Molendag

In 2023 bestaat de Nationale Molendag, 50 jaar. Het belangrijkste molenevenement van Nederland ziet Abraham. Om deze bijzondere verjaardag te vieren zetten honderden traditionele wind- en watermolens door heel Nederland hun deuren open om jou en mij te ontvangen. Maar ook op andere momenten is het leuk om molens te spotten.

Nationale Molendag ziet Abraham

Dit jaar bestaat de Hollandsche Molen 100 jaar. Maar in het weekend van 13 en 14 mei organiseert de Vriendenloterij samen met het Gilde van Molenaars voor de 50ste keer de Nationale Molendag. Reden voor een een extra groot feest.

Tijdens de Nationale Molendag staan molenaars en molengidsen in het hele land klaar om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse levende monument. De geluiden, verhalen en de indrukwekkende oude techniek in een molen moet je echt een keer beleven. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen ligt er bij de molen een leuk cadeautje klaar.

Welke molens zijn open tijdens Nationale Molendag?

Op molens.nl. zijn alle bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. In aanloop naar Nationale Molendag komen daar steeds meer molens bij. Ook zijn er speciale fiets- en wandeltochten. Want fietsen langs molens is puur Hollands. Bij de speciale molenfietsroutes zie je onderweg meerdere molens bij elkaar en als je geluk hebt kun je ook binnen een kijkje nemen.

Hollandse molens in alle soorten, maten én functies

Hollandse molens zijn er in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers, ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd, pigment en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als molenaar, maar ook als molengidsen, als medewerker in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie en meer molenproducten worden verkocht. Tijdens Nationale Molendag delen al deze liefhebbers graag hun passie en roepen zij andere enthousiastelingen op om zich bij hen aan te sluiten.

Molens bij de Zaanse Schans. Foto: Pedro Sanches

De beste plekken om (ook op andere dagen) molens te spotten

Nederland telt nu nog 1200 werkende molens waarvan er ongeveer 150 in Noord-Holland staan. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook op andere dagen kunt bezoeken. En voor die molens komen buitenlandse toeristen speciaal naar ons land. Ze kijken hun ogen uit als ze onze molens zien draaien. Wil je weten waar de beste plekken zijn om molens te spotten?

  • In Kinderdijk staat de beroemdste groep poldermolens. Deze staan op de werelderfgoedlijst. Deze UNESCO-locatie met negentien molens laat zien hoe overstromingen werden voorkomen. Kinderdijk is niet alleen de basis van inventief watermanagement, maar ook een prachtig, pittoresk gebied. 
  • De vijf grootste windmolens ter wereld zijn de molens van Schiedam. Deze gigantische windmolens, waarvan sommige tot wel 40 meter hoog, waren belangrijk bij het produceren van jenever. Deze molens heten achtkante bovenkruiers en waren niet bedoeld voor het winnen van land, maar voor het malen van graan.  
  • In de ingepolderde Schermer vind je Museummolen Schermerhorn. Deze museummolen is een van de elf overgebleven molens die al vier eeuwen geleden het Schermeer hebben leeggepompt. In het prachtige polderlandschap ervaar je de kracht van de wind en ontdek je de werking van het ingenieuze molensysteem.
  • Natuurlijk moet je ook een bezoek brengen aan de Zaanse Schans. Ongeveer 250 jaar geleden vormden 600 molens hier het eerste industriegebied van de hele wereld. Ze werden gebruikt voor verschillende industriële doeleinden, zoals het produceren van planken, verf, mosterd, olie en papier. Tegenwoordig is het een openluchtmuseum en monumentaal gebied dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Bron: Holland.com

Wil je tijdens Nationale Molendag niks missen? Het volledige programma is te vinden op molens.nl.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.