Toen ik hoorde dat Tinie een vriendin van mij, het Maarten van Rossumpad had gelopen, was mijn eerste reactie: ‘heeft die brombeer, naast een eigen TV-programma ook een eigen wandelpad?’ Het tegendeel blijkt echter waar. Het Maarten van Rossumpad is vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder in dienst van de Hertog van Gelre. En laat dit nou het gebied zijn waar dit pad doorheen loopt.
Het Maarten van Rossumpad in stukjes
Het Maarten van Rossumpad is een lange afstandswandeling (LAW) die van ‘s-Hertogenbosch naar Steenwijk loopt. De route gaat door het stukje Nederland dat door Jan Marsman zo treffend is beschreven in zijn gedicht ’Denkend aan Holland’. De wandelroute is 385 kilometer en is onderverdeeld in 23 etappes. Maar je kunt de trajecten ook zelf indelen. En kun je van elke etappe een kleine vakantie of weekenduitje maken.
Wandelingen vanuit Den Bosch
Dwalend door de stad ‘s-Hertogenbosch kom je langs historische gebouwen en al snel ben je op een pad langs de Maas en loop je in de uiterwaarden. Het rivierenlandschap heeft meer ruimte gekregen voor waterberging bij hoog water en levert mooie nieuwe natuur op. Over de brug bij Zaltbommel of via een voetveer kom je van de Bommelerwaard in de Tielerwaard en Betuwe; het land van het fruit. Tussen de appelboomgaarden door kom je forten en kastelen tegen die getuigen van de rijkdom van weleer.
Wij logeerden een paar nachten in Den Bosch en van daaruit hebben we drie dagen gelopen. De ene keer liepen we niet meer dan 13 km, een andere keer tegen de 18. Ieder traject kent meerdere routekaartjes van ongeveer 5-7 km.
Traject De Veluwe
Na veel dijken en een beetje te veel asfalt, bereik je de oevers van de Rijn. De Veluwerand met haar bossen en heuvels is een welkome verandering van het landschap. Kasteel Doorwerth spreekt tot de verbeelding en met een beetje fantasie zie je hier Maarten van Rossum te paard ten strijde trekken. Vanaf de stuwwallen heb je een mooi overzicht over Rijn en het achter je gelaten laagland. De bossen, heide en het bekenlandschap gaan over in een oneindig groot gebied: de Veluwe. Alles wordt steeds afgewisseld met kenmerkende bebouwingen van de streek.
Het leuke van een langeafstandsroute lopen is dat je altijd een doel hebt: het pad afmaken én het brengt je op plekken waar je anders niet komt.
Van Zwolle naar Steenwijk
Zodra je bij Zwolle de IJssel overgaat kom je in het Salland met haar buitenplaatsen en Zathes. De rijkdom van de Hanzesteden laat zich zien. Mooie buitenverblijven met eigen boerderijen, omgeven door rododendrons en waterpartijen. Aangekomen bij De Vecht levert een totaal ander rivierlandschap op dan dat van de Maas en Waal.
Tip: Daar waar het openbaar vervoer minder goed georganiseerd was om terug te komen, namen we één fiets mee om vervolgens op een eindpunt te zetten, waarna de ander de auto ophaalde.
Boeiend is ook de historie van de Ommerschans, een vesting op de grens van Overijssel en Drenthe. Het laatste traject door de provincie Drenthe, gaat langs Esdorpen en via de hunebedden en zo bereiken we uiteindelijk de eindbestemming Steenwijk.
Tips en weetjes
- Reizen: Het Maarten van Rossumpad is 385 kilometer lang. Maar je kunt de wandelroute opsplitsen in 23 aaneengesloten etappes. Daarnaast is het ook mogelijk om vanuit een centraal punt verschillende trajecten te lopen.
- Slapen: De route loopt langs veel overnachtingsmogelijkheden waaronder 3 natuurvriendenhuizen van het NIVON: de Bosbeek, het ABK-huis en het Hunehuis. We hebben vooral overnacht in hotels, op campings en in huisjes van vakantieparken. Kijk dus ook eens op Bedandbreakfast.nl, Hotels.nl en Natuurhuisje.nl.
- Eten & drinken: Op verschillende plekken langs de route kom je horecagelegenheden tegen.
- En nog veel meer: LAW-gids 4 – Maarten van Rossum Pad, een uitgave van het NIVON geeft veel achtergrondinformatie over wat je ziet en tegenkomt tijdens het wandelen. Daarnaast biedt de gids topografische kaarten van de trajecten, geeft de horeca onderweg aan en vermeldt de haltes van het openbaar vervoer.
- Het Maarten van Rossumpad is naar twee kanten bewegwijzerd met de bekende rood witte strepen en loopt grotendeels over onverharde paden en zijn altijd autoluw.
• Ziet er echt mooi uit daar.