Hanzestadwandeling Zwolle

Zwolle is een van de 22 Hanzesteden die ons land rijk is. Dus wil je wat meer weten over de historie van deze oude Hanzestad? De Hanzestadswandeling Zwolle van pakweg 2,5 km is een goede manier om de verborgen parels van deze Hanzestad te ontdekken.

Waar begint de Hanzestadwandeling in Zwolle?

De eerste keer dat ik in Zwolle de Hanzestadswandeling wilde wandelen was niet zo’n succes. Ik begon de route bij museum de Fundatie, maar was al snel het spoor bijster. Dat lag aan de ene kant aan de schildjes met de rode pijl, die echt heel klein zijn.

Maar ook aan het feit dat ik midden in de wandelroute viel, geen routebeschrijving had en eigenlijk ook niet wist welke kant ik op moest.

Hanzestadwandeling Zwolle

Gelukkig weet ik nu dat de Hanzestadwandeling in Zwolle aan de voorkant van het station begint of, als je al in het centrum bent bij de Sassenpoort. Vanaf die punten hoef je alleen de kleine bordjes met de rode pijl van het wandelnetwerk en het Hanzelogo te volgen.

Volg de bordjes met de rode pijl

Zit je eenmaal op de route dan wandel je door kleine straatjes en passeer je imponerende stadsmuren, stadspoorten en historische gebouwen die Zwolle rijk is. Zo krijg je in een uur wandelen, een goed beeld van de sporen die de Hanze in deze stad heeft achtergelaten.

Als je start bij de Sassenpoort (1), dan is het handig om de routebeschrijving van Touristserver.nl te printen of op te slaan op je telefoon. Dit is een PDF met een routekaartje en handige weetjes over de gebouwen die je onderweg tegenkomt. Maar in deze blogpost zal ik je aan de hand van foto’s ook e.e.a. vertellen.

De Sassenpoort

Zo is de Sassenpoort, een middeleeuws poortgebouw uit 1407. Deze poort herinnert aan de gouden tijden van de Hanze en de stadsrechten in 1230. Als je goed kijkt zie je in de toren de Meezenkauw met werpgaten en het gietijzeren kanon.

Hanzestadswandeling Zwolle
De Sassenpoort

Als je door de Koestraat loopt kom je langs een aantal bijzondere pakhuizen. De Fraterhuizen van de Moderne Devoten, die zich bezig hielden met boekproductie en met de leerlingen van de Zwolse School die bij hen in de kost waren.

Het Zwolse Balletjeshuis

Aan het Grote Kerkplein 13, vind je het Zwolse Balletjeshuis (5): een winkel uit 1845 waar in de kelder onder de winkel op ambachtelijke wijze heerlijke snoepjes gemaakt worden in gemaakt. In dit pand is ook de Tourist information gevestigd.

het Zwolse Balletjeshuis

Museum De Fundatie

Een van de markantste gebouwen in Zwolle is museum De Fundatie (6). Voorheen was dit gebouw het Paleis van Justitie, maar nu een museum met een top collectie beeldende kunst. Het ufo-achtige ei op het dak van het gebouw wordt de ‘Art Cloud’ genoemd.

Hanzestadswandeling Zwolle
museum De Fundatie

Wil je de Fundatie van binnen bekijken en natuurlijk de wisselende en vaste kunstcollectie? Met een museumjaarkaart of een Vriendenloterij VIP-kaart mag je gratis naar binnen. Heb je deze kaart niet? Kijk dan eens bij 14 tips waarmee je met korting naar het museum kunt gaan. Misschien dat er een kortingscode voor de Fundatie tussen zit.

De Peperbus

Het volgende boegbeeld van Zwolle is de toren van de Onze lieve vrouwe Basiliek (7), ook wel Peperbus genaamd. Vanaf de 75 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over Zwolle en omgeving. Blijf je liever met beide voeten op de grond, vergeet dan niet om een (gratis) kijkje in de Basiliek te nemen.

Wat zie je nog meer tijdens de Hanzestadwandeling?

  • In het Vrouwenhuis aan de Voorstraat (8) werd vroeger gecontroleerd welke schepen de stad invoeren. Vanaf 1742 was het Vrouwenhuis een hofje voor bejaarde dames. Nu is het een museum waar je nog kunt zien hoe de bewoonsters er destijds leefden.
  • Hopmanshuis of ‘Huis met de 99 vensters’ (9) aan de vroegere handelskade van de stad, werd ooit gebruikt als factoorspakhuis voor overslag van goederen van en naar Duitsland en Amsterdam.
  • De stadsmuur (10) aan de Buitenkant beschermde de steeds rijker wordende stad. Bovendien had de stadsmuur een waterkerende functie toen Zwolle in open verbinding stond met de voormalige Zuiderzee, nu het IJsselmeer.
  • De Grote Markt (12) is het hart van het hedendaagse Zwolle. De glazen engel voor de Grote Kerk of St. Michaëlskerk wordt vaak gebruikt als ontmoetingspunt. De kerk zelf heeft een fraaie kansel, grafzerken, een 17e eeuws uurwerk en het beroemde Schnitgerorgel met 4000 pijpen.
  • Het Karel vijf huis (13)
  • Bethlehemskerk en Refter Kloosterkerk (15) zijn één van de oudste monumenten van de stad.
de Grote Kerk of St. Michaëlskerk op de grote Markt
Hanzestadswandeling Zwolle
Bethlehemskerk en Refter Kloosterkerk

Tips & weetjes

Naast informatie over de wandelroute heb ik je ook nog een paar tips om nog meer uit je dagje Zwolle te halen.

  • Reizen: kom je met de auto? Parkeer die dan in parkeergarage Diezerpoort. Dit is een betaalbare parkeergarage op ongeveer 15 minuten lopen van de Sassenpoort. Je kunt ook een parkeerapp op je smartphone zetten. Hiermee parkeer je een stuk voordeliger dan op een parkeerplaats met een parkeerautomaat.
  • Slapen: Hotel Oldenburg ligt aan de rand van het centrum, op een steenworp afstand van het stedelijk museum van Zwolle.
  • Eten & drinken: Tijdens de wandelroute kom je veel horeca tegen. Een van mijn favoriete tentjes is Wannawaffle, waar je heerlijkste hartige wafels als ontbijt of lunch kunt eten.
  • En nog veel meer: In en om Zwolle kun je heerlijk fietsen. Met de Rondje Zwolle fietsroute kom je langs prachtige veen- en weidelandschappen maar verken je ook de stad.

Heb jij de Hanzewandeling in Zwolle weleens gewandeld?

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Hanzestadswandeling Zwolle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.