Harlingen

3 Dingen die je misschien niet wist over Harlingen

Als je in Harlingen bent neem dan eens de moeite om het centrum van dit leuke elf steden stadje te bekijken. Want als je door het historische hart van Harlingen wandelt, loop je als het ware door een openluchtmuseum. In de binnenstad staan namelijk meer dan 500 monumentale panden! Daarnaast is in de stad nog een deel van de verdedigingswerken te zien, net als de oorspronkelijke grachtengordels en oude pakhuizen. Maar er is meer wat je misschien niet wist over Harlingen.

Elfstedenstad Harlingen

Sommige plaatsen ken je alleen van de Elfstedentocht of als vertrekpunt voor een vakantie of weekendje weg. Harlingen is ook zo’n plaats, die je waarschijnlijk alleen kent van de boot naar Terschelling of Vlieland. Maar er zijn meer dingen die je misschien niet wist over Harlingen. Zoals deze drie.

Harlingen centrum

In Harlingen zijn een aantal leuke hotels te vinden. Sommigen met zicht op de haven en de Waddenzee.

1. Voordelig parkeren in Harlingen

In Harlingen kun je nergens gratis parkeren. Wel begrijpelijk want dan zouden de mensen die met de boot naar de Waddeneilanden gaan hun auto’s in het centrum zetten. Ga je met de boot en wil je je auto langer stallen? Overweeg dan eens de alternatieve parkeerplaats aan de Oude Trekweg die wordt beheerd door all in parkeren Harlingen.

Bij all in parkeren Harlingen kun je voor slechts 6 euro per dag je auto parkeren en worden jij en je bagage met een pendelbusje naar de haven, de veerboot-terminal, de Waddenpromenade, het stadscentrum of naar de Visserijhaven gebracht. Om verzekerd te zijn van een parkeerplaats is het raadzaam om van te voren even te reserveren. Daarnaast is het ook handig om contant geld mee te nemen. Er is namelijk geen  pinautomaat.

2. Speur-expositie: zoek de voordeur

Maar er is meer te zien in het oude centrum. Op houten panelen op de kade staan foto’s van voordeuren van Harlinger huizen. Met op de achterzijde afbeeldingen van bijzondere interieuronderdelen van het betreffende pand.

Foto-expeditie in Harlingen

Als je wilt weten om welk huis het gaat, dan zul je de stad in moeten en op zoek moeten gaan naar de afgebeelde voordeur. Je kunt dus het beste met je mobiele telefoon van alle panelen een foto maken want het adres van het pand staat namelijk niet bij de foto’s niet vermeld. Een speur-expositie dus, waarmee de vereniging Oud Harlingen de inwoners en de toeristen een groot plezier doet.

De 3,6 km lange Tjerk Hiddis Stadswandeling is ook leuk om te wandelen. Deze wandelroute gaat langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

 

3. Naar het strand

Wil je na je bezoek aan het historische centrum even lekker uitwaaien. Vlak bij de Zuiderhaven vind je het strand van Harlingen. Het is een klein en gezellig strand waar je een plons in het water kunt nemen, kunt genieten van kitesurfers, maar je ziet vanaf daar ook de veerboten naar Terschelling en Vlieland vertrekken en aankomen. En bij strandpaviljoen ’t Zilt kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Harlingen strand

Wil je nog meer over Harlingen weten?

Wil je nog meer weten over Harlingen? Download dan de Harlingen city app. Hier vind je een compleet overzicht van wat de Friese havenstad Harlingen te bieden heeft. En dat is meer dan deze drie dingen die je misschien nog niet wist.

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “3 Dingen die je misschien niet wist over Harlingen

  1. Pingback: Lees(ie) Pasen -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.