Friesland

5 Dingen die ik niet heb gedaan toen ik in Friesland woonde

Beschouw deze blogpost maar als een biecht. Want in de 18 jaar dat ik in Friesland woon zijn er namelijk 5 dingen die ik niet heb gedaan maar die wel op mijn to-do list stonden. Natuurlijk zijn er veel meer dingen die ik had willen doen. Maar bij deze 5 was ik echt van plan er een keer naartoe te gaan. Toch is dat niet gebeurd. Waarom niet? Ik heb geen flauw idee.

Deze dingen heb ik niet gedaan toen ik in Friesland woonde

Als je op Google 10 dingen die je moet hebben gedaan in Friesland intypt, verschijnen er tal van activiteiten waarvan je denkt: Dat ga ik doen. Daar ga ik beslist naartoe. Helaas moet ik na 18 jaar bekennen dat er toch dingen zijn die ik niet heb gedaan. Ondanks dat ik mij dit wel had voorgenomen. Zoals:

1. Oerol

Zo ben ik in al die jaren dat ik in Friesland woon nog nooit naar Oerol geweest. En Oerol is toch hét culturele festival van het eiland Terschelling. Ieder jaar gaan er 50.000 mensen naartoe om te genieten van verschillende optredens die her en der op het eiland worden opgevoerd. Voor de meeste optredens moet je kaartjes kopen, maar ook zonder tickets kun je op het eiland wat meepikken van het festival.

Friesland Oerol

2. Elfstedentocht

Wij hoopten natuurlijk dat er ooit weer een Elfstedentocht zou komen. Helaas is de tocht der tochten na 1997 niet meer verreden. Hoewel het er (welk jaar het was ben ik vergeten) even uitzag dat de gevleugelde woorden it giet oan werkelijkheid zouden worden, gooide de dooi toch roet in het eten.

Dan maar naar de Elfstedenzwemtocht van Maarten van de Weijden. Die in de zomer van 2018 een eerste poging deed om de Elfstedentocht zwemmend af te leggen. Helaas stopte Maarten zijn zwemtocht in Birdaard, terwijl wij slechts 2 kilometer verder stonden. Dus ook toen heb ik live, weinig van de elfstedenkoorts meegekregen.

Maar …… ik ben natuurlijk wel begonnen aan mijn Elfstedentocht vanuit Hollands perspectief en heb ik over (bijna) alle elf steden van de vermaarde schaatsroute, mijn Hollandse blik laten schijnen. Maar ook nu zijn er 2 steden waar ik niet ben geweest. Bolsward en Franeker hebben namelijk nog een bezoek van mij te goed. Of dat bezoek er nog gaat komen? Ik hou je op de hoogte.

3. Frysk Straatfestival

Het Frysk Straatfestival in Leeuwarden is ook een evenement waar je (als je in Friesland woont) een keer bij moet zijn geweest. In het laatste weekend van mei kun je in de Friese hoofdstad op veel plaatsen genieten van prachtig straattheater en fijne muziek. En ook nog eens helemaal gratis.

4. Woudagemaal in Lemmer

Het Ir. D.F. Woudagemaal in de buurt van Lemmer, is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het wordt gemiddeld eens per jaar gebruikt, maar is ook te bezoeken. En dat had ik best een keer willen doen. Zeker in de tijd dat de kinderen klein waren was het een leuk uitje geweest.

Friesland Woudagemaal

5. Skûtsjesilen

Friesland en Skûtsjesilen zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaar dat menig Fries in de zomermaanden op zijn picknickkleedje op de IJsselmeerdijk zit om de strijd tussen de verschillende skûtsjes te aanschouwen. Ook daar zat ik niet tussen en kan er dus niet over meepraten.

skutsjesilen Friesland

Wil jij wel een keer naar het skûtsjesilen? Kijk dan even op de wedstrijdkalender. Daar zie je ook gelijk waar je het beste kunt zitten om de skûtsjes te zien zeilen

Omdat ik dus geen van deze activiteiten zelf heb bezocht heb ik er ook geen foto’s van. Gelukkig vond ik een aantal rechtenvrije foto’s op Foter.

5 Dingen die ik wel heb gedaan

Er zijn natuurlijk ook dingen die ik wel gedaan heb in onze Friesland tijd, zoals:

  1. De pontjesroute fietsen
  2. Een bezoek aan de Spitkeet
  3. Naar de Waddeneilanden om hard te lopen
  4. Wandelen met de hond in de buurt van Bakkeveen
  5. Een blote voeten- en laarzenpad lopen

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Want er valt veel te beleven in de provincie Friesland of in Fryslân. Je moet het alleen wel doen!

Leuke slaapadressen in de Friese Elf steden

Wil je ook een paar dagen in Fryslân verblijven? Hieronder vind je een paar leuke slaapadressen in de Friese Elf steden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.