stadswandeling in Meppel

Een frisse kijk op: stadswandeling in Meppel

Wil je op een leuke manier kennismaken met het rijke handelsverleden van Meppel? Maak dan eens een stadswandeling. Bijvoorbeeld de Van Weversdoek tot Everdoek route van het Recreatieschap Drenthe. Tijdens deze stadswandeling van 2,5 kilometer, maak je kennis met de historische binnenstad van Meppel, de grachten, oude pakhuizen en de Meppeler toren.

Van Wevershoek tot Everdoek route, een stadswandeling in Meppel

Hoewel er een goede beschrijving van de Van Wevershoek tot Everdoek route op de website van het Recreatieschap Drenthe staat, leek het mij toch leuk om mijn “frisse kijk” op deze stadswandeling in Meppel te geven. Want waar in Meppel vind je de Wevershoek en wat is Everdoek eigenlijk? Daarnaast kom je op plekken met een rijke, maar soms ook verdrietige historie waar je misschien wel meer over wil weten.

De wandelroute dankt haar naam enerzijds aan de Wevershoek: de plek waar in de 18e eeuw voornamelijk wevers woonden. En aan het Everdoek: een licht soort zeildoek dat werd gesponnen in de Meppeler linnenspinnerij.

Waar begint de stadswandeling in Meppel

De stadswandeling in Meppel kun je op ieder punt van de route beginnen. Ik begon op het Kerkplein waar de 600 jaar oude Grote of Mariakerk staat, inclusief de 45 meter hoge toren: de Meppeler toren.

Rondom deze toren woonden vroeger veel ambachtslieden. Meppel had op ambachtslieden een grote aantrekkingskracht: Iedereen die in Drenthe iets wilde verkopen, ging in Meppel wonen en werken en dan het liefst vlakbij de Meppeler Toren. Aan de voet van de toren is daarom iedere donderdag markt.

stadswandeling in Meppel

De Joodse buurt

Als je de bewegwijzering volgt loop je de Hoofdstraat in. In deze straat zie je niet alleen oude pandjes met mooie oude gevels. Als je naar beneden kijkt zie je een aantal bronzen herinneringstegels met daarop de namen van de in de oorlog gedeporteerde Joden.

stadswandeling in Meppel

Als je doorloopt kom je in de Touwstraat en de Woldstraat wat voor de Tweede Wereldoorlog de Joodse buurt van Meppel was. In de Touwstraat zijn verschillende monumenten en panelen die herinneren aan de (tragische) geschiedenis van deze Joodse gemeenschap.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog leefden in Meppel bijna 250 joden. In 1945 keerden er slechts 18 naar Meppel terug. 232 Meppeler joden waren door de Duitsers vermoord en Meppel veranderde uiteindelijk in een stad vrijwel zonder joden. De synagoge in de Touwstraat die geen functie meer had wordt verkocht en is later zelfs afgebroken. Ook van het Joodse badhuis en de vele Joodse winkeltjes is niets meer over. Een paar straatnamen herinneren nog aan het feit dat het vroeger een Joodse buurt was.
Na de oorlog werd in het Slotplantsoen een monument opgericht ter nagedachtenis van de in de oorlog overleden joodse Meppelers. Het monument bevat uitsluitend namen en data. Bron: Joden in Meppel

De Wevershoek

Omdat vroeger het vervoer over het water ging heeft ook Meppel veel grachten. Die net als in Amsterdam: de Heeren-, Prinsen- en Keizersgracht heten. De Meppelse Keizersgracht wordt vanwege het groot aantal wevers ook wel de Wevershoek genoemd. Hoewel de grachten in Meppel bijna allemaal zijn gedempt zijn er nog wel een aantal pakhuizen bespaard gebleven

De Stoombootkade

Van de Wevershoek wandel je naar de Stoombootkade. Dit is één van de best bewaarde stukjes van Meppels varend verleden. Vanaf daar vertrokken de boten onder meer naar Amsterdam. De goederen die terug werden meegenomen werden opgeslagen in de pakhuizen die we later op de route tegenkomen.

De molens van Meppel

Op de Sluisgracht passeer je molen De Vlijt, een van de 20 molens die ooit in Meppel hebben gestaan. Tegenwoordig zijn er nog 3 molens over. Namelijk molen de Weert, de Sterrenberg en molen de Vlijt. Je kunt de molens bezichtigen en in de winkeltjes van molen De Sterrenberg en molen De Weert kun je producten kopen die in de molen zelf gemalen zijn.

Onderweg kom je ook verschillende beelden tegen, zoals:

  • De Tegenslag die voor de Grote kerk staat.
  • De stadsomroeper aan het Wheem.
  • De Stadswandeling ; een beeldengroep van Brons die je vindt aan de Gasgracht.
  • de Staphorster vrouw op de hoek Stoombootkade – Bleekerseiland.

Het Drukkerijmuseum

Dat Meppel van oudsher een stad was met veel drukkerijen, zie je terug in het Drukkerijmuseum, gevestigd in 3 oude pakhuizen. In het Drukkerijmuseum kun je zien hoe je handmatig en machinaal letters kunt zetten. Maar ook het vervaardigen van een steen – of zeefdruk en het inbinden van boeken wordt gedemonstreerd. Het drukkerijmuseum is het eindpunt van de wandeling.

Tips en weetjes

  • Reizen: Kom je naar Meppel met de auto. Hou er dan rekening mee dat je in het centrum (bijna) overal betaald moet parkeren. Je kunt wel lang parkeren op de parkeerterreinen. Het parkeer-verwijs-systeem leid je naar de gewenste parkeerplaats.
  • Slapen: In een voormalig pakhuis aan de Hoofdstraat vind je B&B Pakhuis de Branderij.
  • Eten & Drinken: Horeca vind je rondom het Kerkplein, het Wheem en op het Prinsenplein.
  • En nog veel meer: In het centrum vind je naast bekende ketens ook leuke zelfstandige winkels zoals een mooie bloemenzaak in de Hoofdstraat en het koffiewinkeltje in de Woldstraat.

De Van Wevershoek tot Everdoek route wordt beheerd door het Recreatieschap Drenthe. Twee keer per jaar wordt de route door vrijwilligers gecontroleerd en de bewegwijzering schoongemaakt. Klopt de route niet? Meld dit dan via deze link. Heb je de smaak van het wandelen te pakken? Op de websites van het Recreatieschap Drenthe en de ANWB vind je nog meer mooie wandel- en fietsroutes.

Maak jij wel eens een stadswandeling?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.