Zweden

Op de bonnefooi naar Zweden. Zo pak je dat aan

Besluit je met de camper op de bonnefooi naar Zweden te gaan? Dan is dat helemaal geen gek idee. Zweden is minder ver dan je denkt en om er te komen hoef je geen ferry te boeken. Je kunt namelijk via Duitsland en over de tolbruggen van Denemarken rijden. Dus als je 2 weken de tijd hebt, is het zuiden van Zweden zeker de moeite waard om met de camper te ontdekken.

Niet naar Noorwegen

Toen onze camperreis naar Noorwegen plotseling niet door kon gaan, moesten we onze vakantieplannen omgooien.

Want toen we wilden vertrekken, startte de camper niet. Wegenwacht erbij, een allervriendelijkste wegenwachter die er alles aan heeft gedaan om ons op weg te krijgen en uiteindelijk is de startmotor gerepareerd en kunnen we op pad. Maar dan gaat het regenen en doen de ruitenwissers het niet. Daar valt niet mee te rijden. Motor van de ruitenwisser is kapot en die kan pas halverwege volgende week gemaakt worden.

Inmiddels hebben we onze plannen gewijzigd en vertrekken we niet naar Noorwegen, maar hebben we besloten naar Zuid Zweden te gaan. Dan hoef je geen overtocht te boeken (kan trouwens wel) en onze hond hoeft niet weer naar de dierenarts. En dat scheelt een hoop gedoe.

Op de bonnefooi naar Zweden

Maar hoe vind je een mooie route en leuke bezienswaardigheden als je op de bonnefooi* naar Zweden gaat? Dan zoek je op internet naar mooie autoroutes, kijk je op Pinterest voor informatie en ga je te rade bij mensen die er al eens zijn geweest. En je kan natuurlijk in de bibliotheek kijken of er toevallig boeken over Zweden zijn.

*Op de bonnefooi betekent ‘op goed geluk, zonder van tevoren iets te regelen of af te spreken’. Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt bij een reis die wordt ondernomen. Wie er bijvoorbeeld op uit trekt zonder dat hij weet waar hij naartoe gaat, gaat op de bonnefooi. Bron: Onze Taal.

Durf te vragen

Maar ook sociale media is in zo’n geval een uitkomst. Zo dropte ik op Facebook en op Insta de vraag ‘Mocht je nog tips hebben voor 2 weken zuid Zweden, laat het me weten?’ En daar kreeg ik heel wat reacties op. De tips die ik doorgestuurd kreeg zet ik hieronder even op een rijtje.

  • Zo kun je vanuit het Duitse Puttgarden een boot naar Rødby in Denemarken nemen en via de tolbrug verder rijden. Maar je kan ook zonder gebruik van een ferry naar Zweden rijden.
  • Mooie route langs de kustweg van Skåne
  • Ales Stenar aan Zuidkust vlakbij Ystad.
  • Veel oude vissershaventjes langs de oostkust zoals Kristianopel en Simrishamn.
  • Elandenpark bij Markaryd,
  • Rättvik aan het Morameer;
  • Gränna het zuurstokkenstadje is leuk om te bezoeken. 6 Kilometer van Gränna ligt Visingsö, het grootste eiland in het Vätternmeer.
  • Astrid Lindgrens Wereld in Vimmerby
  • Kalmar, met z’n slot;
  • Öland, via de brug in Kalmar, is een prachtig eiland;
  • Skurugata kloof en natuurpark; 
  • En vergeet niet te genieten van alles waar je tussendoor en langs rijdt. Probeer ook eens de bruine borden met monument icoon te volgen.

Op zoek naar campings in Zweden? Op All kinds of reizen staan 26 campings die “iets” hebben!

Inmiddels heb ik alle tips en bezienswaardigheden op de routekaart aangegeven en is er een route ontstaan langs plekken die volgens kenners echt de moeite waard zijn. Dus wat dat betreft kan onze vakantie beginnen. Ben je benieuwd hoe onze camperreis door Zweden uiteindelijk is de worden. In deze blog deel ik onze route, onze camperplekken en onze ervaringen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.