Turfwinningsgebied het Brandeveen

Wandelen in turfwinningsgebied het Brandeveen

In de omgeving van Uffelte kun je mooi wandelen. In dit gebied waar vroeger turf werd gewonnen vind je ook het Brandeveen. Waar verschillende wandelingen zijn uitgezet. Zo vind je er een Knapzakroute van 17 kilometer. Maar je kunt ook met behulp van wandelknooppunten een kortere route lopen. Maar welke wandelroute je ook kiest, wandelen in turfwinningsgebied het Brandeveen is prachtig en is niet voor niets uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Nederland.

Waar ligt het Brandeveen?

De knooppunt wandeling naar het Brandeveen begint in het Drentse Uffelte. In de buurt van camping en groepsaccommodatie De Uelenspieghel. Hier kun je in de berm van de weg je auto parkeren. Als je vanaf daar linksaf loopt dan ontdek je al snel knooppunt 91. De wandeling gaat door het Wester- en Oosterzand en gaat voornamelijk door bossen van het Holtingerveld, dat wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Je loopt voornamelijk over onverharde wegen en zandpaden. Die je in sommige gevallen met grote grazers, maar ook met ruiters deelt. Aan de noordkant passeren we het Booijsveen, dat te ver van onze route af ligt om goed te zien. Maar via de knooppunten 10 – 11 en 02 lopen wij vlak langs de waterkant van de plas ‘het Brandeveen’.

De knooppunten voor de wandeling van 14 kilometer waren: 91 – 22 – 25 -01 – 02 -68 – 40 – 38 – 70 – 31 – 10 – 11 – 14 – 90.

Je kunt ook een route van 6 km kiezen die ook door het Brandeveen komt. Je begint dan bij camping de Blauwe Haan. Daar vind je knooppunt 01 – 02 – 11 – 10  09 -14 – 90 -01.

het Brandeveen

Het ontstaan van turfwinningsgebied het Brandeveen

Ter hoogte van camping de Blauwe haan (knooppunt 68) ontdekte ik een informatiebord met veel wetenswaardigheden over de turfwinning in de provincie Drenthe. Want onderweg kom je ook overblijfselen tegen uit die tijd. Zoals het Turfvaartje dat meer dan 200 jaar geleden is gegraven door de boeren van Uffelte om hun turf uit het Uffelterveen te kunnen weghalen. En nu wandel beleefpad ‘Volg het turfvaartje’ is.

Dat Turfvaartje had twee functies. Ten eerste werd hierdoor het moeras ontwaterd waardoor gemakkelijker turf gestoken kon worden en ten tweede werd over de vaart de turf afgevoerd naar de Uffelter Boervaart en vervolgens naar de Drentse Hoofdvaart en Meppel. Aan de zuidkant van de plas zien we nog de oorspronkelijke oeverwallen langs het vaartje. Ook het Brandeveen is ontstaan door de turfwinning. Aan het begin van de vorige eeuw vond er in deze omgeving nogal wat turfwinning plaats en zo ontstond dit mooie gebied. In het Brandeveen zijn nog smalle strookjes land te zien waar de turfgravers destijds zomers hun turven te drogen legden.

Wist je dat je ook helemaal om het Brandeveen kunt lopen. Dit rondje is niet bewegwijzerd. Maar als je de paadjes volgt dan wijst de route zich vanzelf.

het Brandeveen

Tips en weetjes

  • De wandeling die ik maakte was een zogenaamde knooppunt wandeling van 14 km: 91 – 22 – 25 -01 – 02 -68 – 40 – 38 – 70 – 31 – 10 – 11 – 14 – 90. Je kunt de route ook in tegenovergestelde richting lopen.
  • Wil je minder kilometers maken kies dan voor de route van 6 km, die begint bij 01 – 02 – 11 – 10 – 09 -14 – 90 -01
  • Het begin van de wandeling was in de buurt van camping en groepsaccommodatie De Uelenspieghel Winkelsteeg 5 – 7975 PV – Uffelte. Hier kun je in de berm van de weg je auto parkeren. Als je vanaf daar linksaf loopt dan ontdek je al snel knooppunt 91.
  • Onderweg  kom je geen horeca tegen. Daarnaast zijn er ook geen bankjes of picknicktafels waar je je meegebrachte lunch kunt nuttigen. Als je de korte  route loopt kom je tussen knooppunt 10 – 09 een rustpunt tegen, waar je iets kunt drinken.
  •  De meeste paden zijn onverhard, soms zijn het mulle zandpaden die je met ruiters moet delen en flink nat kunnen zijn.
  • De hond mag mee, maar wel aan de lijn.
  • Wil je langer in deze omgeving verblijven? Kijk dan eens op de website van camping en groepsaccommodatie De Uelenspieghel of camping de Blauwe Haan. Ook bij Natuurhuisje vind je vakantiehuisjes midden in de (Drentse) natuur.

Naschrift: Ik liep deze route omdat ik als vrijwilliger bij het Recreatieschap Drenthe een aantal wandelroutes in het Westerveld controleer. Dus samen met een aantal andere vrijwilligers ervoor zorg dat de route klopt en de bewegwijzering wordt schoongemaakt. Klopt de route toch niet? Meld dit dan via deze link. Heb je de smaak van het wandelen te pakken? Op de websites van het Recreatieschap Drenthe en de ANWB vind je nog meer mooie wandel- en fietsroutes.

Mooiste wandelroute van Nederland?

In Drenthe en met name rondom Uffelte kun je prachtig wandelen, zonder grote mensenmassa’s tegen te komen. Maar of dit de mooiste wandelroute is van Nederland. Dat durf ik niet te zeggen? Ik zou zeggen: ga deze route wandelen en oordeel zelf.

Wat is volgens jou de mooiste wandelroute van Nederland?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.