Rondje de Leien

Rondje de Leien: te voet of op de fiets

Een rondje De Leien is leuk, mits je de knooppuntroute kan vinden. Want vanaf de parkeerplaats bij Paviljoen de Leyen in het Friese Rottevalle, is het wel even zoeken om het begin van de wandelroute te ontdekken. Vandaar dat ik je in de blog laat zien welke kant je op moet lopen of fietsen, zodat je gelijk op de goede route zit.

De Leien, wat is dat?

De Leijen, op z’n Hollands De Leien is een groot recreatiemeer in Friesland dat is ontstaan door veenafgraving en daarom op veel plaatsen ondiep is. Rondom het meer liggen moerassen en boezemland, dus erg geliefd bij vogels. Maar ook bij wandelaars en fietsers. Aan de oostkant van het meer is een strandje met horecagelegenheid en een kleine camping. Het meer en de oevers worden beheerd door Staatsbosbeheer.

Rondom de Leien is een wandel- en fietsroute uitgezet die je langs kijkhutten, uitzichttorens en gluurmuren, maar ook langs de Friese dorpjes Oostermeer (Eastermar) en Opeinde (De Pein) leiden.

Rondje de Leien

Rondje de Leien, met knoopunten

Maar sommige Friese wandelroutes zitten vol verrassingen. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat ik met knooppunten van het Wandelnetwerk Fryslân, niet meteen de wandelroute kan vinden. En dat geldt ook voor de wandeling van een kleine 12 kilometer rond recreatiemeer De Leien. Ook daar was het even zoeken naar het juiste punt waar ik kon beginnen.

Ook in de buurt van Heerenveen vind je een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer met bossen, houtwallen, water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden. De Deelen, is zo’n veengebied waar je weleens wil wandelen.

rondje de Leien

Als je de auto parkeert op de parkeerplaats bij Paviljoen De Leyen, Bildreed 3
9221 SJ Rottevalle zie je vrijwel gelijk een bord waarop het beginpunt staat aangegeven. Er staat alleen niet duidelijk bij, welke kant je op moet om bij het eerste knooppunt te komen. We lopen daarom eerst een stukje over de camping, beklimmen de uitkijktoren en als we het onverharde pad volgen en bij de Bildreed uitkomen is het een gok of je links of rechts moet. Als we links gaan en op de weg een stuk teruglopen, ontdekken we de eerste witte pijl op blauw-rode ondergrond en kan de wandeling beginnen.

De wandelroute gaat vooral over graspaden en halfverharde paden die in de winter drassig kunnen zijn. Maar omdat het landschap steeds verandert is leuk om doorheen te wandelen.

We wandelen via 39, 37, 32 richting het dorpje Eastermar, een typisch Fries dorpje met een kroeg, een mooi oud kerkje en een passantenhaventje. Maar wat ook de geboorteplaats van model Doutzen Kroes is, hoewel daarvan niets is terug te vinden in het dorp. Daarna volgen we de punten 55, 28, 68, 61 richting Opeinde. Daarna lopen we een stukje terug naar punt 40, 41 om weer terug te keren naar het beginpunt.

Rondje de Leien op de fiets

Maar ook fietsend is een rondje de Leien leuk. Het beste kan je een knooppuntenroute volgen en van nummer naar nummer fietsen. En dat gaat heel eenvoudig. Er is ook een fietsroute om de Leien van ongeveer 26 kilometer lang. Ook tijdens de fietstocht kom je diverse uitkijkpunten en vogelhutjes met uitzicht over het meer en de graslanden. Bovendien wemelt het er van de weidevogels.

Wil je rondom de Leien fietsen? Volg dan deze knooppunten De knooppuntroute begint in het centrum van Drachten en doet onderweg ook Paviljoen de Leyen aan waar je kunt parkeren. Maar je kunt eigenlijk bij ieder knooppunt beginnen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.