Open Monumentendag

De leukste activiteiten tijdens Open Monumentendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer Open Monumentendag, het grootste gratis culturele evenement van Nederland. Duizenden monumenten openen dat weekend hun deuren voor het grote publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed. Wil je weten waar je beslist naartoe moet gaan? In deze blog deel ik de leukste tips voor de Open Monumentendag.

Wat is Open Monumentendag?

Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland. Deze stichting organiseert ontmoetingen tussen eigenaren van monumenten, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten. Op deze manier creëren ze cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. De stichting wordt gesteund door de VriendenLoterij, Energie voor Elkaar, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Restauratiefonds.

De leukste tips voor Open Monumentendag

Veel mensen kijken uit naar het weekend dat 5.000 monumenten gratis hun deuren open zetten voor publiek. Tijdens de Open Monumentendag van 2023, die eigenlijk uit 2 dagen bestaat, is het thema ‘Levend Erfgoed’. Wat staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer doorgeven aan de volgende generatie. Het levend erfgoed krijgt deze 37ste editie van Open Monumentendag extra aandacht in en rondom de opengestelde monumenten. In deze blog deel ik de leukste tips in de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Noord en Zuid-Holland en Gelderland.

Overijssel: Academiehuis Grote Kerk

De opening van de Open Monumentendag is dit jaar in Hanzestad Zwolle. In het Academiehuis Grote Kerk in Zwolle wordt op vrijdagavond 8 september het officiële startsein gegeven voor een weekend lang cultuur snuiven. Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven zal bij een deel van de opening aanwezig zijn. Deze prachtige kerk heeft ook een plekje veroverd in de Open Monumentendag podcast.

Open Monumentendag

Het Academiehuis is ook onderdeel van de monumententour. Dit is een verrassende avondwandeling langs verschillende podia waar je kunt genieten van diverse theatrale optredens. Verder doet het Academiehuis zaterdag 9 september mee aan Open Monumentendag. Meer informatie en actuele bezoektijden van Academiehuis Grote Kerk.

Lees ook deze blogs als je van plan bent richting Zwolle te gaan:

Drenthe: timmerfabriek de Bijenhoff

Als je mijn blog een beetje kent dan weet je dat ik graag wandel in de provincie Drenthe. En dan met name in de omgeving van Frederiksoord. In de oudste Kolonie van Weldadigheid vind je nog veel sporen uit de 19de eeuw waaronder de voormalige timmerfabriek de Bijenhoff, een prachtig natuurpark met een uniek doolhof. Dat tijdens de monumentendagen is opengesteld. Kom dwalen in de natuur. Loop met de kinderen het Natuurpad en ontdek hoe belangrijk de bij voor ons ecosysteem is. Want wist je dat het houden van bijen ook onder immaterieel erfgoed valt? De imker vertelt je er alles over. Meer informatie en actuele bezoektijden timmerfabriek de Bijenhoff.

En als je toch in Frederiksoord bent, pik dan ook wat van de omgeving mee:

Friesland: Ir. D.F. Woudagemaal

Ondanks dat ik 18 jaar in Friesland heb gewoond, ben ik nog nooit in het Ir. D.F. Woudagemaal in het Friese Lemmer geweest. Maar hier kan ik verandering in brengen tijdens de Monumentendag. Tijdens dit weekend in september is het grootste en enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld voor iedereen gratis toegankelijk. Dit jaar wordt namelijk een bijzondere mijlpaal gevierd: het Woudagemaal is 25 jaar UNESCO Werelderfgoed. Voor meer voorpret kan je alvast de podcast luisteren die Vincent Bijlo en Hein van Beek opnamen op deze bijzondere plek. Meer informatie en actuele bezoektijden van het Woudagemaal.

Gelderland: Kasteel Biljoen

Op zaterdag 9 september opent kasteel Biljoen in Velp haar deuren. De stallen in het koetshuis en een gedeelte van het kasteel zijn dan gratis te bezichtigen. Vanuit de gangen en de hal kunnen de kamers worden bekeken. Op zondag 10 september is het kasteel zelf niet open, maar wordt er ter ere van ‘Rheden 750 jaar’ een groot dorpsfeest gehouden met ringsteken, vogelschieten, zweefmolen, een poffertjeskraam en live muziek op het terrein rond Kasteel Biljoen. Ook in Kasteel Biljoen is een aflevering van de Open Monumentendag podcast opgenomen.

Kasteel Biljoen in Velp is alleen zaterdag 9 september open voor bezichtiging. Daarnaast is reserveren noodzakelijk. Reserveren kan vanaf half augustus via de website https://www.glk.nl/openmonumentendag.

Noord-Holland: Paradiso

Dit jaar is het 55 jaar geleden dat in Amsterdam ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’ werd geopend. De wereldberoemde poptempel stelt nu voor één keer ruimtes open waar het publiek gewoonlijk niet kan komen. Medewerkers nemen je mee op een tour door het pand en delen verhalen en anekdotes over het gebouw, de geschiedenis en de artiesten. Meer informatie en actuele bezoektijden van Paradiso.

Zuid-Holland: Het Binnenhof

Het Binnenhof in Den Haag wordt momenteel gerenoveerd en is gesloten voor publiek. Op zaterdag 9 november gaat het Binnenhof deels open en kun je de Ridderzaal bekijken, maar ook een kijkje nemen bij de opgravingen op het Binnenhof en in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Vanwege de verwachte belangstelling en veiligheidseisen moet je wel van te voren tickets reserveren. Meer informatie en actuele bezoektijden.

Dit is slechts een selectie van het grote aanbod van monumenten en activiteiten tijdens Open Monumentendag. Wil je meer tips voor activiteiten in je eigen omgeving? Hou dan de regionale kranten in de gaten. Of bekijk álle opengestelde monumenten en activiteiten in Nederland.

Ga jij tijdens Open Monumentendag een monument bezoeken?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.