kamperen duur

Kamperen duur? Niet op deze kampeerterreinen

Kamperen is duur; zeker als je kiest voor een camping met “alles erop en eraan”. Leuk voor de kinderen misschien? Maar is dat ook zo?  Zitten die tijdens de vakantie te wachten op georganiseerde activiteiten, disco-avonden, en wat er nog meer wordt aangeboden. Of bepalen die niet liever zelf wat ze wel of juist niet willen doen. Daarnaast betaal je ook voor deze extra’s.

Kamperen hoeft niet altijd duur te zijn

Het is best mogelijk om met een beperkt budget te gaan kamperen, zonder op comfort te hoeven “bezuinigen”. Er zijn namelijk heel wat campings te  vinden waar je voor een normaal bedrag je tent kunt opzetten, waar het sanitair prima is geregeld en waar van alles te beleven is.

1. Logeren bij de boswachter

Staatsbosbeheer is helaas gestopt met het aanbieden van paalkamperen. In plaats daarvan kun je met wat meer comfort, midden in de natuur je tent opzetten. Bij de boswachter. Je vindt deze kampeerterreinen in het bos, bij  het water of in de duinen. Sommige kampeerterreinen zijn lekker basic, maar er zijn er ook met een toiletgebouw en stroom.

2. Natuurkampeerterrein

Een andere budgetvriendelijke camping is een Natuurkampeerterrein.  Ook in een natuurlijke omgeving, bescheiden van omvang, ruime kampeerplekken en eenvoudige voorzieningen. Maar wel vaak met de mogelijkheid om ’s avonds een vuurtje te stoken. 

Om te kamperen op de Natuurkampeerterreinen heb je de Natuurkampeerkaart nodig. Deze kaart is één kalenderjaar geldig en geeft je het recht om met je gezin óf het met jou kamperende gezelschap van max. 4 personen (inclusief jezelf) samen gebruik te maken van een kampeerplek op de terreinen. Met het ondertekenen van de kaart verklaar je met respect te zullen omgaan met de rust en de natuur op de Natuurkampeerterreinen. Op deze manier wordt de rust op de terreinen gewaarborgd. Bron: Natuurkampeerterreinen

3. Boerderijcamping

De naam zegt het al: een boerderijcamping vind je op een boerderij. Waar een stuk van het weiland of erf wordt gebruikt als camping. De plaatsen zijn meestal ruim en voorzien van elektra. Er zijn op een boerderijcamping niet veel faciliteiten, maar je kunt vaak wel een kijkje nemen in de stal en in sommige gevallen mag je zelfs een handje meehelpen op de boerderij.

4. De SVR camping

De afkorting SVR staat voor Stichting Vrije Recreatie die met 2000 aangesloten kleinschalige campings in Nederland, Europa en zelfs daarbuiten de koepel is voor de boerencamping. Kleine boerencampings die bekend staan om de rust, ruimte, natuur en (boeren)gastvrijheid. Als je donateur bent van de SVR krijg je een kaart met alle (boeren)campings, waar je na vertoon van je donateurspas tegen een voordelig tarief kunt kamperen. Lees er hier alles over.

5. Vekabo camping

Vekabo staat voor Vereniging Kampeerboeren. Want zo is de Vekabo begonnen. Maar tegenwoordig kun je hier veel meer. Want naast campings zijn er ook Bed & Breakfasts, vakantiehuizen en groepsaccommodaties die onder deze koepel vallen.

De oorsprong van de de Vekabo ligt op het Zeeuwse Walcheren, waar een aantal boeren in 1972 de gedachte had ‘Vakantie vieren op de boerderij, dat kan bij ons!’ Zo gezegd, zo gedaan. Het groepje boeren dat een kampeervoorziening startte, breidde zich snel uit. Een logische stap volgde: de ondernemers vormden samen een vereniging. Op 6 januari 1981 zag Vekabo het levenslicht. En al snel volgden ook ondernemers in andere provincies.

6. De buurtcamping

Maar er zijn ook mensen die nooit op vakantie gaan. Volgens het Nibud gaat een kwart van alle Nederlanders op financiële  redenen nooit op vakantie. En daar sluit het concept van de buurtcamping mooi op aan. De buurtcamping zorgt dat iedereen 3 dagen kan kamperen in het park in de eigen buurt. Ook als je geen tent of kampeerspullen hebt  kun je meedoen. Het is  een sociaal gebeuren met als doel mensen van alle leeftijden en uit verschillende leefwerelden te ontmoeten en dat allemaal voor een “vriendenprijsje”.

De buurtcamping is een stichting zonder winstoogmerk die buurten wil versterken door samen met inwoners, ondernemers en organisaties tijdelijke campings te organiseren. Hierbij werken we samen met organisaties die allemaal streven naar een fijnere buurt; waarin je elkaar groet, kent en helpt.

7. Campspace

Ken je campspace? Via Campspace bieden particulieren plekken aan voor tenten in hun achtertuin of op een groter stuk land. Maar er zijn ook groene staplaatsen voor caravans, campers of busjes. Wil je meer weten over deze bijzondere manier van kamperen? Kijk dan eens op Campspace.

Kies zij voor kamperen met “alle toeters en bellen” of juist voor een budgetvriendelijke variant.

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Kamperen duur? Niet op deze kampeerterreinen

  1. Beleef overnachten aan de oevers van het Tjeukemeer bij Boerderijrecreatie .

    Er zijn zoveel bijzondere plaatsen. Het bewonderen van de zonsopgang en zonsondergang en het volop genieten van de sterrenhemel.

    Vraag naar deze bijzondere plaats alleen voor kleine tentjes .

  2. Vooral dat paalkamperen vind ik een leuke uitvinding. En dat is dus helemaal gratis als ik het goed begrijp.

    Ik kies uberhaupt niet voor kamperen en blijf heerlijk thuis. Gewoon omdat ik dat fijn vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.