Rustpunt

Rustpunt, een handige pleisterplaats op je fiets-of wandelroute!

Een Rustpunt kan uitkomst bieden als je tijdens je fiets- of wandeltocht zin hebt in koffie of naar het toilet moet en er is nergens een horecagelegenheid te bekennen. Hier mag je zelf een bakje koffie maken en van het toilet gebruikmaken. Maar je kunt er ook de accu van je e-bike opladen en je band plakken. Kortom een Rustpunt is een handige pleisterplaats op je fiets-of wandelroute!

Wat is een Rustpunt?

Waarschijnlijk ben je onderweg weleens een bord met daarop Rustpunt tegengekomen. Dit is een verwijzing naar een laagdrempelige voorziening die je vaak langs een fiets- of wandelroute vindt. Je kunt hier een kop koffie, thee of beker limonade nuttigen, soms zelfs met iets lekkers erbij. Waarvoor je een kleine bijdrage betaalt. En moet je naar de WC? Dat kan er ook. Vaak liggen deze Rustpunten op het platteland, bij boerderijen, tuinen of in kleine dorpjes. Ze worden beheerd door particulieren die graag hun plekje delen met voorbijgangers.

Waarom een Rustpunt een onmisbare stop is

Als fervent fietser of wandelaar weet je hoe fijn het is om onderweg een plek te vinden waar je even op adem kunt komen. Een Rustpunt biedt precies dat. Je ploft neer aan een picknicktafel, schenkt jezelf een kop koffie in en geniet van het uitzicht over de weilanden. Misschien zit er wel een koekje bij — een klein gebaar dat een groot verschil maakt.

Rustpunten zijn dus meer dan alleen praktische stops; het zijn ontmoetingsplekken. Je komt er andere wandelaars en fietsers tegen, wisselt verhalen uit en krijgt soms zelfs tips over de route die voor je ligt. Daarnaast steun je vaak lokale bewoners die hun erf openstellen en met liefde een pleisterplaats verzorgen.

Tip: Bij een Rustpunt kun je niet pinnen. Zorg er dus voor dat je altijd wat klein geld bij je hebt.

Hoe vind je een Rustpunt?

Rustpunten zijn meestal goed aangegeven langs populaire wandel- en fietsroutes. Je kunt ze ook online vinden via de website van Rustpunt.nu, waar een overzicht staat van alle locaties. Maar vaak kom je ze spontaan een tegen — en dat zijn juist de leukste verrassingen. Wil je toch van te voren weten waar je een Rustpunt kan verwachten? Er zijn verschillende manieren om ze te vinden:

  • Op de kaart. Als je de regio en plaatsnaam intypt verschijnen de Rustpunten op jouw route;
  • Ben je handig met GPS? De stichting heeft wandel- en fietsroutes uitgezocht die je met je eigen GPS kunt fietsen, wandelen of zelfs te paard kunt afleggen;
  • Er is een handige adressenlijst van Rustpunten verdeeld over de regio;
  • Je kunt gebruikmaken van de fietsrouteplanner.
  • Bij elk Rustpunt vind je een gedetailleerde kaart van het gebied, waarop alle rustpunten met adresgegevens vermeld staan en ligt er informatie over horecagelegenheden in de buurt en wat er allemaal te beleven is.

De Rustpunten gaan officieel na 1 april weer open. Maar een aantal zijn nu al opengegaan. Tik rustpuntzoeker in op je mobiel en zoek het rustpunt dat je wilt bezoeken. Wil je weten of het Rustpunt open is? Stuur hen dan een berichtje of bel ze en vraag of ze voor je open willen gaan.

Ontdek je favoriete Rustpunt

Of je nu van wandelen houdt of gewoon een zondagse fietstocht maakt, een Rustpunt maakt dát net een beetje specialer. Dus trek eropuit, laat je verrassen door de charme van deze unieke pleisterplaatsen en geniet van die welverdiende pauze onderweg.

Heb jij al eens bij een Rustpunt gestopt? Deel jouw ervaringen in de reacties — ik ben benieuwd naar jouw favoriete plekken!

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Rustpunt, een handige pleisterplaats op je fiets-of wandelroute!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.