Straatkunst in Zwolle

Straatkunst in Zwolle moet je weten te vinden

In eigenlijk iedere stad vind je straatkunst. Ook in Zwolle. Maar de straatkunst in Zwolle moet je wel weten te vinden. Er is namelijk geen app of wandelroute die je langs de kunstwerken leidt. Daar loop je gewoon tegenaan. Maar als je je ogen goed de kost geeft dan zie op verschillende plekken in de stad prachtige kunstwerken.

Waar vind je straatkunst in Zwolle?

Tijdens mijn Hanzestadwandeling Zwolle zag ik 2 muurschilderingen. Maar omdat ik geen flauw idee had of er meer straatkunst was in de stad, was ik heel blij met een artikel van RTV-Oost. Dit stuk ging over vier jonge Zwolse kunstenaars, die in opdracht van de stichting Trotse Muren een 45 meter lang straatkunstwerk in het centrum van Zwolle hadden gemaakt.

En die overwegend roze muurschildering, op de bouwmuur aan het Grote Kerkplein was ik dus tegengekomen. Omdat het Academiehuis de Grote kerk op dit moment flink onder handen wordt genomen, is de Stichting Trotse Muren benaderd, om de tijdelijke houten bouwmuur rondom de kerk op te vrolijken.

Straatkunst in Zwolle

Wat is het doel van straatkunst?

Muurschilderingen hebben vaak als doel om op een mooie manier, lelijke muren of platen op te leuken. Zodat omwonenden toch iets moois hebben om naar te kijken. Zeker als zo’n bouwmuur er lange tijd staat. Een ander voorbeeld van tijdelijke straatkunst zie je bij de verbouwing van het Vrouwenhuis aan de Voorstraat. Waar de saaie houten platen zijn versierd met illustraties van studenten van de ArtEZ kunstacademie.

Op zoek naar nog meer muurschilderingen

Maar er zijn meer muurschilderingen in Zwolle. Je moet ze alleen weten te vinden. Een rondje internet bracht me naar de Facebookpagina van @Street Art Zwolle. Dé facebookpagina waar alle street art uit Zwolle geplaatst kan worden.

Een schot in de roos. Want door de pagina te liken (wat ik natuurlijk gelijk heb gedaan) krijg je alle straatkunstwerken in Zwolle op een presenteerblaadje aangeboden. Enig nadeel, er staat niet bij waar je de kunstwerken kan vinden.

Muurschildering in de Jan Tooropstraat

Trotse muren in Zwolle

Gelukkig is er ook #trotsemuren. Een hashtag die nog meer informatie oplevert. En een prachtig straatkunstwerk op het pand van de Stadkamer laat zien. Op de hoek van de Sassenstraat en Goudsteeg zie je een meters hoog portret van priester en theoloog Thomas a Kempis. Dit is de eerste muurschildering van een kunstproject in de Zwolse binnenstad.

Straatkunst muurschildering

Vanaf vrijdag 27 augustus 2021 is de audiotour ‘Wie is Thomas’ beschikbaar! En kun je al wandelend meer te weten te komen over Thomas a Kempis. 

Een andere trotse muur vind je op het pand van muziektempel Hedon. Geïnspireerd op de track ‘Verre Oosten’!

straatkunst in Zwolle

Welke trotse muren zijn er in Zwolle?

Eigenlijk is er al best veel straatkunst in Zwolle. Hieronder zie je een overzicht van de zogenaamde trotse muren en waar je ze kunt vinden:

  1. Creatieve Coöperatie, terrein van de CC aan de Grote Voort in Zwolle;
  2. Het Academiehuis – Grote kerk, Grote Markt 18, 8011 LW Zwolle
  3. De Goudsteeg, hoek van de Sassenstraat en Goudsteeg.
  4. Poppodium Hedon, Burgemeester Drijbersingel 7, 8021 DA Zwolle
  5. Stadkamer, Zeven Alleetjes 1a, 8011 CV Zwolle

Inmiddels zijn er 5 muurschilderingen die Zwolle nu al een stukje mooier maken. Maar volgens een artikel in de Stentor is het doel om in de Zwolse binnenstad vijftien grote murals te realiseren. Waarvan ze hopen dat mensen hier speciaal naartoe gaan om foto’s van te maken. Want deze trotse muren zijn echt Instagram waardig. Maar er zijn veel meer plekken in Zwolle om street art te spotten. Die moet je alleen wel weten te vinden

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Straatkunst in Zwolle moet je weten te vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.