camperreis Zweden

Camperreis Zweden: 2 weken tussen bossen en meren

In juni maakten wij een camperreis door Zweden. In twee weken tijd verkenden we het zuiden van Zweden en genoten van prachtige meren en uitgestrekte bossen. In dit artikel neem ik je mee op de route die wij met de camper hebben afgelegd, maar ik deel ook onze camperplekken en ervaringen.

Onze camperreis Zweden

Zweden is een aanrader als je van ongerepte natuur houdt. En reizen met de camper is de manier om verborgen juweeltjes te ontdekken. Elke dag waren er nieuwe verrassingen. Die varieerden van kronkelende wegen waar je niemand tegenkwam tot roodgeverfde houten huizen en de prachtige natuurgebieden. Ook zin in zo’n vakantie? Misschien dat onze reiservaringen je inspireren om ook met de camper op ontdekkingstocht te gaan.

camperreis Zweden

Dag 1: Meppel – Fehmarn

Er zijn verschillende routes om in Zweden te komen. Omdat wij in het zuidelijke deel willen blijven en onze hond meegaat valt de veerboot van Kiel naar Göteborg (18 uur varen) voor ons af. Een andere optie is om met de camper via Flensburg en een flink stuk door Denemarken te rijden of te kiezen voor de oversteek met de ferry tussen Puttgarden en het Deense Rødby.

In beide gevallen ga je over de Öresund-brug, een tolbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Omdat de kosten voor de ferry variëren, loont het zeker om uit te rekenen wat voor jou de goedkoopste en snelste route is.

Wij kiezen voor de ferry vanuit Puttgarden. Vanaf onze woonplaats Meppel is dat ongeveer 500 km, een prima afstand om in een dag te rijden. We overnachten op een camperplaats in het plaatsje Fehmarn, 12 km van de haven. De camperplaatsen vind je vóór camping Sudstrand. Je kan zelf een plek uitzoeken die je betaalt bij de receptie van de camping. De camperplaats ligt op loopafstand van zee. Leuk om daar even rond te wandelen. We vonden deze camperplaats op Campercontact.

Dag 2: Fehmarn – Skillinge

De volgende ochtend nemen we vanuit Puttgarden de ferry naar het Deense Rødby. Een overtocht van 45 minuten. De tickets hebben we gekocht via Directferries. Voordeel van een e-ticket is dat je met de camper in een andere, snellere rij mag staan, of een boot eerder kan nemen als er nog plaats is. Daarnaast ben je met een e-ticket voordeliger uit, omdat je niet precies hoeft aan te geven hoe lang de camper is.

Als je bij de ferry een ticket koopt dan wordt precies gekeken hoe lang je camper is. Als op je fietsenrek een paar fietsen staan wordt je camper langer ingeschat, waardoor je in een hogere tariefgroep valt.

Als we voorbij Kopenhagen zijn rijden we over de Oresundbrug, ook wel Sontbrug genoemd. Deze verbinding begint als een tunnel en eindigt in een enorme brug die Kopenhagen met Malmö verbindt. De rit over de brug duurt zo’n 10 minuten, maar is met een camper een flinke kostenpost.

Vervolgens rijden langs het schiereiland Falsterbö en volgen de kustlijn via de E9. Onze eerste stop is bij het zuidelijkste punt van Zweden: Smygehuk, waar we een korte wandeling maken. We overnachten op een gratis parking in Skillinge, een heel klein vissersdorpje. Het is niet de fraaiste overnachtingsplaats, maar wel de goedkoopste dus prima voor één nacht. En het compenseert die dure tolbrug een beetje.

Dag 3: Skillinge – Långasjönäs meer

Onze derde dag begint bij Willy:s een voordelige Zweedse supermarkt om wat boodschappen in te doen. Daarna rijden we over de E9 naar national park Stenshuvuds iets ten zuiden van Kivik. In dit gebied kun je verschillende wandelroutes lopen.

