Een-frisse-blik-op-stadszone-Meppel-Reestdal

Een frisse kijk op: de Stadsrandzone Meppel – Reestdal

De Stadsrandzone Meppel- Reestdal is een wandelroute langs de stadsgrens van Meppel, met af en toe ‘een uitstapje’ naar het buitengebied. Helaas is deze wandelroute niet zo gemakkelijk te vinden. Vandaar dat ik in deze post je wat meer ins en outs over deze afwisselende wandelroute ga geven.

Waar ligt de Stadsrandzone Meppel – Reestdal?

Omdat ik sinds kort vrijwilliger ben bij het recreatieschap kreeg ik de vraag om ‘de Stadsrandzone’ te controleren. Ik kreeg een GPS-track en een PDF van de wandelroute, maar zelfs met deze hulpmiddelen kon ik de route niet vinden. Zelfs vriend Google kon mij niet meer vertellen dan dat de gemeenten Meppel en Staphorst, het toenmalige waterschap Reest en Wieden, Landschap Overijssel, het Drentse Landschap en Recreatieschap Drenthe gezamenlijk ge├»nvesteerd hebben in de Stadsrandzone Meppel-Reestdal. Bron: Meppel.nl

Maar waar deze Stadsrandzone lag? Joost mag het weten. Laat staan ik, die nog maar kort in Meppel woont. Vandaar dat ik via deze ‘frisse kijk op’ meer duidelijkheid op deze route ga geven.

Bedankt Frank wandelt!

Uiteindelijk ontdekte ik de Stadsrandzone Meppel-Reestdal op de website van Frank wandelt. In het artikel Wandelen door Drenthe | 24 wandelkaarten van onbekende tochten werd niet alleen de Stadsrandzone genoemd er stond ook een duidelijke plattegrond bij. Yes! Met die plattegrond (die ik op mijn computer zo kon inzoomen dat ik zelfs de straatnamen kon lezen) ontdekte ik een punt waar ik deze 7 km lange route kon beginnen.

De groene omgeving wordt afgewisseld door stadse hectiek.

De Stadsrandzone voert je langs de stadsgrens van Meppel, met regelmatig ‘een uitstapje’ naar het buitengebied. En dat is best bijzonder.

Wandel je het ene moment door het mooie Reestdal, waar je de vogels hoort fluiten en ooievaars ziet broeden. Even later loop je langs stadsgrens van Meppel. Zo passeer je de achterkant van het station, de moderne hoogbouw aan de noordkant van de stad en ben je niet ver van lands bekendste fastfoodrestaurant vandaan. Ook sta je te wachten voor een voetgangerslicht tot een stroom auto’s is gepasseerd en zie je de vorderingen van de nieuwbouw van het ziekenhuis. Kortom: de groene omgeving wordt steeds afgewisseld door stadse hectiek.

Route in 2 delen

Eigenlijk bestaat de Stadsrandzone uit twee delen. De verkorte route van ruim 5 km die je op 2 plaatsen kunt inkorten. Op dit deel van de route steek je de Reest over met het voetveer en wandel je langs de verhalenpaal.

Als je de hele route loopt en bij punt 2 de zwarte route blijft volgen dan loop je langs de uitkijktoren en maak je een grote lus door het Reestdal.

Informatiebord bij de verkorte route

Maar welke route je ook loopt uit alles blijkt dat is geprobeerd om de route aantrekkelijk te maken. Er staan mooie informatieborden en de paden zijn goed onderhouden. Met het voetveer de Reest over steken is leuk om te doen en de uitkijktoren biedt je een mooi uitzicht hebt over het Reestdal.

Maar hoe lommerrijk de omgeving ook is; tijdens de wandeling ontkom je niet aan het geluid van het autoverkeer, dat zich over de A28 en A32 verplaatst.

TIP: Als je tijdens deze wandeling geen last wilt hebben van het snelweggeluid en alleen maar wilt genieten van het getjilp van vogels en kabbelende beekjes. Download dan de podcast ‘de buitendienst’van de ANWB en luister onderweg naar deze rustgevende geluiden. Ideaal voor de momenten waarin verkeersgeluiden de overhand nemen.

Tips en weetjes

  • Reizen: De route is ongeveer 7 kilometer en kun je op verschillende plekken beginnen. Start je achter het station dan kun je op de parkeerplaats van het station de auto gratis parkeren. In de woonwijk is het betaald parkeren.
  • Ik begon de route achter het station en liep via het laarzenpad van het Drents landschap gelijk de natuur in. In natte perioden is het handig om je schoeisel daarop af te stemmen. Toen ik de route wandelde was het erg droog, dus ook op gewone wandelschoenen goed te doen. Maar in het najaar was het nat en kledderig.
  • Slapen: Als je langere tijd in het Reestal wilt verblijven boek dan eens een Natuurhuisje.
  • Eten & drinken: Vlakbij de route kom je een Mac Donalds restaurant tegen (punt 3) Maar ook in ‘de huiskamer’ van het treinstation kun je terecht voor een kop koffie.
  • En nog veel meer: Stadsrandzone Meppel- Reestdal wordt niet expliciet aangegeven. De route wordt aangegeven door verschillende bordjes: bordjes van het wandelnetwerk, maar ook met pijltjes die op paaltjes zijn bevestigd.
  • Op 2 plekken (punt 1 en 2) kun je de wandeling inkorten. Op het kaartje wordt de routeverkorting aangegeven d.m.v. een stippellijn. Op dit deel van de route steek je de Reest over met het voetveer en wandel je langs de verhalenpaal met informatie over de omgeving en loop je langs de beeldentuin. Kies je de lange route dan kom je bij de uitkijktoren die je kunt beklimmen.

Stadsrandzone Meppel- Reestdal wordt beheerd door het Recreatieschap Drenthe. Twee keer per jaar wordt de route door vrijwilligers gecontroleerd en de bewegwijzering schoongemaakt. Klopt de route niet? Meld dit dan via deze link

Heb je de smaak van het wandelen te pakken? Op de websites van het Recreatieschap Drenthe en de ANWB vind je nog meer mooie wandel- en fietsroutes.

Wil je meer blogs over (wandelen in) Meppel lezen?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.