Sloten

Sloten is gek op zijn klassiekers!

Na IJlst staat Sloten op het programma van mijn Elfstedenroute vanuit Hollands perspectief. Het Friese Sleat, bekend als het kleinste stadje van de Friese Elfsteden, schijnt ook het kleinste stadje ter wereld  te zijn. Ik ben benieuwd of deze bewering klopt en wat Sloten nog meer voor mij in petto heeft.

Sloten is gek op zijn klassiekers!

Als je op de website van Sloten kijkt dan zie je dat het zomerprogramma bestaat uit veel klassiekers. De Elfsteden Oldtimerrally van oude auto’s en motoren, een optreden van een Shantykoor en het afschieten van het kanon bij de molen door de stadsschutterij en de stadsomroeper zijn terugkerende evenementen. En niet te vergeten het skûtsjesilen, dat iedere zomer op het Slotermeer wordt gehouden. Een schouwspel dat je vanuit  Sloten kunt volgen. Kortom, Sloten is gek op zijn klassiekers!

Sloten: kleinste stadje van de Friese elfsteden

Wat ik leuk vind aan Sloten is dat het centrum autoluw is. Je komt met de auto dus niet verder dan één van de gratis parkeerplaatsen, die net buiten de oude omwalling liggen. Vanaf daar ben je zo in het oude centrum.

Sloten is niet alleen het kleinste stadje van de Friese elfsteden. Er wordt beweerd dat Sleat (Sloten voor de Hollanders) het kleinste stadje ter wereld is. Toch zijn er meer plaatsen die claimen de kleinste stad ter wereld zijn. De Belgische plaats Durbuy, het Franse Larressingle en het Amerikaanse Fishtail zeggen ook de kleinste stad te zijn. Het Guiness Book of Records heeft het stadje Hum aangewezen als officieel kleinste stad ter wereld. Maar in Fryslan is men van mening dat Sloten veel kleiner en véél authentieker is.

Twee waterpoorten, een molen en een werkloos kanon

Of dat klopt weet ik niet. Ik weet wel dat Sloten een pittoreske plaatsje is, met een aantal mooie rijksmonumenten, die onderdeel zijn van de Beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Zo zijn er nog twee waterpoorten: De Lemsterpoort uit 1821 en De Sneeker- of Woudsendsterpoort die stamt uit 1768. En is er een kanon, die er nogal werkloos uitziet naar in het seizoen in actie komt.

Sloten
Korenmolen De Kaai | Sloten

Al met al is Sloten een leuke plaats om doorheen te lopen en een terrasje te pakken Er zijn namelijk verschillende leuke plekken waar je even je benen kunt strekken, een kop koffie kunt nuttigen of een paar nachten kan verblijven.

Op de website van RouteYou vind je beschrijving van een wandelroute van ruim 5 kilometer door Sloten die begint bij de parkeerplaats.

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “Sloten is gek op zijn klassiekers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.