Daarna rijden we door naar Åhus. Ook een mooi plaatsje om doorheen te wandelen. We kamperen op een mooie ACSI camping aan het Långasjönäs meer waar we 2 nachten blijven.

camperreis Zweden

Dag 4: Långasjönäs meer

De tweede dag op deze camping stappen we op de fiets. We maken een korte fietstocht om het Långasjönäs meer en trappen nog even door naar het plaatsje Karlshamn.

camperreis Zweden

Dag 5: Långasjönäs meer – Öland

Via de brug bij Kalmar, die trouwens wel gratis is, rijden we naar het eiland Öland. Hier touren we langs stranden, oude ruïnes en houten windmolens. We vinden een plek op een camperplaats in Kårehamns Hamn vlakbij Löttorp. Een grote camperplaats met 30 parkeerplekken die uitkijken op het water, de pier en een kleine vissershaven. Wij staan op een plek met prachtig uitzicht op de Oostzee en het naastgelegen natuurgebied. In de haven is een kleine viswinkel met een restaurant, waar je vers gevangen vis kan kopen.

camperreis Zweden

Dag 6: Öland

We blijven 2 dagen op camperplaats Kårehamns Hamn. ’s Ochtends wandelen we eerst een rondje door het naastgelegen natuurgebied Ölands norra udde en fietsen daarna naar vuurtoren de långe Eric. Op de heenweg fietsen we door een eindeloos bos met halfverharde paden zonder ook maar iemand tegen te komen. De terugweg is beter en gaat voornamelijk over een asfaltweg. Bij de rokerij een flink stuk gerookte zalm gekocht en genoten van een prachtige zonsondergang.

Dag 7: Öland – Ekopark Omber

Op onze route stoppen we even bij het ruïneslot van Borgholm uit de 12e eeuw, dat we onderweg tegenkomen. Je kan het slot bezoeken, maar je er ook omheen wandelen.

Inmiddels hebben we het eiland verlaten en zijn we op weg naar de Omberg aan het grote Vättern meer. Dit is één van de grootste meren van Zweden. We staan met nog 2 andere campers op Ekopark Omber. Een prachtige plek in het bos, aan de rand van het Vättern. ’s Avonds zien we reeën aan de rand van het veld. Vanaf de camperplaats kun je prachtig wandelen.

De camperplek heeft geen voorzieningen m.u.v. een droog toilet en faciliteiten om je water en afval af te voeren. In natuurgebieden zie je vaker droge toiletten. Een heel net toilet, met onder de bril een diep zwart gat waar je alles in kan droppen. Het ziet er schoon uit en je ruikt niets.

Dag 8: Ekopark Omber – Brevik

Vanochtend een flink stuk gewandeld door naturreservat Ombergs bokskog. We nemen de blauwe route van 6,5 km met veel hoogtemeters. Prachtige beuken- en dennenbossen wisselen elkaar af in een boeiend natuurgebied. Een groot deel van de wandeling gaat langs het Vättern.

Daarna de camper weer vertrek-klaar gemaakt en weer op pad. De eerste stop is Granna: een dorpje dat bekend staat om de typisch Zweedse rood-wit gestreepte zuurstokken in de vorm van kleine wandelstokjes, genaamd ‘Polkagris’, die je ook weleens in kerstbomen ziet hangen. In de hoofdstraat zijn een aantal snoepwinkels waar de zuurstokken en het overige snoep met de hand worden gemaakt.

Vanuit Granna kun je de ferry naar het eiland Visingsö nemen. De vaartocht naar de overkant duurt ongeveer een half uur.

Granna viel ons wat tegen. Te druk, toeristisch en onoverzichtelijk vonden wij. We zijn doorgereden naar Karlsborg aan de andere kant van het Vättern meer. Ongeveer 2,5 uur rijden. Helaas was op de camperplaats geen plaats meer en ook de enige camping was vol. De reden? Morgen is het 21 juni, dus midzomer in Zweden en is iedereen op pad. Gelukkig is er op Breviks camping, een paar kilometer verderop wel plek.

