Onderhoud een route van het recreatieschap

De wandelroutes van het Recreatieschap Drenthe!

Wist je dat de 50 wandelroutes en fietsroutes die het Recreatieschap Drenthe beheert door vrijwilligers worden onderhouden? Vrijwilligers die controleren of de routes kloppen, checken of er bordjes ontbreken, maar die ook de borden schoonmaken, zodat de route waarnaar de borden verwijzen weer duidelijk zichtbaar is.

Het Recreatieschap Drenthe

Het Recreatieschap Drenthe houdt zich bezig met het ontwikkelen, bewegwijzeren en onderhouden van recreatieve routes in de provincie Drenthe. En dan niet alleen de fiets- en wandelroutes, ook themaroutes, paardenroutes en mtb-routes zitten in hun pakket. Dit betekent dat alle routes door hen worden onderhouden, maar ook gecontroleerd, aangepast en verbeterd worden. En daarvoor zochten zij vrijwilligers.

Ik word vrijwilliger bij het Recreatieschap in Drenthe

Omdat het mij leuk leek om “al doende” mijn nieuwe provincie te ontdekken meldde ik mij aan als vrijwilliger bij het Recreatieschap. Want ik hou van wandelen en van fietsen en ik doe ook graag iets nuttigs voor mijn omgeving. Daarnaast zag ik op de website Drenthe.nl een paar mooie wandelroutes in de buurt van mijn woonplaats Meppel die ook weer inspiratie kunnen geven voor een leuke blogpost voor op mijn blog. Een win-win situatie dus.

De eerste route die ik liep was de Van Wevershoek tot Eversdoek route. Een stadswandeling van 2,5 kilometer die dwars door de historische binnenstad van Meppel loopt. Daarnaast controleerde ik de (nieuwe) Stadsrandzone Meppel-Reestdal . Een route van 7 kilometer langs de stadsgrens en het buitengebied van Meppel.

De wandelroutes van het Recreatieschap Drenthe controleren

In het centrum van Meppel wordt de wandelroute aangegeven door zeshoekige bordjes, die op verschillende hoogtes zijn bevestigd. In het buitengebied zijn het vaak pijltjes die op paaltjes zijn bevestigd.

De meeste bordjes zijn een beetje vies en hebben alleen een vochtig doekje nodig om weer toonbaar te worden. Maar er zijn ook borden, waar onbekenden stickers op hebben geplakt, waardoor de route waarnaar de borden verwijzen niet goed zichtbaar is. Maar het komt ook voor dat een bordje verdwenen is, waardoor je het wandelspoor bijster raakt.

Bordjes controleren én schoonmaken

Het is dus een kwestie van bordjes controleren én schoonmaken. Dus toen ik de route een keer gelopen had wist ik ongeveer waar de knelpunten zich bevinden. Gewapend met een opstapje, een fles natuurazijn, klamme lap en schuurspons ging ik voor de tweede keer op pad. Bij de meeste borden kon ik er gewoon bij, voor andere moest ik een opstapje gebruiken. Maar er waren ook borden bij waarvoor ik hulp van een lange zoon of voorbijganger moest inroepen. En de bordjes met stickers, die ging ik met een verfkrabbertje ’te lijf’.

Wil je ook een van de vele routes van het Recreatieschap Drenthe wandelen? Of fietsen. Of wil je bijzonder overnachten in Drenthe? Dat kan bij Camping de Norgerberg! Of boek een huisje middenin de natuur. In Drenthe vind je heel veel vakantiehuizen.

Tijdens het wandelen de route kwijtraken

Maar het komt ook voor dat een bordje weg is, en je het wandelspoor bijster raakt. Dan is de lol er snel af. Je loopt namelijk onnodig veel kilometers en daar zit je, zeker bij een langere wandeling, niet op te wachten.

Tip: neem daarom ook de wandelroute op papier mee. Op de website van het recreatieschap staat vaak een routekaartje en de route in GPX die je kunt downloaden. Via verschillende apps kun de GPX laden op je telefoon. Dus mocht de route onduidelijk zijn dan kun je op je telefoon zien waar je ongeveer bent

Daarom is het fijn dat vrijwilligers van het Recreatieschap Drenthe alle routes in het voor- en najaar controleren en melding maken als een bordje ontbreekt of als de route niet duidelijk is. Maar ook jij kunt een handje helpen. Zie je tijdens je wandeling een kapot bord of kom je een ontbrekend bord tegen meld dit dan op Meldpuntroutes.nl.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.