echte kerstboom

Wat is duurzamer: een echte kerstboom of een kunstkerstboom?

Wat is duurzamer? Een echte kerstboom of een kunstboom? Hoewel er bij ons thuis ieder jaar een echte kerstboom staat te pronken, stel ik mezelf ook weleens de vraag welke van de twee beter is voor het milieu. Een echte of een neppe. Vandaar dat ik voor deze blog in de wereld van de kerstbomen ben gedoken. Zodat ik bij het kiezen van een kerstboom de milieu-impact van beide opties in overweging kan nemen.

Een echte kerstboom versus een kunstexemplaar

Kerstbomen, ze zijn er in alle soorten, maten en uitvoeringen. Van echt tot kunst, van kunst tot kitsch, er zijn zelfs kerstbomen met sneeuw. En ze worden steeds vroeger tevoorschijn gehaald. Vooral dat laatste geldt voor de kunstkerstboom, die je gelijk neer kan zetten, minder rommel geeft en altijd perfect in model is. Wat niet geldt voor de echte kerstboom die op den duur zijn naalden verliest, verzorgd moet worden, maar wel een natuurlijke geur verspreidt. En duurzamer is dan een kunstkerstboom. Toch?

echte kerstboom of een kunstkerstboom?

Wat is duurzamer: een echte kerstboom of een kunstkerstboom?

Want over het algemeen wordt aangenomen dat een echte kerstboom duurzamer is dan een kunstkerstboom. Kunstkerstbomen worden vaak gemaakt van niet-biologisch afbreekbare materialen zoals plastic en metalen, terwijl echte bomen hernieuwbaar zijn en tijdens hun groei koolstof opnemen.

Toch hebben echte kerstbomen ook impact op het milieu. Zo worden de voordelige kerstbomen uit de bouwmarkt of de supermarkt vaak geteeld in grote productiebossen in verschillende Europese landen. En zijn er voor het grondgebruik en vervoer fossiele brandstoffen nodig. Als je daarbij nog eens de bestrijdingsmiddelen en kunstmest optelt die nodig zijn om een boom te kweken blijft er van duurzaamheid weinig over.

Persoonlijke voorkeuren, tradities en milieuoverwegingen

De keuze voor een echte of een kunstkerstboom bestellen is vaak gebaseerd op persoonlijke voorkeuren, tradities maar ook op milieuoverwegingen. Zo kiezen mensen vaak voor een echte kerstboom vanwege de traditie en de beleving. Voor veel mensen gaat er niets boven de geur van een echte kerstboom. Het is vaak een traditioneel onderdeel van de feestdagen om een kerstboom bij een lokale kwekerij te kopen of zelf om te zagen in de bossen van Staatsbosbeheer.

echte kerstboom of een kunstkerstboom?

Een kunstkerstboom daarentegen is altijd mooi vol en gemakkelijk te decoreren. Daarnaast kun je hem vanuit je ‘luie stoel’ uitzoeken, bestellen en thuis laten bezorgen. Bovendien betaalt een kunstboom zich op de lange termijn zeker terug omdat zo’n boom meerdere jaren meegaat en je niet ieder jaar een nieuwe boom hoeft te kopen. Verder is een kunstkerstboom een optie voor mensen met allergieën, omdat echte bomen pollen en schimmels kunnen bevatten. En als laatste vanwege het gemak: kunstkerstbomen hebben geen water nodig en verliezen geen naalden.

Maar wat je overwegingen ook zijn? In de kerstperiode draait het allemaal om de vreugde die je ervaart wanneer je een boom in huis haalt. Bij de één is dat misschien een echte kerstboom omdat die zo lekker ruikt. De ander kiest voor een kunstboom omdat je die helemaal vol kan hangen met allerlei versiersels en eind november al kan neerzetten.

Ben jij team ‘echte kerstboom’ of team ‘kunstkerstboom’? 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.