Dag 9: Brevik – Nijsater

We hebben besloten om op Breviks camping te blijven. Dus een nacht bijgeboekt. Dit is trouwens de eerste camping waar gevraagd werd naar een Camping Key Europe. Omdat ik deze campingkaart niet kende heb ik opgezocht wat je met deze kaart kan en las op Kampeermeneer dat je je hiermee kan identificeren en korting kan krijgen op je verblijf. De CKE kun je bestellen via de website van de ANWB.

Dag 10: Brevik – Nijsater

Vandaag gaan we van het Vättern naar het nog grotere Vänern meer. Maar eerst rijden we via Karlstad naar een bijzonder plekje Upgrid Experience genaamd, gevonden op Park4night. Om er te komen moet je 10 kilometer over beboste heuvels en onverharde wegen rijden. Omdat deze camperplek met slechts 5 plaatsen aan een idyllisch meertje nogal populair blijkt te zijn, wordt gevraagd om van tevoren te informeren of er nog plek is. Omdat wij op ons bericht nog geen reactie hebben gekregen, zijn we op goed geluk aan deze avontuurlijke route begonnen. Helaas waren bij aankomst alle 5 plekken bezet. Dat was jammer, want de mini camping wordt gerund door een idealistisch Nederlands echtpaar met kinderen, die op de berg leven zonder elektra, gas en dergelijke. Off grid zogezegd.

De camper gekeerd en weer 10 km de berg af via hetzelfde smalle weggetje. Nu staan we in het gehucht Nijsater bij een klein haventje aan het zoveelste meer. Als het goed is komt er vanavond iemand langs om het geld te innen. Zo niet dan kun je de volgende dag betalen in het nabijgelegen Vikingmuseum.

Dag 11. Nijsater – Jakobsbyn

Op Park4night vinden we een kleine camperplek in Jakobsbyn, op het erf van een 72 jarig Zweeds echtpaar, die hun erf openstelt voor camperaars. We staan er samen met 2 andere campers, waaronder een Duitse jongen die samen met z’n hond in een oude truck al 2 jaar onderweg is. Vanaf de camperplaats kun je naar het witte kerkje wandelen. Maar je kunt ook naar het Vänern meer. Dit is ongeveer een half uur lopen.

Dag 12: Jakobsbyn – Lysekil

Doel van vandaag is Valbodalen in de buurt van Lysekil. Een grote camperplaats aan de Noordzee, met faciliteiten. Er staat zelfs een foodtruck. De route naar deze camperplaats was erg bijzonder. Na een prachtige rit van 2 uur door een heuvelachtig landschap met bossen, akkerbouw en kronkelende wegen stonden we opeens voor een pont.

We zijn de pont opgereden en in een kwartier waren we aan de overkant. En ook nog eens gratis. We staan in een baai met een jachthaven, veel rotsen en kliffen. Vanaf de camperplaats kun je over een houten vlonderpad van 5,5 km een leuke wandeling maken naar het plaatsje Lysekill. De Västerhavspromenaden is in 3 jaar tijd door de plaatselijke bevolking gerealiseerd en slingert over de rotsen en langs het water. Het havenstadje Lysekil stelt niet zoveel voor. Er is een haven met zeiljachten, een cruiseschip en wat ferry’s. Wat leuke straatjes en dat was het wel. Zoals vaak het geval: de route is mooier dan de bestemming.

Dag 13 Lysekil – Tiraholm

Vandaag rijden we eerst naar Götenborg om na een bezoek aan de stad ergens een camperplaats te zoeken. Maar het liep anders. Na een voorspoedige rit, proberen we in de buurt van het centrum van de stad te parkeren. Na veel heen en weer rijden tussen parkeerplekken (de ene vol, de andere verboden en de rest een hoogtebeperking) vinden we een betaalde plek langs de weg. Met een app zou je kunnen betalen. Na heel veel moeite (Zweeds blijft lastig) de app geladen. Maar als we willen betalen, accepteert de app het Nederlandse kenteken niet.

