camper huren

Alles wat je wil weten als je voor het eerst een camper gaat huren

Als je voor het eerst een camper gaat huren dan heb je heel veel vragen. Althans ik wel. Ik heb dan ook op heel veel onderwerpen gegoogeld en ben daar veel wijzer van geworden. In deze blogpost vind je alles wat je wil weten als je voor het eerst een camper gaat huren. Maar ik deel ook onze ervaringen als beginnende camperaars.

Wat wil je weten als je voor het eerst een camper gaat huren?

Als je overweegt met een camper op vakantie te gaan, ga er dan eerst een huren. Bij verschillende online platforms bijvoorbeeld bij Goboony kun je een camper direct van de eigenaar huren. Dan kun je eens uitproberen of een camper bij jou en jouw vakantiestijl past.

Maar welke soorten campers kun je huren? Wat is de ideale lengte van een camper? Hoe hard mag je rijden en mag je er een met je ‘gewone’ rijbewijs besturen? Het antwoord op alle vragen die bij je opkomen als je een camper gaat huren, vind je in deze blogpost.

Ga je voor de eerste keer met een camper rijden? Dan kan dat best een beetje spannend zijn. Daarom heb ik samen met Goboony gekeken naar wat je kunt doen om je angst te overwinnen. Bekijk snel onze 10 tips voor als je met een camper rijden spannend vindt.

1. Wat is de ideale lengte van een camper?

Campers zijn er in alle soorten én maten. Maar wat is nou de ideale lengte voor een camper? Zo heb je (bus)campers van nog geen 6 meter. Maar ook van 8 meter en zelfs nog langer. Waar je wel een speciaal rijbewijs voor moet hebben. Voor een camper van 6 meter is een B-rijbewijs voldoende, ben je wendbaarder (bijvoorbeeld in pittoreske stadjes) en vind je gemakkelijker een parkeerplaats bij de Supermarché. Het is maar wat je belangrijk vindt.

2. Hoogte

Hoe hoger de camper, hoe meer binnenruimte. Dit geeft een ruimtelijk gevoel en is fijn voor lange mensen. Maar soms moet een camper (tijdelijk) onder een carport staan. En hoe zit het met de tolpoortjes, kleine tunneltjes en parkeerplaatsen?

camper huren

TIP: Maak voor je op pad gaat een overzichtje van de hoogte, de lengte en het gewicht van je camper. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Waar staat de camper die je gaat huren?

Woon je zelf in het Noorden. Huur dan geen camper van iemand in Maastricht, maar kies een camper een beetje in de buurt van jouw woonplaats.

4. Huurperiode

Als je een camper huurt dan kun je die vaak vanaf 15.00 ophalen. Maar dat betekent echter niet dat je dan gelijk op pad kunt gaan. Er volgt namelijk eerst een uitleg, daarnaast moet het nodige papierwerk ingevuld worden. Voordat je het weet ben je anderhalf uur verder. Hou hier dus rekening mee met de planning van je vakantie.

5. Controleer de camper bij ophalen

Als je de camper gaat ophalen, controleer deze dan samen met de verhuurder. En maak foto’s van eventuele schades. Check de volledige buitenkant, dus ook de onderkant van de bumpers, velgen en het dak. Controleer ook het interieur van de camper.

6. Checklist

Als je met de camper gaat rijden moet je altijd een aantal dingen controleren. Zijn alle ramen dicht, zijn de kastjes gesloten, is koelkast geborgd? Is de treeplank omhoog? Dat soort dingen. Een checklist waarop je al die dingen kunt afvinken is een handig hulpmiddel.

7. Welk bedrag betaal je aan tol met een camper?

Ga je met de camper naar Zuid Frankrijk dan betaal je tol. Hiervoor berekenen ze verschillende tarieven. Om de juiste categorie te berekenen moet je weten hoe hoog jouw gehuurde camper is en wat het gewicht is. Op de website van de ANWB kun je berekenen welk bedrag je aan tol moet betalen.

8. Waardevolle spullen, waar laat je die?

Laat je de camper ergens onbeheerd achter? Dan is het handig al er in jouw camper een kluisje zit. Heb je geen kluisje, verstop je waardevolle spullen dan op plaatsen waar een de inbreker moeite moet doen om ze te vinden. Maar de beste tip is natuurlijk om zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee te nemen of in de camper achter te laten. Laat je dure camera dus thuis. Ook met een smartphone kun je mooie foto’s maken.

Wil je op de camping gebruikmaken van het internet? Neem dan een lichtgewicht laptop of tablet mee die je tijdens dagtrips gemakkelijk in een rugtas mee kan nemen.

9. Waar kun je je camper veilig parkeren?

Waar kan je bij een stedenbezoek je camper veilig achterlaten? Buitenwijken zijn geen optie omdat die vaak erg rustig zijn en een inbreker ongestoord zijn gang kan gaan.
Een P+R of de parkeerplaats bij een grote supermarkt of shoppingmall is een beter idee, omdat daar meestal veel mensen aanwezig zijn. Bovendien is parkeren op die plaatsen vaak gratis. Vanaf daar kun je met de fiets of het openbaar vervoer naar het centrum.

