan ook zo’n twee miljoen bezoekers die er speciaal naartoe gaan om uit te waaien, te recreëren te fietsen, om vogels te spotten en om er hard te lopen. Hardlopen op de waddeneilanden is namelijk heel bijzonder en niet te vergelijken met hardloopwedstrijden op het vaste land.  Er is namelijk niets mooier dan te lopen door de duinen, over de kwelders en langs de branding.

Doordat steeds meer mensen aan hardloopwedstrijden op de eilanden meedoen is het niet zo gemakkelijk om een startbewijs te bemachtigen. Daar moet je wel wat voor doen. Maar als je de hardloopkalender in je agenda zet en het niet erg vindt om in het holst van de nacht achter je computer te zitten dan zal het je zeker lukken om een startbewijs te bemachtigen.

Wanneer kun je op de Wadden hardlopen?

  • Maart: Monnikenloop op Schiermonnikoog
  • Augustus: Stortemelk Halve Marathon op Vlieland
  • September: Texel halve marathon
  • November: Berenloop en Kleintje Berenloop op Terschelling
  • December: Ameland Adventurerun op Ameland

Texel halve marathon

Hoewel de Halve marathon van Texel pas eind september wordt gehouden moet je in de winter al in de startblokken staan. Niet om één van de 3 afstanden te lopen (je kunt namelijk 6, 10 en een halve marathon lopen) maar om een startbewijs te bemachtigen. De halve marathon van Texel en de 10 kilometerloop zijn namelijk heel populair. Dat heeft vooral te maken met de start: Die is van de veerboot! Alle lopers verzamelen zich in Den Helder waar zij aan bord gaan van de veerboot. Onder aanvoering van stevige muziek worden ze tijdens de overtocht opgewarmd voor datgene dat gaat komen. En omdat het autodek slechts een capaciteit heeft van 1650 personen is het niet zo eenvoudig om dáár bij te komen.

Op 1 februari a.s. om 00.00 uur precies (dus in de nacht van 31 januari op 1 februari) kun je je inschrijven. Hoe dit alles te werk gaat kun je nog eens rustig nalezen op de website.

Texel halve marathon
Start vanaf de veerboot

Monnikenloop

De Monnikenloop op Schiermonnikoog, die in maart wordt gehouden is ook een een leuke loop om aan mee te doen. Je start en finisht in het enige dorp dat het eiland rijk en naast 10 Engelse mijlen kun je ook kortere afstanden lopen: namelijk 10 of 5 kilometer. 

Stortemelk Halve Marathon

Nog een halve marathon waarvoor je in de nacht van 1 februari op moet blijven is de Stortemelk Halve Marathon, die in augustus op de agenda staat.  Over de manier van inschrijven is op de website niet veel terug te vinden maar uit ervaring weet ik dat de belangstelling voor deze hardloopwedstrijd minder groot is dan die voor Texel. Wat misschien komt doordat deze wedstrijd midden in de zomervakantie valt en het vaak heel warm is. Desondanks is ook deze wedstrijd een aanrader en daarbij maakt het echt niet uit of je nou 21,5 km aflegt of het met 10 kilometer of met de 5,5 wat rustiger aandoet.  Na afloop worden er op een grote barbecue broodjes hamburgers bereid en in de nazit bij camping De Bolder.

De Berenloop

Terschelling is het enige eiland waar je begin november een hele én een halve marathon kunt lopen. De Berenloop is dus voor de geoefende hardlopers onder ons. Vind je dit veel te ver, dan kun je de zaterdag vóór de marathon ook meedoen aan een Kleintje Berenloop. Het parcours van zowel de 5 als de 10 kilometer gaat door de bossen en duinen van West. Na afloop is er gratis koffie met Terschellinger pondkoek en zorgen vuurkorven en livemuziek voor warmte, sfeer en gezelligheid. Medio april kun je je inschrijven, dus het is raadzaam om website af en toe te raadplegen.

Vergeet trouwens niet dat je, naast je in te schrijven voor de Berenloop én de Stortemelk Halve Marathon zelf voor een bootticket moet zorgen. De overtocht naar Terschelling en naar Vlieland is namelijk niet bij de inschrijving inbegrepen. Je kunt een ticket voor de gewone boot boeken die er ongeveer twee uur over doet, maar wil je sneller op het eiland zijn, neem dan de snelboot die al in drie kwartier jaar aan de overkant is. Kijk voor de dienstregeling en hoe je de overtocht kunt boeken op  www.rederijdoeksen.nl

Adventure run Ameland

Het eiland-loop-seizoen sluit in december met de Ameland Adventure Run. Deze pittige wedstrijd- en recreatieloop is inmiddels uitgegroeid van c.a. 500 deelnemers in het eerste jaar tot ruim 4500 deelnemers nu. Op Ameland kun je kiezen uit  5, 10 en 21,1 kilometer en alle afstanden gaan over glooiende en grotendeels onverharde paden die eindigen in het sfeervolle centrum van Nes, waar tevens de kerstmarkt wordt gehouden.

Overnachten op de Waddeneilanden?

Dit kan perfect in één van de vakantieparken. Landal GreenParks heeft bijvoorbeeld op ieder Waddeneiland een vakantiepark. Kijk op Parkvakanties voor een overzicht met alle vakantieparken op de Waddeneilanden.

Last minute inschrijven

Wil je hardlopen op de eilanden maar ben je te laat met inschrijven? Via Startbewijshulp kun je misschien toch aan een startbewijs komen. Er zijn namelijk altijd hardlopers die vlak voor een wedstrijd geblesseerd raken en hun startbewijs willen overdoen. 

Hardlopen in de natuurgebieden

Ook zin gekregen in hardlopen op de Waddeneilanden? Bij Natuurmonumenten kun je het gratis boekje hardlopen in natuurgebieden bestellen. Waardoor je misschien nog enthousiaster wordt voor hardlopen in de mooiste plekken van ons land.

Wat is jouw favoriete waddeneiland om hard te lopen?

Gerelateerde berichten

4 gedachten over “Hardlopen op de waddeneilanden

  1. en natuurlijk de Vuurtorenloop op Vlieland, 5 of 10 zeemijlen (op 14 mei dit jaar) met een stuk strand (om de punt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.