Na nog een halfuur rondrijden geven we het op en rijden we de stad uit richting Malmö. Nu staan we op een prachtige camperplaats aan een uitloper van het Bolmen (meer) waar slechts 8 plaatsen zijn. Misschien raad je al. Toen we rond 16.00 uur aankwamen waren alle plaatsen bezet. Toch was het geluk met ons: op het moment dat we wilden omkeren, ging een camper weg en konden we die mooie plek innemen. We hebben besloten hier 2 nachten te blijven.

Dag 14: Tiraholm

Deze camperplaats is echt mooi, met het uitzicht op het meer en op loopafstand een viswinkeltje en visrestaurant waar we vanavond gaan eten. In het Bolmen (meer) poedelen wat locals, maar je kan er ook een vuurtje stoken. Kleine wandeling door het bos en langs het meer gemaakt. Er is geen echte, uitgezette route, maar duidelijk genoeg om niet te verdwalen. Vanavond bij het lokale visrestaurant lekker gegeten. Met één heel duur glaasje witte wijn en veel water. Morgen rijden we naar Denemarken en beginnen we echt aan de terugreis.

Dag 15. Tiraholm – Fehmarn

Ons plan was om weer via Malmö en de Sontbrug richting het Deense Rødby te gaan. Om de volgende dag de ferry naar Puttgarden te nemen. Maar toen we bij de veerhaven aankwamen besloten we om gelijk met ferry over te gaan. We kopen ter plekke een ticket en gaan met de boot over. Nu hopen dat er op de camperplaats in Fehmarn nog een plek vrij is. Bij aankomst waren de camperplaatsen allemaal bezet, maar op de camping konden we terecht. De cirkel is rond. We zijn weer bij het beginpunt in Duitsland en morgen rijden we naar huis.

Onze ervaringen met deze camperreis door Zweden

  • In totaal zijn we 16 dagen onderweg geweest en hebben we ongeveer 3200 kilometer gereden.
  • We stonden 3 keer op een camping (waarvan 2 keer 2 nachten) en 11 nachten op een camperplaats.
  • Een van de camperplaatsen was gratis. Op de andere camperplaatsen betaalden we tussen de 100 en de 350 Zweedse Kroon per nacht.
  • Voor onze camperreis door Zweden hadden we geen uitgestippeld plan. Natuurlijk waren er plaatsen en bezienswaardigheden die we wilden zien, maar we hebben ons vooral laten verrassen door de prachtige natuur, het rijden door bossen, langs eindeloze meren, zeeën en kronkelende heuvelwegen.
  • Via de app Campercontact en Park4night vonden verrassende en betaalbare camperplaatsen.
  • De campings waren vaak vol, duur en minder leuk.
  • Helaas hebben we weinig wildkampeerplekken kunnen vinden.
  • De bevolking is vriendelijk en galant. Maar wel gesloten.
  • De Zweedse taal is voor ons niet te begrijpen. Gelukkig is er Google translate.
  • De Oresundbrug vonden we erg duur, maar ferry’s zijn een goed alternatief.
  • We hielden een reisverslag bij in PolarSteps. Een leuke en handige manier om je reis vast te leggen. Op Polarsteps kun je trouwens ook verslagen vinden van andere reizigers die in hetzelfde gebied/land hebben gereisd.

Kortom, we hebben enorm genoten van de prachtige natuur, de vergezichten over meren en zeeën, zonsondergangen en het zonnige weer. Binnenkort komt er een blog met handige tips voor je campervakantie in Zuid Zweden.

Ben jij al eens in Zweden op vakantie geweest?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.