10. Hoe hard mag je rijden met een camper?

Met een camper die niet zwaarder is dan 3500 kg mag je in Nederland net zo hard mag rijden als met een personenauto. In het buitenland gelden echter andere regels. Kijk op landeninformatie voor informatie over de maximum toegestane snelheid voor een camper per land.

11. Het gewicht

De meeste campers hebben een Toegestane Maximum Massa van 3.500 kilogram. Toch kan je camper ‘opeens’ veel zwaarder zijn. Want doordat we steeds meer (zware) spullen meenemen – bijvoorbeeld een paar e-bikes, gereedschap, een gasfles – kan de camper toch wat overgewicht hebben. Met een forse boete tot gevolg.

12. Rijbewijs

Met een B(E) rijbewijs  – een gewoon rijbewijs – mag je een camper besturen waarvan de maximale toegestane massa niet boven de 3.500 kilo uitkomt. Dit is het ledig gewicht + het maximale laadvermogen bij elkaar opgeteld.

13. Brandstof

De meeste campers rijden op diesel. Maar dat geldt niet voor alle campers. Laat je dus goed informeren en let op bij het tanken!

Voordelig tanken in het buitenland? Met de Fuel Flash app vind je de actuele brandstofprijzen van meer dan 60.000 tankstations in Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje.

14. Verbruikskosten

Als je een grote afstand wilt afleggen is het goed te weten welk bedrag je ongeveer aan brandstof kwijt bent. Zo hebben de motor, het rijgedrag en het type camper effect op het brandstofverbruik.

Een alkoof camper (met slaapplaats boven de cabine) verbruikt meer brandstof dan een (half)integraal camper. En zijn kleinere en lichtere buscampers het zuinigst. Ook de snelheid is bepalend voor het verbruik. Hoe harder je rijdt, hoe meer je verbruikt.

Tip: bij lange afstanden loont het zeker om voor vertrek de schoon- en vuilwatertank (deels) te legen. Dit scheelt algauw zo’n 150 kg.

15. Kan een e-bike op de fietsendrager van de camper?

Veel (huur) campers hebben standaard een fietsendrager achterop. Maar meestal zijn deze fietsendragers nogal hoog bevestigd en niet altijd geschikt voor het vervoer van e-bikes.

Tip! Heeft jouw camper een trekhaak? Zet je eigen fietsendrager dan op de trekhaak van de camper. Zo weet je zeker dat deze het gewicht van 2 e-bikes kan dragen.

Informeer wel bij de verhuurder naar een extra nummerplaat voor op de fietsendrager.

16. Wat moet je doen bij pech onderweg?

Het is niet te hopen, maar stel: je krijgt pech. Wat moet je dan doen? Op de eerste plaats moet je weten of de eigenaar van jouw huurcamper voor een reis in het buitenland een verzekering heeft afgesloten. Zodat jij ook kunt rekenen op pechhulp. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar de pechhulp uit bestaat. Zoals hulp bij reparatie bij een buitenlandse garage en vervangend vervoer.

Tip: op Eurocampings.eu vind je informatie over bijna 10.000 campings in 31 Europese landen. En met eenvoudige filters kun je campings selecteren die aan jouw persoonlijke wensen voldoen.

17. Achteruit rijden

Wil je op de camping niet bekend staan als dat viswijf van die camper, die tijdens het inparkeren of achteruit rijden zo staat te schreeuwen? Als je aanwijzingen geeft is het belangrijk dat je oogcontact hebt met de bestuurder. Om ervoor te zorgen dat die op tijd stopt (vanwege een boom of een ander obstakel) ga dan niet staan schreeuwen. Dat hoort de bestuurder namelijk niet. Op de camper kloppen – als sein om te stoppen – werkt veel beter!

18. Waarom moet een camper waterpas staan?

Op de camping of op een camperplaats is het belangrijk dat je camper waterpas staat. Je slaapt beter, je kastjes gaan niet spontaan open en ook de koelkast werkt beter.

Tip: zet een speciale waterpas-app in je telefoon. Dan zie je gelijk of de camper goed staat.

19. Boodschappen doen met de camper

Vaak wordt gezegd dat je met een camper niet zo mobiel bent als je boodschappen moet doen. In Frankrijk vond ik dat geen probleem. Onderweg kom je veel grote supermarkten tegen, mét grote parkeerplaatsen. Waar het parkeren van een camper geen enkel probleem is.

Heb je de fietsen meegenomen? Laat je camper dan lekker staan en rijd naar de dichtsbijzijnde winkel om boodschappen te doen. Zorg ook dat je altijd voor een paar dagen eten en drinken in de camper hebt.

20. Wensenlijstje

Denk je erover om een camper te gaan huren? Maak dan een wensenlijstje met dingen je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een vast bed of juist losse bedden, het aantal kookpitten en of je een douche en toilet in de camper wilt.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.